Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ισπανία: H Goldman Sachs αγοράζει μαζικά σπίτια και διώχνει τους φτωχούς που μένουν ανεβάζοντας τα ενοίκια!

Κατά το περασμένο έτος η πόλη της Μαδρίτης και οι περιφερειακές κυβερνήσεις πώλησαν περίπου 5.000 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κοινωνικής στέγασης σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια/ιδιωτών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs και της Blackstone.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, οι ενοικιαστές καθησυχάζονταν καθώς του ανέφεραν ότι «τα ενοίκια θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, όπως και οι συμβάσεις ενοικίασης»..

Όμως, καθώς λήγουν τα παλαιά συμβόλαια, δεκάδες άνθρωποι λαμβάνουν πλέον αιτήματα για υψηλότερα ενοίκια, τους προειδοποιούν ότι το ύψος του ενοικίου τους θα αυξηθεί δραματικά, και απειλούνται με έξωση ή μετακομίζουν για να αποφύγουν την στεγαστική ανασφάλεια.

Χιλιάδες φτωχοί Ισπανοί εξαρτούν, πλέον, την στέγασή τους από τη «γενναιοδωρία» των ... ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Οι τραπεζίτες βρήκαν ακόμη μία, απόλυτα κατάλληλη ευκαιρία – στόχο: την Ισπανία, με δείκτη νεανικής ανεργίας που υπερβαίνει το 50 τοις εκατό και μία κατεστραμμένη αγορά ακινήτων.

Τα αποτελέσματα της εισόδου της Goldman Sachs και της Blackstone στην αγορά ακινήτων της Ισπανίας δεν άργησαν να φανούν, όπως αποδεικνύει πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Reuters:

Η Jamila Bouzelmat είναι μία από τις φτωχές γυναίκες στην Ισπανία, που η ζωή τους άλλαξε δραματικά από τη νέα κερδοσκοπική κίνηση των αδίστακτων τραπεζιτών:

Η Jamila Bouzelmat είναι μία μητέρα έξι παιδιών που ζει σε ένα διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματιών στα περίχωρα της Ισπανικής πρωτεύουσας: το διαμέρισμα αγοράσθηκε από κοινού από την Goldman Sachs και από μία Ισπανική εταιρεία.

Η 44χρονη γυναίκα ανέφερε ότι μέχρι και τον Μάρτιο η οικογένειά της πλήρωνε 58 ευρώ τον μήνα για το ενοίκιο, ποσό που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν από το επίδομα ανεργίας του συζύγου της ύψους 500 ευρώ.

Τον Απρίλιο, όπως δείχνει η κίνηση του τραπεζικού της λογαριασμού, οι νέοι ιδιοκτήτες είχαν «τραβήξει» εντελώς ξαφνικά 436 ευρώ από τον λογαριασμό της.

Η πολύτεκνη μητέρα ανακάλυψε την πληρωμή αυτή, όταν πήγε να πληρώσει έναν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος:

“Πήγαμε να πάρουμε λεφτά από την τράπεζα και δεν είχε μείνει ούτε ένα cent στον λογαριασμό”, είπε η Bouzelmat. Έλαβε βοήθεια μέσω φιλανθρωπίας για να μπορέσει να ταϊσει τα έξι παιδιά της ηλικίας από 18 μηνών έως και 19 ετών, και πλέον ζει υπό την αγωνία του νέου λογαριασμού του ενοικίου. Η Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει για το γεγονός.

Στα κτήρια που πωλήθηκαν στα funds, το Reuters μίλησε με 40 νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται οι πλέον ευπαθείς κοινωνικά ομάδες της Μαδρίτης: μία άνεργη μόνη μητέρα πέντε παιδιών με μία κόρη με σοβαρή αναπηρία ή έναν ασθενή με HIV με έναν πνεύμονα – τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Και οι δύο έχουν έρθει αντιμέτωποι με το φάσμα της έξωσης, η οποία αποτράπηκε προσωρινώς την τελευταία στιγμή.

Πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι νέοι αγοραστές δρουν παράνομα.. Έχοντας αγοράσει περίπου το 15 τοις εκατό των δημόσιων κοινωνικών κατοικιών της Μαδρίτης, οι νέοι αγοραστές ασκούν απλώς «το δικαίωμα να χρεώνουν με ενοίκια εμπορικής αξίας από τη στιγμή μου τα μειωμένα ενοίκια που έχουν πληρώσει οι ενοικιαστές λήξουν»

Όταν η στεγαστική έκρηξη μετατράπηκε σε στεγαστική φούσκα το 2008, κατέρρευσε ο προϋπολογισμός της Ισπανίας για την στέγαση. Το 2008 ο προϋπολογισμός έφθανε στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και τώρα φθάνει στα 800 εκατομμύρια.. Αυτό το γεγονός οδήγησε τις τοπικές κυβερνήσεις να περικόψουν τις δαπάνες, και να προσβλέπουν σε ιδιωτικοποιήσεις.

Με στόχο να προσελκύσει ξένους επενδυτές, η κυβέρνηση της Μαδρίτης ελαστικοποίησε τους νόμους περί ενοικίασης, καθιστώντας ευκολότερη την έξωση για μη-εξυπηρετούμενα ενοίκια.. Αυτή η κίνηση λειτούργησε: Οι επενδύσεις στην Ισπανική αγορά ακινήτων δωδεκαπλασιάστηκαν πέρυσι φθάνοντας τα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ..

Αυτό εννοούν όταν αναφέρονται σε «επενδύσεις» και «ανάπτυξη»..

ΠΗΓΗ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: