Το Κρεμλίνο καθώς διαφαίνεται εδώ και πολύ καιρό , έχει το δικό του σχέδιο εκτός του Κοσσυφοπεδίου για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ειδικά το τελευταίο διάστημα έχουμε μπαράζ ρωσικών δηλώσεων , προθέσεων, σχεδίων, σχετικά με ζητήματα που αφορούν , Ρουμανία, Σερβία, ΠΓΔΜ, και το Κόσσοβο, προς το παρόν .
Σύμφωνα με τον ρώσο διπλωμάτη Andrey Y. Shugurov η Σερβία θα «πάρει» το βόρειο κομμάτι του Κοσσυφοπεδίου ως μέρος σχεδίου ανταλλαγής εδαφών, γεγονός που αποκαλύπτει μέρος των σχεδίων του Κρεμλίνου για το ζήτημα αυτό.
Συγκεκριμένα ο ίδιος δήλωσε επί λέξη ότι « είναι πεπεισμένος ότι οι μειονότητες δεν έχουν μέλλον στο Κοσσυφοπέδιο, ως εκ τούτου, η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας θα είναι η ορθή επιλογή και για τα δύο μέρη».
Σε εκτέλεση ποιού πολιτικού σχεδίου και υπό ποιού την εποπτεία θα λάβει χώρα με τέτοια « ανταλλαγή εδαφών»; Της υπεροπτικής «γερμανόφωνης» ΕΕ, των αδιάφορων ΗΠΑ, μάλλον όχι. Εδώ και καιρό υπάρχει σχέδιο της Μόσχας για επιστροφή της...ρωσικής επιρροής στα βαλκάνια , αρχικά τουλάχιστον σε όμορες χώρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή των δήμων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου το 1959 ήταν τεχνητή, οπότε η κατάσταση θα πρέπει επιστρέψει στην πρωτύτερη κατάσταση, όταν στα μέσα του περασμένου αιώνα, η κοιλάδα του Πρέσεβο και το Κοσσυφοπέδιο ,ανήκε διοικητικά στην Σερβία.
«Νομίζω ότι θα ήταν πιο λογική επιλογή. Αλλά, επαναλαμβάνω, αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη που έχει δημιουργηθεί μετά από πέντε χρόνια θητείας που βρίσκομαι εδώ στο Κοσσυφοπέδιο», γράφει σήμερα η αλβανόφωνη εφημερίδα Zeri, για τον Shugurov, επικεφαλή της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στο γραφείο της Πρίστινα, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο της ρωσικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.
Δηλαδή η Ρωσία δεν ευνοεί επουδενί λόγο την δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας. Ενός σχεδίου που προκρίνουν Τουρκία και ΗΠΑ για τους δικούς τους λόγους η καθεμία. Αυτό αποτελεί όμως καλή είδηση και για την Ελλάδα και τα αλβανικά επεκτατικά σχέδια για την Ήπειρο. Ένας εχθρός λιγότερος .
Πρόσφατα όπως έγραψε πρώτο το pentapostagma.gr, για πρώτη φορά η Ρωσία έθεσε στην ουσία βέτο στην επέκταση του ΝΑΤΟ στις βαλκανικές χώρες, και ειδικότερα στα Σκόπια . Ενός κρατιδίου που ας μην γελιόμαστε πνέει τα λοίσθια εξαιτίας του αλβανικού παράγοντα.
Η Ρωσία δήλωσε προς άπαντες ότι απαγορεύεται η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ σε βαλκανικές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες σε περιοχές, όπως η Υπερδνειστερία, η Μολδαβία, ή Οσετία και η Αμπχαζία στην Γεωργία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του, ήταν σαφέστατος για την έως τώρα πολιτική του ΝΑΤΟ στην περιοχή, δηλώνοντας ότι : «είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια ανεύθυνη πολιτική που υπονομεύει την αποφασιστικότητα να οικοδομηθεί ένα σύστημα ίσης και κοινής ασφάλειας στην Ευρώπη, ίσης για τον καθένα ανεξάρτητα από το αν μια χώρα είναι μέλος αυτού ή του άλλου συνασπισμού».
Το Κρεμλίνο που έως τώρα απλά παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα , βλέπει την άλλοτε σύμμαχο του Βουλγαρία, να ελέγχεται πλήρως από το ΝΑΤΟ μέσω στρατιωτικών βάσεων, καθώς και της δυτικοτραφούς πολιτικής ελίτ της χώρας . Βλέπει την Ρουμανία που εποφθαλμιά την περιοχή της Υπερδειστερίας με αρωγούς στην προσπάθεια αυτή το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και αποφάσισε να περάσει στην επίθεση.
Με βάση την Σερβία, θα κατασκευασθεί αρχικά μέρος του αγωγού «South Stream», φέρνοντας ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Υπενθυμίζουμε επίσης παλαιότερο ρωσικό σχέδιο για την πιθανή εγκατάσταση βαλλιστικών πυραύλων σε περιοχή κοντά στον «ποταμό Ντρίνα», κάτι που θα εξόργιζε πραγματικά την δύση.
Τα Σκόπια κάποια στιγμή θα διαλυθούν, και ότι απομείνει θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Βουλγαρία και πιθανόν και από την Μόσχα που επιθυμεί να πάρει το δικό της μερίδιο. Την Βουλγαρία και Ρουμανία τις αναμένει η Μόσχα να «πέσουν» σαν ώριμα φρούτα, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στα χέρια της. Άλλωστε εάν ανατρέξουμε στην πρόσφατη ιστορία και οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι των γερμανών ναζί εναντίον της Ρωσίας. Αυτά τα πράγματα δεν ξεχνιούνται από τους ρώσους, ποτέ.!
Όσο για την Ελλάδα , είναι η γνωστή η «παλαιά» ιστορία, με τον διαμερισμό των σφαιρών επιρροής και την κατανομή της χώρας μας στην δύση. Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας με πρώτο την θρησκεία, αλλά οι ρώσοι επιθυμούν τα πρωτεία. Τα ρωσικά πλοία γυροφέρνουν το Αιγαίο πέλαγος και το Ιόνιο, βρίσκοντας φιλικά λιμάνια για τα πληρώματα τους, και αποτρέποντας κατά κάποιο τρόπο και «παρείσακτους» που θέλουν να προκαλέσουν.
Το γεωπολιτικό τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει .Τα βαλκάνια αποτελούν μέρος της ανακατανομής των πολιτικών σφαιρών επιρροής. Η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια αυτών σφαιρών τόσο ανατολικά , όσο βόρεια και νότια προς Αφρική. Πιθανότατα αυτό να αποτελέσει « ευλογία» και όχι κατάρα διότι σε μια πιθανή επερχόμενη παγκόσμια σύρραξη να μην συμμετάσχουμε . Οι υπερδυνάμεις Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα έχουν τα δικά τους σχέδια , εμείς όμως ως χώρα πρέπει να προσαρμόσουμε τα δικά μας, ώστε να αποκομίσουμε τα περισσότερα οφέλη για την χώρα μας.
pentapostagma.gr
Η μοναδική πετυχημένη ανακύκλωση στην Ελλάδα, γίνεται στην πολιτική
-
Ο σύρε κι έλα Αυγενάκης ανακοίνωσε, από μόνος του, την επιστροφή του στο
«μαντρί» αφού όσο ήταν έξω κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του. Καλά λοιπόν
έκανε και...
Πριν από 15 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου