Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Τα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Ένα κουτάκι τη μέρα συνδέεται με αύξηση 22% του κινδύνου

Η κατανάλωση ενός και μόνο αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά ένα πέμπτο, προειδοποιούν οι ειδικοί.



Σύμφωνα με μελέτη, που διεξήγαγαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Imperial College στο Λονδίνο, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 22% για κάθε 340 ml αναψυκτικού που περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, όταν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.

Τα αναψυκτικά, ακριβώς επειδή περιέχουν ζάχαρη, έχουν συνδεθεί με την αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία -παράγοντες που συνδέονται επίσης με το διαβήτη τύπου 2- όμως όπως αναφέρουν οι ειδικοί ο κίνδυνος αυτός μπορεί να προκληθεί από την αύξηση της αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Nick Wareham οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν πολύ την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουν, μέσω των αναψυκτικών. «Τα ευρήματα καταδεικνύουν την άμεση σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών με την παχυσαρκία και τον κίνδυνο...εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι πολύ περιορισμένη στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής».

Τα ευρήματα

Η μελέτη, επισημαίνουν οι ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, δείχνει ότι υπάρχει στατιστική σύνδεση ανάμεσα στα αναψυκτικά και τον διαβήτη, δεν αρκεί όμως για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση.

Θεωρητικά, η σύνδεση θα μπορούσε να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αναψυκτικά είναι πιθανότερο να μην προσέχουν τη διατροφή και την υγεία τους γενικά.

Οι ερευνητές φρόντισαν πάντως να αποκλείσουν άλλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

Το γεγονός μάλιστα ότι η αύξηση που καταγράφηκε στον κίνδυνο φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων υποδεικνύει ότι τα αναψυκτικά δεν βλάπτουν επειδή είναι παχυντικά αλλά για άλλους λόγους, πιθανώς επειδή ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 27.000 ανθρώπων από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία) οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μεγαλύτερη επιδημιολογική έρευνα για τη σχέση της διατροφής και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων με τον καρκίνο και τα χρόνια νοσήματα.

Τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες, αμερικανικές μελέτες, οι οποίες έδειχναν ότι η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά περίπου 20%.

(apocalypsejohn)

Δεν υπάρχουν σχόλια: