Το οικοσύστημα του Ontario, στον Καναδά, εκπέμπει σήμα SOS, καθώς οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν για μία επικείμενη κατάρρευση του αν συνεχιστεί η αλόγιστη χρήση των νεονικοτινοειδών ζιζανιοκτόνων.
Ο Gord Miller, ο επίτροπος Περιβάλλοντος του Ontario, στην ετήσια έκθεσή του (σ.σ. pentapostagma.gr – έτος αναφοράς 2013/2014) αναφέρθηκε λεπτομερώς σε συγκεκριμένες πρακτικές που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ανάμεσα σε αυτές τις πρακτικές συμπεριλαμβάνεται και η χρήση νεονικοτινοειδών, ενός νευρο-ενεργού εντομοκτόνου, που έχει παρόμοια χημική σύσταση με αυτή της νικοτίνης.
«Τα νεονικοτινοειδή επηρεάζουν το σύνολο των οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των λιμνών και των ποταμιών, εξαιτίας του διπλασιασμού της... χρήσης τους τα τελευταία δύο χρόνια, και ειδικότερα στις περιοχές με μεγαλύτερη γεωργική δραστηριότητα», αναφέρει ο Επίτροπος του Ontario για το Περιβάλλον.
Η εκτεταμένη χρήση των νεονικοτινοειδών έχει συνδεθεί, σύμφωνα με επιστήμονες, με τους μαζικούς θανάτους των μελισσών, έτερων εντόμων επικονιαστών, πουλιών και υδρόβιων οργανισμών, οδηγώντας σε ένα «μαζικό αρνητικό αντίκτυπο» για τα οικοσυστήματα.
«Δεν έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαραίτητες επιστημονικές μετρήσεις, αλλά όλα τα δεδομένα που έχω στα χέριά μου.. υποδεικνύουν ότι έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη απειλή κατά της δομής και περιβαλλοντικής ακεραιότητας του οικοσυστήματος που έχω αντιμετωπίσει ποτέ στη ζωή μου – ακόμη μεγαλύτερη και από την απειλή που θέτουν τα εντομοκτόνα γενιάς DDT», αναφέρει ο Miller στην ετήσια έκθεση που εκπόνησε.
τα-νεονικοτινοειδή-φυτοφάρμακα-εξοντώνουν-και-τα-πουλιά
Ο Glen Murray, υπουργός Περιβάλλοντος του Ontario, δήλωσε ότι τα νεονικοτινοειδή είναι «πολύ τοξικότερα» από τα εντομοκτόνα γενιάς DDT. Τα εντομοκτόνα γενιάς DDT απαγορεύθηκαν το 1972 στον Καναδά, εξαιτίας ζητημάτων περιβάλλοντος και ασφάλειας.
«Τα νεονικοτινοειδή επηρεάζουν το περιβάλλον για χρόνια. Περίπου το 94% δεν πηγαίνει στα φυτά, αλλά στο έδαφος», δήλωσε ο Murray. «Επηρεάζει όχι μόνο τις μέλισσες που δημιουργούν αποικίες, αλλά και τις άγριες μέλισσες, τα πουλιά, το έδαφος, καθώς και τους βατράχους και τους υδρόβιους οργανισμούς».
Το Ontario δεν αποτελεί, ασφαλώς, τη μόνη περιοχή της Βόρειας Αμερικής που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων. Οι Spokane, της Washington και Eugene της Oregon έχουν ήδη εφαρμόσει την απαγόρευση χρήσης των συγκεκριμένων εντομοκτόνων.
Η Tuscon της Arizona ανακοίνωσε, επίσης, πρόσφατα, σχέδιο για την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών στην πόλη εξαιτίας της χημικής τους επίδρασης και του αρνητικού αντίκτυπου για το περιβάλλον.
Πάνω από τις μισές κυψέλες μελισσών «χάθηκαν» στο Ontario εξαιτίας των νεονικοτινοειδών
Οι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να αμβλύνει τον αντίκτυπο των νεονικοτινοειδών έως το 2016. Πάντως, αρκετοί ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει πολύ περιορισμένες δράσεις για να αμβλύνει τη ζημιά που προκαλούν τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα.
Η επαρχία του Οντάριο απώλεσε τον περασμένο χειμώνα, σύμφωνα με την Ένωση Μελισσοκόμων Ontario, το 58% των κυψελών μελισσών..
Η Ένωση Μελισσοκόμων ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε δραματικά να δράσει παρά τις προειδοποιήσεις..
pentapostagma.gr
Η μοναδική πετυχημένη ανακύκλωση στην Ελλάδα, γίνεται στην πολιτική
-
Ο σύρε κι έλα Αυγενάκης ανακοίνωσε, από μόνος του, την επιστροφή του στο
«μαντρί» αφού όσο ήταν έξω κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του. Καλά λοιπόν
έκανε και...
Πριν από 22 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου