Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΓΑΠ πρωταγωνιστής του σκανδάλου με τις ΜΚΟ

Όλα τα ονόματα των «φίλων» που πήραν επιχορηγήσεις
Αυτές είναι οι ΜΚΟ που έφαγαν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ
Οι πιο τρελές περιπτώσεις
Το απόστημα έσπασε…Η άσκηση κακουργηματικών διώξεων εναντίον 14 ατόμων της ΜΚΟ «Ο Κύκλος της Πάτμου» που επιχορηγήθηκε με 9,5 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά όπως φαίνεται έστελνε τα λεφτά σε λογαριασμό αγγλικής τράπεζας, στο Λονδίνο, ανοίγει το φάκελο ενός τεράστιου σκανδάλου: Αυτό, των επιχορηγήσεων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που επιχορηγούνταν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, η iTabloid παρουσιάζει στοιχεία, ονόματα και πρόσωπα. Για να ξέρουμε επιτέλους πού πάνε τα λεφτά μας και ποια είναι η (αληθινή) κρίση που πληρώνουμε. Α! Και ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί…Και, επειδή «λεφτά υπήρχαν», δυστυχώς πρωταγωνιστής του τεράστιου αυτού σκανδάλου, είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Γιατί επί υπουργίας του, το Υπουργείο Εξωτερικών διοχέτευσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ΜΚΟ με τουλάχιστον αστείες δράσεις, αλλά και το σημαντικότερο, σε ΜΚΟ συγγενών, φίλων και συνεργατών του. Επισημαίνουμε ότι τα παρακάτω στοιχεία έχουν κατατεθεί αρμοδίως στη Βουλή…
Σύμφωνα με πληροφορίες της iTabloid, ο εισαγγελέας κ. Ι. Σακελάκος ερευνά το φάκελο της υπόθεσης των επιχορηγήσεων, μέσα στον οποίο φαίνεται ότι υπάρχουν «λαβράκια». Το ΥΠΕΞ επί Παπανδρέου διέθεσε 68 εκατομμύρια ευρώ σε 528 ΜΚΟ. Παρακάτω θα δείτε πόσα και σε ποιους και θα ήμασταν ευγνώμονες εάν κάποιος μας απαντούσε το ερώτημα: Μπορεί ο υπουργός να αποφασίζει και να υπογράφει ΚΡΑΤΙΚΗ επιχορήγηση για οργανώσεις στις οποίες προϊστανται, ή υπάρχουν ως μέλη τόσο ο ίδιος, όσο και οι συγγενείς του, ή οι στενοί συνεργάτες;
Η μαμά
-Τη μερίδα του λέοντος, όπως θα φαντάζεστε, από τις επιχορηγήσεις που υπέγραψε ο ΓΑΠ, πήρε η ΜΚΟ ΚΕΔΕ, την οποία έχει ιδρύσει η… μητέρα του, Μαργαρίτα Παπανδρέου, σήμερα επίτιμη πρόεδρος του ΚΕΔΕ.
Το «Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη» (ΚΕΔΕ), το όποιο έλαβε το 2002 επιχορήγηση ύψους 399.694 ευρώ με την υπογραφή του τότε αρμοδίου υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

Παπανδρέου επιχορηγεί Παπανδρέου
-Την περίοδο 1999-2004 μοιράστηκαν περίπου 68 εκατ. ευρώ, ακόμη και στις πιο απίθανες ΜΚΟ. Το 1999, το Υπουργείο Εξωτερικών επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου μοίρασε συνολικά 4,5 εκατ. ευρώ σε διάφορες ΜΚΟ και ερευνητικά προγράμματα. Το 2000, το σύνολο των επιχορηγήσεων αγγίζει τα 11,4 εκατ. ευρώ και το 2001 τα ποσά έφτασαν τα 13 εκατ. ευρώ. Προνομιακός δικαιούχος των κονδυλίων ήταν το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», το οποίο το 2002 έλαβε επιχορήγηση της τάξης των 155.000 ευρώ. Στο ίδρυμα μετέχει και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και τα αδέλφια του… Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις το 2003 ανέρχονται σε 24,1 εκατ. ευρώ.

Με μια πιο προσεκτική ματιά θα δούμε ότι πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχορηγήθηκαν ανήκουν σε γνωστά πρόσωπα της πολιτικής κυρίως σκηνής, που «θήτευσαν» δίπλα στον ΓΑΠ. Όπως, για παράδειγμα, τον Γ. Παπανδρέου, τον κ. Χάρη Παμπούκη, την κυρία Δαμανάκη, τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, τον κ. Σπύρο Φλογαΐτη κ.ά.

Ο Παμπούκης
-Ανάμεσα στα αρκετά ονόματα των ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί είναι το «Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου», το οποίο έλαβε ποσό ύψους 250.000 ευρώ. Ιδρυτικό μέλος αυτής της ΜΚΟ είναι ο πρώην υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

Η Δαμανάκη
-«Πολίτες σε Δράση» είναι η οργάνωση στην οποία υπήρξε ιδρυτικό μέλος η βουλευτής Μαρία Δαμανάκη, η οποία έχει λάβει ως χρηματοδότηση 250.000 ευρώ. Αυτό μάλιστα έγινε την περίοδο 2003-2004, όταν και πήρε «μεταγραφή» από τον Συνασπισμό στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Τρεμόπουλος
- «Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης» με ιδρυτικό μέλος τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο των Οικολόγων Πρασίνων.

Ο Φλογαϊτης
- Η ΜΚΟ του κ. Σπύρου Φλογαΐτη – «Νομοθετικές ρυθμίσεις στο Αζερμπαϊτζάν» (στην οποία δήλωνε ότι εργαζόταν ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος και την είχε χρηματοδοτήσει) και το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου».

Οι Μπουτάρης- Βούγιας
- «Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό» με ιδρυτικά μέλη τους κυρίους Γιάννη Μπουτάρη και Σπύρο Βούγια.

Άλλες, τρελές ΜΚΟ

Ανάμεσα στις επιχορηγούμενες ΜΚΟ βλέπουμε ότι έλαβαν πακτωλό χρημάτων αν όχι αστείες, τρελές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Παράδειγμα, διατέθηκαν 22 εκατομμύρια ευρώ για φαιδρές και αστείες δράσεις, όπως συσκευασίες τομάτας στην ακτή Ελεφαντοστού, ενίσχυση των οινοπαραγωγών στο Μεξικό και άλλα τέτοια… ωραία.

Στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δόθηκαν 100.000 ευρώ, στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών 25.000 ευρώ, στον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Τραχήλας 25.000 ευρώ, στη ΜΚΟ «Ωγυγός» 25.000 ευρώ, ενώ μια Μ.Κ.Ο. που φέρει τον τίτλο «Ειδικός Φορέας Ποιότητας Εσπεριδοειδών Τρινασου» έλαβε και εκείνη 25.000 ευρώ!

Από εκεί και πέρα οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» χρηματοδοτήθηκαν με 100.000 ευρώ, ίδιο ποσό έλαβε και η «Αντιγόνη», ενώ από 25.000 ευρώ έλαβαν η «Αρκαδική Νεολαία 2000», το «Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Κορινθίας», η ΜΚΟ «Νεανικό Πλάνο», καθώς και η Οργάνωση με τίτλο «Δράση για τον Άνθρωπο».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η παρουσία στις λίστες και ορισμένων ΜΚΟ όπως το «Γέναθλον Κέντρο» (έλαβε 25.000 ευρώ), το «Ακροποδήτι» (25.000 ευρώ), το «Προστατεύω τον Εαυτό μου» (25.000 ευρώ), η «Δράση Πολιτών του Αύριο» (50.000 ευρώ) η «Εταιρεία για τη προώθηση των τεχνών και το πολιτισμού ο ΘΟΑΣ» (25.000 ευρώ), η «Εταιρεία μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας» (25.000 ευρώ) και οι «Έλληνες Μοντελιστές» (25.000 ευρώ).

Χρηματοδοτήσεις πήραν οι ΜΚΟ «Αργώ» και «Φάρος», 100.000 ευρώ και 50.000 ευρώ αντίστοιχα, με 75.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε ο Όμιλος Πολιτών για τη Τοπική Δημοκρατία και Ανάπτυξη «Πολιτεία», ενώ το Κέντρο Προώθησης της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης έλαβε με τη σειρά του 125.000 ευρώ.

Χρηματοδότηση έλαβε η «Λέσχη Νέων Πολιτικού Εντευκτηρίου» (50.000 ευρώ), το «Κύτταρο Εναλλακτικής Νεανικής Αναζήτησης» (75.000 ευρώ), το «Λευκό Χωριό» (25.000 ευρώ) και το «Λύκειο Ελληνίδων» (50.000 ευρώ), ενώ ιδιαίτερη θέση στις λίστες κατέχουν το Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Τηλεειδοποίησης και Βοήθειας στο Σπίτι (χρηματοδοτήθηκε με 75.000 ευρώ) καθώς και η «Κοινωνική Ενδυνάμωση» που έλαβε 100.000 ευρώ.

Και γαλάζια απόχρωση

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το «πάρτι» με τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, είχε και «γαλάζιο» χρώμα. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το σκάνδαλο. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την περίοδο 2077-2009, το κράτος επιχορήγησε με 38.922.134 ευρώ 707 ΜΚΟ, οι οποίες απασχολούσαν μόλις 1800 άτομα

Πρώτες στη λίστα των επιχορηγούμενων είναι:

Ο Σύλλογος Κορμοράνος με 54.600 ευρώ, οι Νηφάλιοι με 150.000 ευρώ, η Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα – Κλάρα με 30.000 ευρώ, το Φωτεινό Δωμάτιο επίσης με 30.000 ευρώ, ο σύνδεσμος θεραπευτικής ιππασίας με 30.000 ευρώ, ο Γυπαετός ο Πωγωνοφόρος με 25.000 ευρώ, το Περιβόλι της Γιαγιάς με 25.000 ευρώ και πολλές άλλες.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα παρατηρείται χρηματοδότηση αρκετών ΜΚΟ από την ίδια γεωγραφική περιφέρεια, όπως για παράδειγμα η Δράμα, όπου εκτός από το Λύκειο Ελληνίδων (30.000) έχουν επιχορηγηθεί η ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Σιδηροδρομικών υπαλλήλων (30.000), ο Σύλλογος Πολυτέκνων (90.000 ευρώ) και η Μέριμνα Ποντίων Κυριών (30.000)!
Κλείνοντας, η iTabloid νοιώθει την υποχρέωση να επισημάνει πως δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι κάποιες από τις ΜΚΟ που επιχορηγήθηκαν έχουν προσφέρει ανάλογο έργο στο κοινωνικό σύνολο και πως το αν είναι παράνομες οι παραπάνω επιχορηγήσεις, καθώς και το ποιοι ευθύνονται, θα το κρίνει αποκλειστικά και μόνο η Δικαιοσύνη. Εμείς, στα πλαίσια της κοινωνικής κριτικής αναφέρουμε αυτά που κατά το ρεπορτάζ μας θεωρούμε από ανήθικα ως περίεργα και αφήνουμε τους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους. Παρόλα αυτά, αν κάποιος από αυτούς που ενέκριναν, ή πήραν τις επιχορηγήσεις θεωρεί ότι «αδικείται», θα χαρούμε να δημοσιεύσουμε την απάντησή του…



http://www.itabloid.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: