Τα εμβόλια προκαλούν μια άνευ προηγουμένου αριθμό μεταλλάξεωνΕξετάζεται ένας σοβαρός αναπνευστικός ιός γνωστός ως EV-D68. Χτυπά σκληρά και γρήγορα και έχει ήδη δημιουργήσει ένα ξέσπασμα στο Κολοράντο, Μισούρι, Utah, Κάνσας, Ιλινόις, Οχάιο, και σ άλλα τέσσερα κράτη στις μεσοδυτικές πολιτείες. Έχει, επίσης, περάσει από τον Καναδά με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αλμπέρτα, Βρετανική Κολούμπια και το Οντάριο. Αν και δεν υπάρχει κανένα γνωστό εμβόλιο για τον ιό, κατά ειρωνεία της τύχης ένα κοινό θέμα έχει ανακαλυφθεί σε όσους έχουν μολυνθεί ... όλοι έχουν εμβολιαστεί.
Τα συμπτώματα μπορεί να μιμούνται εκείνα του ιού της γρίπης, αλλά μπορεί να έχει μια πολύ πιο τρομερή επίδραση σε εκείνους που αρρωσταίνουν. Ο Δρ Mary Anne Jackson, διευθυντής τμήματος του νοσοκομείου για μολυσματική ασθένεια συμμερίζεται τις ανησυχίες του με το CNN. «Είναι χειρότερο από την άποψη του πεδίου εφαρμογής του σε κρίσιμη κατάσταση τα παιδιά που χρειάζονται εντατική φροντίδα. Θα έλεγα ότι είναι...άνευ προηγουμένου. Έχω ασκηθεί για 30 χρόνια στην παιδιατρική, και δεν έχω δει ποτέ τίποτα αρκετά όπως αυτό. "
Ο Enterovirus D68 (EV-D68) έχει μολύνει περισσότερα από 150 παιδιά στις ΗΠΑ, και έχει προσφάτως εξαπλωθεί στον Καναδά με 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε τρεις επαρχίες.
Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει πεθάνει από τον ιό, αλλά δεκάδες παιδιά έπρεπε να αντιμετωπιστούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Εντεροϊοί, όπως EV-D68, σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα ιό και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με το βήχα και το φτάρνισμα, με τη στενή επαφή με μολυσμένα άτομα ή αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια.
Σε γενικές γραμμές, εντεροϊοί έχουν περίοδο αιχμής το καλοκαίρι και το φθινόπωρο , έτσι δεν είναι ασυνήθιστο να δούμε αύξηση των ασθενειών που προκαλούνται από εντεροϊοί αυτή τη φορά του έτους, ωστόσο, η ένταση με την οποία ο ιός επιτίθεται παιδιά είναι σπάνια.
Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη των εντεροϊών προκαλούν περίπου 10 έως 15 εκατομμύρια κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, σύμφωνα με το CDC. Αυτά μεταφέρονται στον εντερικό σωλήνα και συχνά εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος.
Αν και δεν υπάρχει κανένα γνωστό εμβόλιο για τον ιό, καθώς και το πεδίο που θα φτάσει είναι επίσης άγνωστο, εκείνοι που έχουν μολυνθεί είναι μετά από ένα κοινό θέμα. Έχουν όλοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο MMR, εμβόλια γρίπης και τα εμβόλια πολιομυελίτιδας. Φυσικά, πολλά παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμβολιαστεί, και οι περισσότεροι χρειάζεται να εμβολιαστούν, ώστε να πανε στο σχολείο.Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η ασθένεια δεν συμβαίνει, ακόμα, σε παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Μέχρι στιγμής όλες οι εκθέσεις που βλέπουμε προέρχονται από παιδιά που έχουν εν μέρει ή πλήρως εμβολιαστεί," είπε μολυσματική ασθένεια ειδικός Δρ Heather Ashton. «Οι εκθέσεις που διαχειρίζεται το Εθνικό Σύστημα Επιτήρησης Enterovirus και οι περιλήψεις μέχρι στιγμής όλες έρχονται από εμβολιασμένους παιδιατρικούς πληθυσμούς στις ΗΠΑ και τον Καναδά."
Ο Δρ Pritish Tosh, για λοιμώδη νοσήματα ιατρός-ερευνητής στην Κλινική Mayo, πρόσθεσε: «Όταν έχουμε να κάνουμε με ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος σε νέους ανθρώπους, που μπορεί να είναι σοβαρή και να οδηγήσει σε εισαγωγές στο νοσοκομείο και την απαίτηση της εντατικής θεραπείας. Και φαίνεται ότι μέσα από αυτό το στέλεχος του ιού που προκαλεί λοιμώξεις σε παιδιά είναι αρκετά σοβαρά με αποτέλεσμα να εισαχθούν στο νοσοκομείο. "
Γιατί τα εμβολιασμένα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην ασθένεια
Εκτός από τις περιβαλλοντικές τοξίνες και εφοδιασμό μας σε τρόφιμα, εμβόλια παραμένουν ως μια από τιςμεγαλύτερες απειλές για την υγεία των παιδιών μας .
Σε μια μελέτη του 2011 στην Εφημερίδα της Ιολογίας ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus στην Ολλανδία απέδειξαν ότι η τακτική εμβόλιο της γρίπης στα παιδιά επιδεινώνεται πραγματικά μια βασική πτυχή της γρίπης καταπολεμώντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αυτή η έρευνα δεν διεξήχθη από επιστήμονες που αντιπαθούν το εμβόλιο . Μάλλον, διεξήχθη από ερευνητές pro-εμβόλιο που αφιέρωσαν την καριέρα τους προσπαθώντας να αναπτύξουν καλύτερα εμβόλια. Επικεφαλής συγγραφέας Rogier Bodewes παραδοσε το απογοητευτικό μήνυμα, όπως ο ίδιος εξήγησε ότι τα εμβόλια της γρίπης "έχουν πιθανά μειονεκτήματα που έχουν προηγουμένως υποστεί εκτιμηθεί και ότι είναι επίσης ένα θέμα της συζήτησης."
Περιέλαβε εξαιρετικά προηγμένη επιστημονική αξιολόγηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγμα αίματος από 27 υγιείς, μη εμβολιασμένα παιδιά με μέση ηλικία των 6 ετών, και 14 παιδιά με κυστική ίνωση οι οποίοι έλαβαν ένα ετήσιο εμβόλιο της γρίπης. Τα μη εμβολιασμένα παιδιά βρέθηκαν να έχουν μια ανώτερη ανοσολογική απόκριση, δίνοντας τους ευρύτερη προστασία από ό, τι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σε μια πραγματική εποχή γρίπης, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών της πανδημίας.
Σύμφωνα με [2011 Aug] μέλος της υγείας των μη εμβολιασμένων παιδιών: Ασθένειες σε μη εμβολιασμένα παιδιά , τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα μη εμβολιασμένα παιδιά επηρεάζονται λιγότερο από κοινές ασθένειες.
Το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και νευροδερματίτιδα. Μια γερμανική μελέτη με 17461 παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (KIGGS) έδειξε ότι το 4,7% των παιδιών πάσχουν από άσθμα, 10,7% των παιδιών αυτών από αλλεργικό συνάχι και το 13,2% από νευροδερματίτιδα. Οι αριθμοί αυτοί διαφέρουν σε δυτικές χώρες, δηλαδή την επικράτηση του άσθματος μεταξύ των παιδιών στις ΗΠΑ είναι 6%, ενώ είναι 14-16% στην Αυστραλία (Australia Υγείας 2004, AIHW). Ο επιπολασμός του άσθματος μεταξύ των μη εμβολιασμένα παιδιά στη μελέτη ήταν 0,2%, 1,5% αλλεργική ρινίτιδα και νευροδερματίτιδα 2%.
Σύμφωνα με τη μελέτη KIGGS περισσότερο από το 40% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 3 και 17 ετών είχαν ευαισθητοποιηθεί κατά ένα τουλάχιστον αλλεργιογόνο που είχαν δοκιμαστεί (20 κοινά αλλεργιογόνα ελέγχθηκαν) και το 22,9% είχε μια αλλεργική νόσο.
KIGGS έδειξε ότι το 12,8% των παιδιών στη Γερμανία είχε έρπητα και το 11% υποφέρει από ωτίτιδα (φλεγμονή του μέσου ωτός). Αν συγκρίνουμε αυτό με τα μη εμβολιασμένα παιδιά ο έρπητας μεταξύ του είναι πολύ σπάνιος (λιγότερο από 0,5%).
Σε μικρά παιδιά κάτω από την ηλικία των 3 τα κονδυλωμάτα είναι πολύ σπάνια. Μετά τα 3 έτη της ηλικίας τους, ωστόσο, ο επιπολασμός αυξάνεται. Στις ηλικίες μεταξύ 4 και 6 ετών, 5-10% των παιδιών έχουν κονδυλώματα, στην ηλικιακή ομάδα 16-18, 15-20% έχουν κονδυλώματα. (Πηγή: netdoktor.at ). Μόνο το 3% των μη εμβολιασμένων παιδιών στην έρευνα είχαν κονδυλώματα.
Μη εμβολιασμένα παιδιά είναι πέντε φορές λιγότερο πιθανό να έχουν άσθμα από τα εμβολιασμένα, 2,5 φορές λιγότερο πιθανό να έχουν δερματικά προβλήματα και 8 φορές λιγότερο πιθανό να είναι υπερκινητικά.
ΝαηοΒασίβήα και Mycoplasma
Υπάρχουν ομοιότητες με το μυκόπλασμα και ανακαλύφθηκαν πρόσφατα νανοβακτήρια, σήμερα θεωρείται ότι είναι οι μικρότερες μορφές της ζωής και είναι γνωστό ότι μολύνουν τα εμπορικά εμβόλια.Nanobacteria είναι πανταχού παρούσα και μπορεί να εμπλέκεται στην παθολογία πολλών ασθενειών επί του παρόντος θεωρούνται από άγνωστη αιτία.
Ο Donald W. Scott, ο συντάκτης του The Journal of Εκφυλιστικές Παθήσεις και ο συν-ιδρυτής της Common Cause Ιατρικό Ίδρυμα Ερευνών, συνδέει τα εμβόλια για το AIDS (όπως έκανε ο Hillerman) και στις ΗΠΑ βίο-όπλα της έρευνας, και λέει ότι έχουν μολυνθεί με μυκόπλασμα , ένα πρωτόγονο βακτήριο που παίρνουν μέσα από τα κυτταρικά τοιχώματα.
Τον Μάιο του 2005, ο Δρ Olavi Kajander παραδοθεί ένα απογοητευτικό μήνυμα σε μια κοινή συνεδρίαση του FDA των ΗΠΑ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την ασφάλεια από ιούς, όταν παρουσίασε νέα στοιχεία για να υποστηρίξει κάτι που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1997: ότι τα εμβόλια έχουν μολυνθεί με νανοβακτήρια. Από το 1999, οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για να διερευνήσουν την καταγγελία, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το πείραμα NIH που απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν τα σωματίδια ανακαλύφθηκαν από Kajander ως δείγματα ελέγχου? τώρα που η μόλυνση του εμβολίου έχει αναφερθεί επίσημα στις αρχές, το ερώτημα είναι: τι θα γίνει;
Ίσως η μεγαλύτερη επιστημονική αρχή για εμβόλια λέει ότι έχουν μολυνθεί είναι ο Garth Nicolson.
Αυτός είναι ένας βιολόγος κυττάρων και εκδότης του Journal of Clinical and Experimental μετάσταση, και στην Εφημερίδα της Κυτταρικής Βιοχημείας.
Αυτός είναι ένας από τους πιο γνωστούς επιστήμονες στον κόσμο, έχοντας δημοσιεύσει πάνω από 600 ιατρικές και επιστημονικές κριτές χαρτιά, επεξεργασία πάνω από 14 βιβλία, και υπηρέτησε στη συντακτική επιτροπή των 28 ιατρικών και επιστημονικών περιοδικών. Δεν είναι απλά λέγοντας ότι τα εμβόλια έχουν μολυνθεί από μυκόπλασμα αλλά προειδοποιεί τις ΗΠΑ . Ο Nicolson προχωρεί περισσότερο και λέει ότι όλοι θα καταστραφουμαι από αυτούς και τις αναθέτουσες χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες που δημιουργούν. Η ζημία μεταφράζεται σε δια βίου ασθενείς (και ως εκ τούτου βίου κέρδος) για την φαρμακευτική βιομηχανία που κάνει τα εμβόλια και λέει δεν φαίνεται να είναι τυχαία.
Nanobacteria είναι νέοι μικροοργανισμοί που δεν είναι ανιχνεύσιμα με τις σημερινές μεθόδους δοκιμής στειρότητας, αλλά είναι ανιχνεύσιμη με νέα κουλτούρα και Immunomethods.
Αυτά είναι συνήθως παρόντες σε βοοειδή και τα προϊόντα αίματος και επομένως σε καλλιέργειες κυττάρων και αντιγόνων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων που προέρχονται από αυτά, και μπορεί να είναι παρόν σε προϊόντα αντισώματος και γάμμα σφαιρίνη.
Nanobacteria είναι ένας πιθανός κίνδυνος, λόγω των κυτταροτοξικών ιδιοτήτων και την ικανότητα να μολύνει τα έμβρυα τους, και κατά συνέπεια την παθογένεια τους πρέπει να ελέγχονται.
Το πρόβλημα με τα μυκοπλάσματα είναι ότι δυνητικά κάθε εμβόλιο θα μπορούσε να έχει κάποιο επίπεδο της μόλυνσης. Myco υποδεικνύει μύκητες, αλλά ακόμη μυκοπλάσματος δεν είναι πραγματικά ένας μύκητας, βακτήρια, ή ένας ιός. Είναι το είδος του σαν ένα ψευδό όλα αυτά. Δεν έχει κυτταρικό τοίχωμα, πηγαίνει βαθιά μέσα στους πυρήνες των κυττάρων, καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολο να εγείρουν μία ανοσολογική απάντηση έναντι.
Ο Δρ Larry Palevsky, μια σκάφους επικυρωμένο NY παιδίατρος , ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια έδωσε συστηματικά εμβόλια στους ασθενείς του, μέχρι που παρατήρησε ότι έχασαν την όραση τους και στη συνέχεια άρχισε να ψάχνει μέσα στα εμβόλια που είχε εμπιστευθεί τυφλά. Βρήκε ότι ΟΛΑ ειναι μολυσμένα με ιούς που είναι τόσο μικρά που δεν μπορούν να αφαιρεθούν. Αυτός δεν δίνει οποιαδήποτε εμβόλια. Ο ίδιος αντιμετωπίζει σήμερα νέους ασθενείς του για τον αυτισμό και άλλες νευρολογικές κακώσεις από τα εμβόλια.
Τα εμβόλια προκαλούν μεταλλάξεις που ενδέχεται να βλάψει την υγεία των μελλοντικών γενεών
Τα εμβόλια προκαλούν μια άνευ προηγουμένου αριθμό μεταλλάξεων που δημιουργούν μικρόβια και ισχυρά ιοί και τα βακτήρια που μπορεί τελικά να απειλήσει τις μελλοντικές γενιές και την ίδια την ανθρωπότητα. Τα στοιχεία συνεχίζουν να συσσωρεύονται από την επιστημονική κοινότητα, που τώρα παραδέχονται ότι ορισμένα εμβόλια είναι-γεγονός που προκαλεί τόσο ιογενείς και βακτηριακές μεταλλάξεις.
Απειλητικές για τη ζωή παθογόνα είναι ικανά να εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς και την ανάπτυξη γενετικών κράχτες που χρησιμεύουν για να τα συγκαλύψει, ακόμα και από τα πιο ισχυρά φάρμακα.
Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ερευνητής Rory Bowden διαπίστωσε ότι παθογόνα διακόπτη γενετικό υλικό με άλλα βακτήρια, αλλά κατά κύριο λόγο για το τμήμα του γονιδιώματος αρμόδιος για την πραγματοποίηση της επικάλυψης των κυττάρων, η οποία είναι η έκταση στοχευμένη από τα εμβόλια.
Ο πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής του Κέντρου Λοιμωδών Νόσων Dynamics, Grainne Long διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός οδήγησε σε μια 40-πλάσια αύξηση της B. parapertussis αποικισμού στους πνεύμονες.Δεδομένα του πρότειναν ότι το εμβόλιο μπορεί να συμβάλλουν στην παρατηρούμενη αύξηση σε whooping συχνότητα βήχα κατά την τελευταία δεκαετία με την προώθηση B. parapertussis μόλυνση.
Μικροβιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας έχουν βρεθεί παραλλαγές των βακτηρίων του κοκκύτη με μια συγκεκριμένη γενετική υπογραφή έχουν αυξηθεί στο 86 τοις εκατό του συνόλου των δειγμάτων που λήφθηκαν από τα μολυσμένα άτομα μετά από μια συνεχή επιδημία κοκκύτη βήχα ξεκίνησε το 2008.
Παρά το γεγονός ότι τα στελέχη που ήταν παρόντες στην Αυστραλία από το 2000, που αντιπροσώπευαν μόνο το 31 τοις εκατό του συνόλου των δειγμάτων που συλλέχθηκαν μεταξύ 2000 και 2007 - γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουν άκμασε παράλληλα με το τρέχον εμβόλιο.
Προειδοποίησε ότι οι άλλες χώρες που χρησιμοποιούν παρόμοια εμβόλια θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για αλλαγές σε γενετικά χαρακτηριστικά ανιχνεύονται στο κοκκύτη bug.
Στη νότια Ιταλία, 44 επαφές από φορείς του ιού της ηπατίτιδας Β, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών από μητέρες φορείς, έγινε HBsAg θετικές παρά παθητική και ενεργητική εμβολιασμού, σύμφωνα με τυποποιημένα πρωτόκολλα. Σε 32 από τα εν λόγω λοίμωξη εμβολιασθέντες επιβεβαιώθηκε από την παρουσία πρόσθετων δεικτών του ιικου αναδιπλασιασμου. Στελέχη HBV που περιέχει πρότυπα μετάλλαξης διαφυγής εμβόλιο είναι ικανό για αντιγραφή και εμφανίζονται να είναι μεταδοτική και των παθογόνων.
Πηγές:
gc.ca
inquisitr.com
myfox8.com
vox.com
salem-news.com
netdoktor.at
whale.to
ctvnews.ca
thestar.com
smh.com.au
psu.edu
ncbi.nlm.nih.gov
Ο Dave Mihalovic είναι ένα Naturopathic γιατρός που ειδικεύεται στην έρευνα για το εμβόλιο, την πρόληψη του καρκίνου και μια φυσική προσέγγιση στη θεραπεία.
Οι περιγραφές του Ομήρου στην "Ιλιάδα" και την "Οδύσσεια" και του Ησίοδου στη "Θεογονία" και στα "Έργα και Ημέραι", είναι απλά και μόνο αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας τους; Ο Ηλίας Μαριολάκος, καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταθέτει την ενδιαφέρουσα επιστημονική του άποψη.
"Πολλοί πιστεύουν ότι οι ελληνικοί μύθοι είναι φανταστικές ιστορίες. Κατά τη γνώμη μου, η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη, τουλάχιστον σχετικά με το θέμα των γεωγραφικών και φυσικών-ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών του Ατλαντικού Ωκεανού και γενικότερα των ωκεανών, όπως αυτά περιγράφονται κυρίως από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τα Ορφικά και τον Πλούταρχο", υποστηρίζει στην έρευνά του, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Η μελέτη καταλήγει σε πολλά συναρπαστικά συμπεράσματα, όπως ότι οι αρχαίοι Έλληνες που έζησαν την 3η και 2η χιλιετία π.Χ. γνώριζαν τους...Υπερβόρειους, τη Βαλτική Θάλασσα, την Ιρλανδία, τη Βρετανία, την Ισλανδία και την απόστασή της από τη Βρετανία.
Επίσης, ότι δυτικά της Ισλανδίας υπήρχαν τρία νησιά, στα οποία ο ήλιος δύει για μόνο μία ώρα την ημέρα και ότι πέρα από αυτά τα νησιά και προς τα δυτικά υπάρχει μια μεγάλη ήπειρος, η οποία περιβάλλει τον Ωκεανό.
"Είναι δυνατόν για κάποιον (ή για περισσότερους ) να περιγράψουν όλα αυτά τα μέρη, εάν δεν είχαν επισκεφτεί ή διασχίσει τον Ωκεανό;", αναρωτιέται ο καθηγητής στο τέλος της εργασίας του, παραθέτοντας, μαζί με το σκεπτικό του, αποσπάσματα αρχαίων έργων αλλά και αναλύσεις, που τον οδηγούν στα παραπάνω.
Μύθος ή πραγματικότητα;
Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, αρχαιολόγοι και ιστορικοί πίστευαν πως από κάθε γραπτό αρχαίων συγγραφέων, όπως του Ησίοδου, του Πλάτωνα, του Στράβωνα, του Διόδωρου του Σικελιώτη και κυρίως του Ομήρου, που συνδέονταν με τη μυθολογία, έλειπε κάθε "σπέρμα" αλήθειας.
Μετά τις ανασκαφές του Σλήμαν, όμως, αποδείχθηκε ότι όλα όσα έγραψε ο Όμηρος για την Τροία ήταν αληθινά, ότι οι Μυκήνες υπήρχαν και ήταν αντίπαλες των Τρώων και πολλά ακόμα.
Ο κ. Μαριολάκος μελέτησε αποσπάσματα από έργα αρχαίων συγγραφέων, μεταφρασμένα και αξιολογημένα από διακεκριμένους επιστήμονες, πριν καταλήξει στα συμπεράσματα που αναφέρει.
Όπως ότι ο Όμηρος και ο Ησίοδος έγραψαν πως ο Ωκεανός είναι ένα "ποτάμι" που ρέει συνεχώς, ότι αυτό το ποτάμι περιβάλλει τη Γη και ότι η ροή του είναι τυρβώδης (στροβιλώδης), όχι μόνο στην επιφάνεια, αλλά και στο βάθος του, γεγονός που παραπέμπει στα ωκεάνια ρεύματα, τα οποία, όπως είναι γνωστό σήμερα, εκτείνονται σε βάθος περίπου 800 - 1200 μ.
"Δυστυχώς, όμως, όλη αυτή η γνώση σταδιακά ξεχάστηκε από όλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Οδύσσεια θεωρείται απλώς ένα ψυχαγωγικό ποίημα και ο νόστος του Οδυσσέα μια φανταστική ιστορία, χωρίς ίχνη ιστορικής πραγματικότητας", υποστηρίζει.
Τα σύνορα ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα είναι ασαφή. Γι' αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, "ορισμένοι από τους μυθικούς ήρωες είναι ιστορικά πρόσωπα, ενώ κάποιοι άλλοι δεν είναι. Όμως, σχεδόν όλοι και όλα εκπροσωπούν κάτι που περιγράφει κάποια δραστηριότητα του προϊστορικού ανθρώπου σε σχέση με το γεωπεριβάλλον του ή με το φυσικογεωλογικό γίγνεσθαι του χώρου του".
"Πιστεύω ότι είναι λάθος να θεωρούμε την ελληνική μυθολογία ως ένα όμορφο παραμύθι. Η ελληνική μυθολογία είναι στην πραγματικότητα η πιο αρχαία ιστορία των λαών που έζησαν στη γη η οποία, πολύ αργότερα, ονομάστηκε Ελλάς (Ελλάδα). Αυτή η γη είναι το Αιγαίο και ο Περι-Αιγαιακός χώρος. Η ελληνική μυθολογία επομένως αποτελεί την κρυπτογραφημένη προ-ιστορία των πρώτων Ελλήνων και κυρίως τις αγωνίες του και τον αγώνα του για επιβίωση αρχικά και την ανάπτυξή του στη συνέχεια", καταλήγει.
Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν τον εντυπωσιακό κόσμο των πτεροσαύρων, των γιγάντιων ιπτάμενων όντων που θυμίζουν έντονα τους... δράκους του «Game of Thrones».
Ο Κρυπτοδράκων Αν και το όνομά του δεν το πήρε από το «Game of Thrones» αλλά από τη βραβευμένη με Οσκαρ ταινία «Τίγρης και Δράκος» του Ανγκ Λι, ο Κρυπτοδράκων είναι το πιο πρόσφατο μέλος στην οικογένεια των πτεροσαύρων. Πρόκειται για ένα άγνωστο ως σήμερα είδος της οικογένειας των πτεροδακτυλιδών πτεροσαύρων, η ανακάλυψη του οποίου προσφέρει νέα δεδομένα για την καταγωγή και εξέλιξη αυτών των ιπτάμενων όντων. Οι πτερόσαυροι ήταν μια ομάδα ιπτάμενων ερπετών που, καθώς εξελίχθηκαν, έγιναν τα μεγαλύτερα πλάσματα που έχουν ποτέ πετάξει στον πλανήτη μας. Ο Κρυπτοδράκων ήταν ο πρώτος πτερόσαυρος που ...έφερε τα ανατομικά χαρακτηριστικά της οικογένειας των πτεροδακτύλων, που έμελλε αργότερα να κυριαρχήσει στους αιθέρες του προϊστορικού κόσμου.
Η ανακάλυψη προεκτείνει κατά περίπου 5 εκατ. χρόνια στο παρελθόν το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα πτεροδακτυλιδών. Ο Κρυπτοδράκων είχε σχετικά μικρό μέγεθος (άνοιγμα φτερών περίπου 1,4 μέτρα) αλλά η μελέτη του θα ρίξει νέο φως στην εξέλιξη των πτεροδακτύλων, ορισμένα είδη εκ των οποίων έγιναν αργότερα τόσο γιγάντια που έμοιαζαν με μικρά αεροπλάνα.
O πτερόσαυρος F-16
Ο Quetzalcoatlus μοιάζει πολύ με τους δράκους της... Καλίσι
Αυτός που σίγουρα θα επέλεγε η Καλίσι για να καταλάβει τον σιδερένιο θρόνο είναι ο Quetzalcoatlus. Πρόκειται για έναν πτερόσαυρο που θυμίζει αεροσκάφος και πιο συγκεκριμένα ένα μαχητικό F-16!
Απολιθώματα του Quetzalcoatlus έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές του Τέξας, όπως στο Εθνικό Πάρκο Big Bend, μια περιοχή που, σε αντίθεση με τη σημερινή της εικόνα, στα τέλη της Κρητιδικής περιόδου καλυπτόταν από πυκνά δάση.
Ο Quetzalcoatlus πετούσε στους ουρανούς πριν από περίπου 67 εκατομμύρια έτη και η εμφάνισή του ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή όσο και τρομακτική αφού το άνοιγμα των φτερών του ξεπερνούσε τα δέκα μέτρα. Πήρε το όνομά του από το Quetzalcoatl, μια θεότητα των αρχαίων πολιτισμών της αμερικανικής ηπείρου. Ο Quetzalcoatl ήταν ένας άνθρωπος με μορφή ερπετού που διέθετε φτερά.
Τα μυστήρια
Το μέγεθος του Quetzalcoatlus σε συνδυασμό με τη μορφολογία της περιοχής προκαλεί διάφορα ερωτήματα στους ειδικούς. Για παράδειγμα, το βάρος ενός τόσο μεγάλου όντος λογικά δεν θα του επέτρεπε να πετάει ενώ επιπρόσθετο εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι οι περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί απολιθώματα είναι περιοχές όπου δεν υπήρχαν σημεία με ψηλούς και απότομους βράχους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Quetzalcoatlus να πετάξει.
Ομάδα ειδικών από το Πολυτεχνείο του Τέξας αποφάσισε να βρει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και πραγματοποίησε προσομοιώσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Quetzalcoatlus ζύγιζε περίπου 70 κιλά. Το ανώτατο επιτρεπτό βάρος που μπορεί να διαθέτει ένα πτηνό για να έχει την ικανότητα να πετά έχει υπολογισθεί ότι κυμαίνεται γύρω στα 80 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι ο Quetzalcoatlus μπορούσε να πετάξει.
Είχε πολύ ελαφριά οστά τα οποία ήταν «γεμισμένα» με αέρα ενώ τα φτερά του ήταν εύθραυστα. «Ανατομικά μοιάζει με ένα μηχανικό θαύμα» ανέφερε ο Σανκάρ Τσάτερτζι, μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρουσίασε τη μελέτη της στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας το οποίο έλαβε πρόσφατα χώρα στην πόλη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα.
Όπως έδειξαν οι προσομοιώσεις, ο Quetzalcoatlus χρησιμοποιούσε και τα τέσσερα άκρα του για να πάρει φόρα στην απογείωση. Η προσγείωση ήταν για αυτόν ένα ιδιαίτερα κοπιαστικό εγχείρημα αφού έπρεπε να κουνάει για πολλή ώρα με δύναμη τα φτερά του, να ακουμπάει αρχικά στο έδαφος με τα δύο πίσω άκρα του και στη συνέχεια, αφού είχαν πλέον ακουμπήσει και τα μπροστινά άκρα του, να τρέχει μέχρι να ισορροπήσει.
Ένα αβγό για την... Καλίσι
Ένα από τα σημεία αναφοράς μέχρι στιγμής στο «Game of Thrones» ήταν και τα περίφημα αβγά από τα οποία γεννήθηκαν οι δράκοι. Ως μία από τις πιο σημαντικές παλαιοντολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών καταγράφεται ο εντοπισμός ενός καλοδιατηρημένου σκελετού πτεροσαύρου στην Κίνα. Το εύρημα που κάνει τη διαφορά είναι ένα επίσης καλοδιατηρημένο αβγό που υπήρχε μαζί με τον σκελετό!
Η ανακάλυψη του αβγού αποκάλυψε ότι ο πτερόσαυρος ήταν γένους θηλυκού. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους έναν πτερόσαυρο γνωρίζοντας το φύλο του, γεγονός που θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν σε νέες μελέτες διαχωρισμού αρσενικών και θηλυκών όντων που θεωρούνται πρόγονοι των πτηνών. Ήδη από τις πρώτες συγκρίσεις με άλλα απολιθώματα πτεροσαύρων έχουν διαπιστωθεί διακριτές ανατομικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Για παράδειγμα, όπως φαίνεται, τα αρσενικά διέθεταν λοφίο.
Εξίσου σημαντική είναι και η μελέτη του αβγού και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών είναι πολύ πιθανό τα πτεροσαυράκια να γεννιόνταν διαθέτοντας φτερά και να μπορούσαν αμέσως να πετάξουν, χαρακτηριστικό επίσης εντυπωσιακό.
«Αν κάποιος μου έλεγε πριν από λίγα χρόνια ότι είναι θέμα χρόνου να έχουμε στα χέρια μας ένα τέτοιο εύρημα, θα του απαντούσα γελώντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα εκατομμύριο χρόνια» ανέφερε ο Ντέιβιντ Ανγουιν, παλαιοβιολόγος του Πανεπιστημίου του Λέστερ και μέλος της ερευνητικής ομάδας, θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης.
Ο Παρθενώνας έχει κρυμμένα ακόμα πολλά μυστικά… Η ζωφόρος του Παρθενώνα απεικονίζει τη θυσία της κόρης του Ερεχθέως και όχι την πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων, υποστηρίζει μια νέα έρευνα. Εδώ και 230 χρόνια, η παράσταση που κοσμεί την 160 μέτρων ζωφόρο του Παρθενώνα, ενός κτίσματος με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αρχιτεκτονική του δυτικού κόσμου, φαινόταν αρκετά απλή. Όλοι δέχονταν ότι απεικονίζει την πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, στην οποία άλλωστε είναι αφιερωμένος ο Παρθενώνας.
Αλλά μια συγκλονιστική ανακάλυψη, σε συνδυασμό με τις μούμιες της Αιγύπτου, μετά από μελέτες που έγιναν πάνω στη ζωφόρο του Παρθενώνα, θέτει υπό αμφισβήτηση τις ιδέες που είχαμε έως τώρα γι’ αυτό το 2.500 ετών αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Αυτό υποστηρίζει η αρχαιολόγος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Τζόαν Κόνελυ στο βιβλίο της The Parthenon Enigma (εκδ. Knopf). Όπως αναφέρει η Κόνελυ: «Τώρα συνειδητοποιούμε ότι η ζωφόρος αφηγείται μια πολύ πιο τραγική ιστορία». Η ζωφόρος αφηγείται μια πολύ πιο τραγική ιστορία – τη θυσία της κόρης του Ερεχθέα, προτείνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τζόαν Κόνελυ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην αρχαία Αίγυπτο, όταν οι φαραώ πέθαιναν ξεκινούσαν το ταξίδι τους στον άλλο κόσμο μέσα σε μια χρυσή σαρκοφάγο. Οι κοινοί θνητοί, πάλι, μουμιοποιούνταν με... φθηνότερα υλικά, όπως για παράδειγμα ανακυκλωμένο πάπυρο, στον οποίο προηγουμένως μπορεί να υπήρχαν διάφορα γραπτά, συμπεριλαμβανομένων μεταφρασμένων κειμένων από τα ελληνικά.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας Έλληνας μελετητής, εξετάζοντας κομμάτια από πάπυρο σε μια από αυτές τις μούμιες, έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη: 250 σειρές από ένα χαμένο έργο του Ευριπίδη, τον «Ερεχθέα».
«Τελικά οι μούμιες καταλήγουν να είναι η καλύτερη πηγή χαμένων Ελληνικών κειμένων», λέει η Κόνελυ, η οποία σημειώνει ότι η ανακάλυψη της σαρκοφάγου που περιείχε το έργο είχε γίνει το 1901, αλλά η τεχνολογία για να αφαιρεθεί ο πάπυρος, χωρίς να καταστραφεί η μούμια, δεν υπήρχε μέχρι το 1960.
Το έργο αφηγείται την ιστορία του Ερεχθέα, μυθικού βασιλιά της Αθήνας, ο οποίος «όταν έγινε η πρώτη εισβολή και πολιορκία της πόλης από τους βάρβαρους Θράκες, ζήτησε καθοδήγηση από το μαντείο των Δελφών και πήρε την απάντηση ότι έπρεπε να θυσιάσει τη μικρότερη κόρη του» προκειμένου να κερδίσει τη μάχη.
Η Κόνελυ έμαθε για πρώτη φορά για το έργο αυτό, το οποίο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να διαβαστεί γιατί ήταν σε αποσπασματικά ελληνικά και «οι λωρίδες από πάπυρο ήταν κομμένες σε σχήμα φτερών γερακιού», στη δεκαετία του 1990. Από τότε και με την πάροδο του χρόνου, είχε μια αποκάλυψη.
«Συνειδητοποίησα ότι ο Ευριπίδης μιλούσε γι’ αυτό που βλέπουμε στο μέσον της ζωφόρου του Παρθενώνα», λέει η Κόνελυ. «Απεικονίζει μια οικογένεια –τη μητέρα, τον πατέρα και τις τρεις κόρες τους– η οποία ετοιμάζεται να θυσιάσει την μικρότερη κόρη. Απεικονίζει τη θυσία μιας παρθένας».
Να σημειωθεί, τέλος, ότι από το σύνολο της ζωφόρου σήμερα σώζονται 50 μέτρα, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, 80 μέτρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο (Ελγίνεια Μάρμαρα), ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου και κάποια θραύσματα είναι διασκορπισμένα σε μουσεία στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στη Χαϊδελβέργη, στη Βιέννη και στο Μόναχο.
Από τους πανάρχαιους χρόνους αποδίδονταν στους αριθμούς μια μυστηριακή σημασία. Είναι γεγονός ότι οι αρχαίοι λαοί γνώριζαν πλήρως τα...θαυμαστά μυστήρια που ήταν σε θέση να αποκαλύψουν οι αριθμοί και ανέπτυξαν μία ολόκληρη επιστήμη αριθμητικών ιδεών, εντελώς ξεχωριστή από τα μαθηματικά.
Η συσχέτιση των αρχαίων δοξασιών για τους Αριθμούς με τα γράμματα της αλφαβήτου , τους Πλανήτες με τα Αστέρια , τους Αστερισμούς και άλλα αστρονομικά μεγέθη, ασκούσανε μια μορφή μαντείας. Αν και ο κάθε αριθμός από μόνος του έχει τη δική του… ξεχωριστή αποκρυφιστική και συμβολική έννοια, ο αριθμός Δώδεκα (12) έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία ανά την ιστορία και τους λαούς.
Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει έναν πλήρη κύκλο κι έχει ένα τέλειο και σημαντικό χαρακτήρα που ήταν από τους πιο αξιοσημείωτους στους αρχαίους πολιτισμούς , έχοντας μία άμεση και εξαρτημένη σχέση με το ζωδιακό καθώς και με τους μήνες στους περισσότερους πολιτισμούς είτε χρησιμοποιούσαν σεληνιακό είτε ηλιακό ημερολόγιο .
Η ιερότητα του 12 φαίνεται ότι προέρχεται από το αρχαϊκό δωδεκαδικό σύστημα , που πιθανώς ήταν το μοναδικό σύστημα αρίθμησης κατά τη νεολιθική εποχή και παρέμεινε ως συμπληρωματικό του δεκαδικού μέχρι σήμερα. Η δωδεκάδα , ο χωρισμός της μέρας και της νύχτας σε 12 ώρες και του έτους σε 12 μήνες αποτελούν κατάλοιπα του αρχέγονου δωδεκαδικού συστήματος αρίθμησης. Το 12 αντιπροσωπεύει τις 12 Ιεραρχίες των αρχαίων γραφών που καθόριζαν με τη σειρά τους τους 12 αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου.
Οι Σουμέριοι ιερείς αστρονόμοι ήταν και οι πρώτοι που διαίρεσαν το έτος σε μικρότερες μονάδες. Έτσι όπως το σεληνιακό έτος τους είχε δώδεκα μήνες των 30 περίπου ημερών και το ημερονύκτιό τους είχε δώδεκα ντάννα.
Έτσι καταλαβαίνουμε ότι ο αριθμός 12 αποτελούσε μία τεχνική για τη διαίρεση της ροής του χρόνου αλλά κι όπως γνωρίζουμε οι δωδεκάδες σχετίζονται είτε φανερά είτε με έναν κρυμμένο τρόπο με τα Σημεία του Ζωδιακού , μέρη του μεγάλου κύκλου του ουρανού.
Όπως μαρτυρούν τα ευρήματα των ανασκαφών , ήδη από το 2.400 π.Χ χρησιμοποιούσαν το ηλιακό έτος των 360 ημερών που διαιρούνταν σε 12 μήνες των 30 ημερών. Αυτό φαίνεται και στο Βαβυλωνιακό ημερολόγιο, αλλά μόνο στην εποχή του βασιλιά Χαμουραμπί (1955-1913 π.Χ) επιβλήθηκε ομοιομορφία στο ημερολόγιο και δόθηκαν στους μήνες ονόματα , τα οποία χρησιμοποιούνται ως σήμερα παραφθαρμένα στο εβραϊκό ,στο συριακό και στο λιβανέζικο ημερολόγιο.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι διαίρεσαν τη μέρα σε 12 (χαρού) και 12 τη νύχτα. Οι 12 ημερήσιες ώρες προσωποποιούνταν με θεές, που έφερναν στο κεφάλι τους τον δίσκο του Ήλιου, ενώ οι 12 νυχτερινές προσωποποιούνταν με θεές που έφερναν αντίστοιχα ένα αστέρι. Στην Κίνα ο Ζωδιακός Κύκλος αντιπροσωπεύεται από δώδεκα ζώα που το καθένα ασκεί αστρική επίδραση για ένα χρόνο.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «The Australia», νέο φάρμακο κατά του καρκίνου που έχει εφαρμοστεί και δοκιμαστεί με επιτυχία σε ζώα γεννά νέες ελπίδες στην επιστημονική κοινότητα για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Πρόκειται για άγρια βατόμουρα που βρίσκονται μόνο στα τροπικά δάση του Atherton Tablelands, δυτικά του Cairns και τα οποία τυχαία εντόπισε ένα ζευγάρι επιστημόνων, ενώ έκαναν τον πρωινό τους περίπατο σε δάσος της Κουηνσλάνδης. H δρ. Γκόρντον και ο σύζυγός της Πόλ Ρεντέλ, έχουν αφιερώσει πάνω από μία δεκαετία στη μελέτη και την εξέλιξη του φαρμάκου, καθώς επίσης και στην...επίδραση που έχει σε ζώα που πάσχουν από καρκίνο.
Εκατοντάδες άλογα, σκυλιά, γάτες που υπέφεραν από θανατηφόρα καρκινώματα, μετά τη θεραπευτική αγωγή με το νέο φάρμακο, οι όγκοι τους διαλύθηκαν.
Το νέο φάρμακο ονομάζεται EBC-46 κατασκευάστηκε από τους σπόρους του καρπού του δένδρου blushwood και από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η δοκιμή του σε καρκινοπαθείς.
Οι δοκιμές θα γίνουν αρχικά σε ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένη μορφή μελανώματος, καθώς επίσης και από καρκίνο του εγκεφάλου και του αυχένα που είναι και οι πιο δύσκολες μορφές να καταπολεμηθούν, μέχρι τώρα.
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαϊου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει. Το παρακάτω συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του National Geographic εξηγεί τα ιστορικά γεγονότα του 1453.
Την Τρίτη το βράδυ, 29 Μαΐου, μεταξύ 01.00 και 02.00, εκδηλώθηκε γενική τουρκική επίθεση. Μόλις δόθηκε το σύνθημα η πόλη υπέστη συνδυασμένη επίθεση από τρεις πλευρές συγχρόνως. Οι Βυζαντινοί κατάφεραν να αποκόψουν τις υπόγειες σήραγγες απ' όπου οι Τούρκοι προσπάθησαν να περάσουν κάτω από τα τείχη. Παρόλο που στις επιθέσεις ήταν περισσότεροι αριθμητικά, οι Βυζαντινοί τους απώθησαν αρκετές φορές προκαλώντας τους τρομερές απώλειες. Οι δύο πρώτες επιθέσεις αποκρούστηκαν. Όμως ο Μωάμεθ Β' οργάνωσε πολύ προσεκτικά την τρίτη και τελευταία επίθεση.
Με ιδιαίτερη επιμονή οι Τούρκοι επιτέθηκαν κατά του μέρους των τειχών το οποίο ήταν κοντά στην πύλη του Αγίου Ρωμανού (Πέμπτον), όπου πολεμούσε και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας. Ένας από τους κύριους υπερασπιστές της πόλης, ο Γενουάτης Ιουστινιάνι, τραυματίστηκε σοβαρά και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα. Αυτή η απώλεια υπήρξε ανεπανόρθωτη για τους Βυζαντινούς. Στα τείχη δημιουργούνταν συνεχώς ρήγματα και ο Αυτοκράτορας, πολεμώντας ως απλός στρατιώτης, έπεσε στην μάχη. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τον θάνατο του και για τον λόγο αυτό ο θάνατός του έγινε γρήγορα θέμα ενός θρύλου που έχει συσκοτίσει την ιστορική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας των τειχών, παρά μόνο όταν από εσωτερική προδοσία μπήκαν από την Κερκόπορτα και περικύκλωσαν τους αμυνόμενους.
Η πολιορκία κράτησε περίπου 3 μήνες και, τελικά, ο σημαντικά ισχυρότερος Μωάμεθ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 (αποφράς ημέρα). Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου οι Τούρκοι όρμησαν μέσα στην πόλη, αρχίζοντας μαζικές λεηλασίες. Ένα μεγάλο πλήθος πολιτών κατέφυγε στην Αγία Σοφία, ελπίζοντας να βρει εκεί ασφάλεια. Αλλά οι Τούρκοι διέρρηξαν την κεντρική πύλη και όρμησαν μέσα στην εκκλησία όπου έσφαξαν το πλήθος. Την ημέρα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης, ή πιθανόν την επόμενη, ο Σουλτάνος εισήλθε επίσημα στην πόλη και πήγε στην Αγία Σοφία, όπου και προσευχήθηκε. Κατόπιν ο Πορθητής εγκαταστάθηκε στα αυτοκρατορικά ανάκτορα των Βλαχερνών.
Βικιπαίδεια
onalert Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...
Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ ο Παλαιολόγος (1404 – 29 Μαΐου 1453) ή ο επονομαζόμενος Μαρμαρωμένος Βασιλιάς ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας του οποίου η ηρωική αντίσταση κατά των Οθωμανών σφράγισε τις ύστατες στιγμές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. […] Οι δυστυχείς Ρωμαίοι, αφού άκουσαν τα λόγια του αυτοκράτορα [Κωνσταντίνου Παλαιολόγου]έσφιξαν την καρδιά τους, αγκαλιάστηκαν και έκλαιγαν όλοι μαζί. Κανένας δεν έφερνε πια στη μνήμη του τα αγαπημένα του παιδιά, τη γυναίκα και την περιουσία του, αλλά ήθελαν όλοι να πεθάνουν για τη σωτηρία της πατρίδας τους. Ύστερα γύρισαν στις θέσεις τους για να φυλάξουν τα τείχη της πόλης. Ο αυτοκράτορας πήγε αμέσως στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, προσευχήθηκε με δάκρυα στα μάτια και κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων. Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι εκείνη τη νύχτα. Έπειτα γύρισε στα ανάκτορα και ζήτησε συγνώμη από όλους. Ποιος μπορεί να περιγράψει αυτήν τη στιγμή τους θρήνους και τους οδυρμούς που ακούστηκαν τότε στο παλάτι; Κανένας άνθρωπος δε θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος, ακόμα κι αν ήταν από ξύλο ή από πέτρα. Ύστερα ανεβήκαμε στα άλογά μας, βγήκαμε από τα ανάκτορα και κάναμε επιθεώρηση στα τείχη για να ενθαρρύνουμε τους φρουρούς που κρατούσαν άγρυπνοι τις θέσεις τους. Εκείνη τη νύχτα όλοι βρίσκονταν στα τείχη και τους...πύργους, ενώ είχαμε κλείσει προσεκτικά όλες τις πύλες ώστε να μην μπορεί να μπει ή να βγει κανένας. Όταν φτάσαμε στην Καλιγαρία, την ώρα που λαλούσαν για πρώτη φορά τα κοκόρια, ξεπεζέψαμε και ανεβήκαμε στον πύργο. Από εκεί ακούγαμε φωνές και δυνατό θόρυβο έξω από την πόλη. Οι φύλακες μας είπαν ότι αυτό γινόταν όλη τη νύχτα επειδή οι εχθροί έσερναν τις πολεμικές μηχανές τους κοντά στην τάφρο, προετοιμαζόμενοι για την επίθεση. Επίσης τα μεγάλα εχθρικά πλοία άρχισαν να κινούνται, προσπαθώντας να φέρουν στην ακτή τις γέφυρες που είχαν κατασκευάσει.
Οι Τούρκοι άρχισαν με μεγάλη σφοδρότητα και ορμή την επίθεση τη στιγμή που λαλούσαν τα κοκόρια για δεύτερη φορά, χωρίς να δώσουν κανένα σύνθημα, όπως είχαν χάνει και τις προηγούμενες φορές. Ο σουλτάνος διέταξε να επιτεθούν πρώτοι οι λιγότερο έμπειροι, μερικοί ηλικιωμένοι και αρκετοί νέοι, ώστε να μας κουράσουν, και στη συνέχεια να ριχτούν εναντίον μας οι πιο έμπειροι και γενναίοι με μεγαλύτερη τόλμη και δύναμη. Έτσι λοιπόν ο πόλεμος άναψε σαν καμίνι. Οι δικοί μας αντιστέκονταν με πείσμα, χτυπούσαν άγρια τους εχθρούς και τους γκρέμιζαν κάτω από τα τείχη, καταστρέφοντας συγχρόνως και πολλές από τις πολιορκητικές τους μηχανές. Οι νεκροί ήταν πολλοί και από τις δυο πλευρές, ιδίως όμως από το εχθρικό στρατόπεδο. Μόλις άρχισαν να σβήνουν τα άστρα του ουρανού καθώς προχωρούσε το φως της μέρας κι εμφανίστηκε στην ανατολή η ροδοδάχτυλη αυγή, όλο το πλήθος του εχθρού παρατάχθηκε σε μια σειρά που έφτανε από τη μια μέχρι την άλλη άκρη της πόλης.
Ακούστηκαν τότε τα τύμπανα, οι σάλπιγγες και τα υπόλοιπα πολεμικά όργανα με φωνές και αλαλαγμούς, ενώ τα κανόνια άρχισαν να ρίχνουν όλα μαζί. Τότε όλοι οι Τούρκοι όρμησαν από ξηρά και από θάλασσα στα τείχη και άρχισαν τη συμπλοκή μαζί μας. Οι πιο θαρραλέοι έστησαν σκάλες, ανέβηκαν πάνω σ” αυτές και έριχναν αδιάκοπα τα βέλη τους εναντίον των δικών μας. Η φρικτή και αμφίρροπη μάχη κράτησε δύο ώρες και φαινόταν ότι οι χριστιανοί θα έπαιρναν πάλι τη νίκη. Τα πλοία που μετέφεραν τις σκάλες και τις κινητές γέφυρες αποκρούστηκαν από τα παραθαλάσσια τείχη και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω άπρακτα.
Οι πολεμικές μηχανές, που έριχναν πέτρες από τα τείχη της πόλης, σκότωσαν πολλούς αγαρηνούς. Αλλά και εκείνοι που ήταν στην ξηρά έπαθαν τα ίδια και χειρότερα. Ήταν πολύ παράδοξο θέαμα να βλέπει κανείς τον ήλιο και τον ουρανό σκεπασμένους από ένα σύννεφο σκόνης και καπνού. Οι δικοί μας έκαιγαν τις εχθρικές πολεμικές μηχανές με το «υγρό πυρ», γκρέμιζαν τις σκάλες με όσους βρίσκονταν πάνω τους και σκότωναν αυτούς που επιχειρούσαν να ανεβούν στα τείχη με μεγάλες πέτρες, ακόντια, πυροβόλα και τόξα. Όπου έβλεπαν συγκεντρωμένους Τούρκους, τους χτυπούσαν με μεγάλα τηλεβόλα, σκοτώνοντας και πληγώνοντας πολλούς. Οι εχθροί απηύδησαν τόσο πολύ από τη σθεναρή αντίσταση που συναντούσαν ώστε θέλησαν να κάνουν λίγο πίσω για να ξεκουραστούν, αλλά οι τσαούσηδες και οι ραβδούχοι της τουρκικής Αυλής τους χτυπούσαν με σιδερένια ραβδιά και βούνευρα για να μην υποχωρήσουν.
Ποιος μπορεί να περιγράψει τις κραυγές και τα βογκητά των τραυματιών και στα δύο στρατόπεδα; Ο θόρυβος και οι φωνές τους έφταναν μέχρι τον ουρανό. Μερικοί από τους δικούς μας, που έβλεπαν τους εχθρούς να υποφέρουν, τους φώναζαν: «Τι κάνετε συνεχώς επιθέσεις, αφού δεν μπορείτε να μας νικήσετε;» Εκείνοι τότε, προσπαθώντας να δείξουν τη γενναιότητα τους, ανέβαιναν πάλι στις σκάλες. Οι πιο τολμηροί σκαρφάλωναν στους ώμους των άλλων και οι επόμενοι τους μιμούνταν, για να μπορέσουν να φτάσουν στην κορυφή του τείχους.
Οι σκληρότερες μάχες έγιναν στις πύλες, όπου οι αντίπαλοι συγκρούονταν με τα σπαθιά στα χέρια και οι νεκροί ήταν αμέτρητοι. Όταν η παράταξη μας άρχισε να υποχωρεί, τότε πετάχτηκαν μπροστά ο Θεόφιλος Παλαιολόγος και ο Δημήτριος Καντακουζηνός, δύο γενναίοι άντρες που έτρεψαν τους αγαρηνούς σε φυγή, τους γκρέμισαν κάτω από τα τείχη και τους σκόρπισαν. Συγχρόνως έτρεξαν σε βοήθεια κι άλλοι δικοί μας, ενώ ο αυτοκράτορας που βρέθηκε εκεί έφιππος τους ενεθάρρυνε και τους παρακινούσε να πολεμάνε με σθένος, λέγοντας: «Συμπολεμιστές και αδέρφια μου, σας παρακαλώ στο όνομα του Θεού να κρατάτε τη θέση σας με γενναιότητα. Βλέπω ότι το πλήθος των εχθρών άρχισε να κουράζεται και να διασκορπίζεται. Δε μας χτυπούν πλέον με τάξη και σύστημα. Ελπίζω στο Θεό ότι η νίκη είναι δική μας. Να νιώθετε λοιπόν χαρά επειδή το στεφάνι της νίκης θα είναι δικό μας τόσο στη γη όσο και στον ουρανό. Ο Θεός βρίσκεται στο πλευρό μας και προκαλεί δειλία στους άπιστους». Τη στιγμή που μιλούσε ο αυτοκράτορας, ο Ιωάννης Ιουστινιάνης πληγώθηκε από βέλος στο πάνω μέρος του δεξιού του ποδιού. Αυτός ο τόσο έμπειρος πολεμιστής, στον πόλεμο, βλέποντας το αίμα να τρέχει από το σώμα του, έγινε κίτρινος από φόβο. Έχασε αμέσως το θάρρος του, σταμάτησε να αγωνίζεται και έτρεξε να βρει γιατρό σιωπηλός, χωρίς να σκέφτεται την ανδρεία και την καρτερικότητα που είχε δείξει μέχρι τότε. Δεν είπε όμως τίποτα στους συντρόφους του ούτε άφησε κανέναν αντικαταστάτη, για να μην προκληθεί σύγχυση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Οι στρατιώτες του τον αναζήτησαν με το βλέμμα και, μαθαίνοντας ότι είχε φύγει, καταλήφθηκαν από ταραχή και φόβο. Ευτυχώς, ο αυτοκράτορας που βρέθηκε εκεί κατά τύχη, τους είδε ταραγμένους και φοβισμένους σαν τα κυνηγημένα πρόβατα και θέλησε να μάθει την αιτία. Όταν λοιπόν είδε το στρατηγό του Ιουστινιάνη να φεύγει, τον πλησίασε και του είπε: «Γιατί το έκανες αυτό, αδερφέ μου; Γύρνα πίσω στη θέση σου. Η πληγή είναι ασήμαντη και η παρουσία σου απαραίτητη. Η πόλη στηρίζεται σε σένα για να σωθεί». Του είπε και άλλα πολλά, αλλά εκείνος δεν έδωσε απάντηση. Αντίθετα, έφυγε και πήγε στο Πέραν, όπου πέθανε ντροπιασμένος από λύπη για την περιφρόνηση των άλλων.
Οι Τούρκοι όμως είδαν την ταραχή των δικών μας και πήραν θάρρος. Ο Σογάν πασάς κέντρισε με κατάλληλα λόγια τη φιλοτιμία των γενιτσάρων και των άλλων στρατιωτών, ενώ ένας γιγαντόσωμος γενίτσαρος (που λεγόταν Χασάν και καταγόταν από το Λουπάδι της Κυζίκου) έβαλε με το αριστερό χέρι την ασπίδα πάνω από το κεφάλι του, τράβηξε με το δεξί το σπαθί, ανέβηκε στο σημείο του τείχους όπου είχαν αρχίσει να υποχωρούν οι δικοί μας και ρίχτηκε πάνω τους. Τον Χασάν ακολούθησαν περίπου άλλοι 30 Τούρκοι που θέλησαν να φανούν εξίσου γενναίοι. Όσοι από τους δικούς μας είχαν απομείνει εκεί έριξαν τεράστιες πέτρες και βέλη εναντίον τους, γκρεμίζοντας τους 18 κάτω από τα τείχη, αλλά ο Χασάν κατάφερε να ανεβεί και να τρέψει σε φυγή τους χριστιανούς.
Μετά την επιτυχία του, πολλοί άλλοι Τούρκοι βρήκαν την ευκαιρία να τον ακολουθήσουν και να σκαρφαλώσουν στα τείχη, αφού οι ελάχιστοι δικοί μας δεν κατάφεραν να τους εμποδίσουν. Πολέμησαν όμως με θάρρος και σκότωσαν πολλούς. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ο Χασάν χτυπήθηκε από πέτρα και έπεσε κάτω. Μόλις τον είδαν οι δικοί μας πήραν θάρρος και τον λιθοβολούσαν από όλες τις πλευρές. Εκείνος σηκώθηκε στα γόνατα και συνέχισε να πολεμά, αλλά το δεξί του χέρι δέχτηκε αμέτρητα τραύματα από βέλη και έπεσε παράλυτο. Στη σύγκρουση αυτή σκοτώθηκαν και πληγώθηκαν πολλοί Τούρκοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν πίσω στο στρατόπεδο. Το πλήθος όμως εκείνων που είχαν ανεβεί στα τείχη διασκόρπισε τους δικούς μας, που εγκατέλειψαν το εξωτερικό και έτρεξαν μέσα στην πόλη με τόση βία ώστε ο ένας πατούσε τον άλλο. Καθώς συνέβαιναν αυτά, ακούστηκαν φωνές από μέσα, από έξω και από το μέρος του λιμανιού: «Έπεσε το φρούριο. Στους πύργους στήθηκαν σημαίες και λάβαρα». Οι φωνές αυτές έτρεψαν σε φυγή τους δικούς μας, ενώ έδωσαν καινούριο θάρρος στους εχθρούς που άρχισαν να ανεβαίνουν στα τείχη άφοβα και με αλαλαγμούς χαράς.
Όταν ο δυστυχισμένος αυτοκράτορας και δεσπότης μου είδε αυτό το θέαμα, παρακαλούσε το Θεό με δάκρυα στα μάτια και παρακινούσε τους στρατιώτες να φανούν γενναίοι. Δυστυχώς, όμως, δεν υπήρχε πλέον καμιά ελπίδα βοήθειας ή συμπαράστασης. Τότε τσίγκλησε το άλογό του, έφτασε στο σημείο από όπου οι εχθροί έμπαιναν στην πόλη και ρίχτηκε πάνω τους όπως ο Σαμψών κατά των αλλοφύλων. Στην πρώτη του επίθεση τους γκρέμισε όλους κάτω από τα τείχη, πράγμα που φάνηκε σαν θαύμα σε όσους το είδαν. Μουγκρίζοντας σαν λιοντάρι και κρατώντας το σπαθί στο δεξί του χέρι, έσφαξε τόσους πολλούς Τούρκους ώστε το αίμα έτρεχε σαν ποτάμι από τα χέρια και τα πόδια του.
Ο Φραγκίσκος Τολέντο, φάνηκε ανώτερος ακόμα και από τον Αχιλλέα. Πολεμώντας στα δεξιά του αυτοκράτορα, κομμάτιαζε τους εχθρούς με δόντια και με νύχια. Το ίδιο έκανε και ο Θεόφιλος Παλαιολόγος. Βλέποντας τον αυτοκράτορα να αγωνίζεται για να σώσει την πόλη που κινδύνευε, φώναξε κλαίγοντας: «Καλύτερα να πεθάνω παρά να ζήσω». Ύστερα όρμησε κραυγάζοντας πάνω στους εχθρούς και σκότωσε ή έτρεψε σε φυγή όσους βρέθηκαν μπροστά του. Ο Ιωάννης Δαλμάτης, που βρέθηκε κι αυτός στο ίδιο μέρος, πολεμούσε με ηρωισμό σαν γενναίος στρατιώτης που ήταν. Όσοι βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης θαύμασαν την τόλμη και την ανδρεία των εξαιρετικών εκείνων ανδρών. Οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν δύο και τρεις φορές, μέχρι που κατάφεραν να τρέψουν τους απίστους σε φυγή, να σκοτώσουν πολλούς και να γκρεμίσουν άλλους κάτω από τα τείχη. Οι στρατιώτες μας πολέμησαν με μεγάλη γενναιότητα και στο τέλος έπεσαν νεκροί, αφού προηγουμένως είχαν προξενήσει τεράστιες απώλειες στους εχθρούς. Πολλοί άλλοι σκοτώθηκαν επίσης κοντά στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού, όπου οι εχθροί είχαν στήσει τη μεγάλη ελέπολη και το φοβερό κανόνι, με τα οποία γκρέμισαν τα τείχη και κατάφεραν να πρωτομπούν στην πόλη. Τη στιγμή εκείνη εγώ δε βρισκόμουν κοντά στον αυτοκράτορα και δεσπότη μου, επειδή είχα πάει να επιθεωρήσω ένα άλλο σημείο της πόλης, σύμφωνα με τη διαταγή του.
Όταν μπήκαν οι εχθροί στην Πόλη, έδιωξαν τους χριστιανούς που είχαν απομείνει στα τείχη με τηλεβόλα, βέλη, ακόντια και πέτρες. Έτσι έγιναν κύριοι ολόκληρης της Κωνσταντινούπολης, εκτός των πύργων του Βασιλείου, του Λέοντος και του Αλεξίου, τους οποίους κρατούσαν οι ναύτες από την Κρήτη που πολέμησαν από τις 6 μέχρι τις 8 το απόγευμα και σκότωσαν πολλούς Τούρκους. Βλέποντας το πλήθος των εχθρών που είχαν κυριεύσει την πόλη, δεν ήθελαν να παραδοθούν αλλά έλεγαν ότι προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να ζήσουν. Κάποιος Τούρκος ειδοποίησε τότε το σουλτάνο για την ηρωική άμυνά τους κι εκείνος συμφώνησε να τους επιτρέψει να φύγουν με το πλοίο και όλα τα πράγματα που είχαν μαζί τους. Παρά τις υποσχέσεις του όμως, ο σουλτάνος με πολύ κόπο κατάφερε να τους πείσει να αφήσουν τους πύργους και να φύγουν. Δύο αδέρφια, οι Ιταλοί Παύλος και Τρωίλος, πολέμησαν με γενναιότητα μαζί με αρκετούς άλλους στη θέση που είχαν αναλάβει. Κατά τη διάρκεια του αγώνα τους σκοτώθηκαν πολλοί κι από τις δυο πλευρές. Σε μια στιγμή ο Παύλος είδε τους εχθρούς μέσα στην πόλη και είπε στον αδερφό του: «Χάθηκαν τα πάντα. Κρύψου ήλιε και θρήνησε γη. Η Πόλη έπεσε. Ανώφελο πια να πολεμάμε. Ας κοιτάξουμε τουλάχιστον να σωθούμε εμείς οι ίδιοι».
Έτσι οι Τούρκοι έγιναν κύριοι της Κωνσταντινούπολης την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, στις δυόμισι το μεσημέρι. Άρπαζαν και αιχμαλώτιζαν όσους έβρισκαν μπροστά τους, έσφαζαν όσους επιχειρούσαν να αντισταθούν και σε ορισμένα μέρη δε διακρινόταν η γη από τα πολλά πτώματα που ήταν πεσμένα κάτω. Το θέαμα ήταν φρικτό. Παντού ακούγονταν θρήνοι και παντού γίνονταν αρπαγές γυναικών όλων των ηλικιών. Αρχόντισσες, νέες κοπέλες και καλόγριες σέρνονταν από τα μαλλιά έξω από τις εκκλησίες όπου είχαν καταφύγει, ενώ έκλαιγαν και οδύρονταν. Ποιος μπορούσε να περιγράψει τα κλάματα και τις φωνές των παιδιών ή τη βεβήλωση των ιερών εκκλησιών; Το άγιο σώμα και αίμα του Χριστού χυνόταν στη γη. Οι Τούρκοι άρπαζαν τα ιερά σκεύη, τα έσπαζαν ή τα κρατούσαν για λογαριασμό τους. Το ίδιο έκαναν και με τα ιερά αναθήματα. Ποδοπατούσαν τις άγιες εικόνες, τους αφαιρούσαν το χρυσάφι, το ασήμι και τους πολύτιμους λίθους, και έφτιαχναν με αυτές κρεβάτια και τραπέζια. Άλλοι στόλιζαν τα άλογα τους με τα χρυσοΰφαντα μεταξωτά άμφια των ιερέων και άλλοι τα έκαναν τραπεζομάντιλα. Άρπαζαν τα πολύτιμα μαργαριτάρια από τα άγια κειμήλια, καταπατούσαν τα ιερά λείψανα των αγίων και, σαν πραγματικοί πρόδρομοι του διαβόλου, έκαναν αμέτρητα ανοσιουργήματα, που μόνο το θρήνο μπορούν να προκαλέσουν. Χριστέ, βασιλιά μου, οι αποφάσεις Σου ξεπερνάνε το μυαλό του ανθρώπου!
Μέσα στην απέραντη εκκλησία της Αγίας Σοφίας, τον επίγειο ουρανό, το θρόνο της δόξας του Θεού, το άρμα των Χερουβείμ, το θείο δημιούργημα, το αξιοθαύμαστο κατασκεύασμα, το στολίδι της γης, τον ωραιότερο από όλους τους ναούς, έβλεπε κανείς τους Τούρκους να τρώνε και να πίνουν στο Ιερό Βήμα και στην Αγία Τράπεζα ή να ασελγούν πάνω σε γυναίκες, νέες κοπέλες και μικρά παιδιά. Ποιος μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος και να μη θρηνήσει για την άγια εκκλησία μας; Όλοι πονούσαν από το κακό που έβλεπαν. Στα σπίτια θρήνοι και κλάματα, στους δρόμους οδυρμοί, στις εκκλησίες αντρικές κραυγές πόνου, γυναικεία μοιρολόγια, βαρβαρότητες, φόνοι και βιασμοί. Οι ευγενείς ατιμάζονταν και οι πλούσιοι έχαναν τις περιουσίες τους. Σε όλες τις πλατείες και τις γωνιές της πόλης γίνονταν αμέτρητα κακουργήματα. Κανένα μέρος ή καταφύγιο δε γλίτωσε από την έρευνα και τη βεβήλωση. Οι άπιστοι έσκαψαν κήπους και γκρέμισαν σπίτια για να βρουν χρήματα ή κρυμμένους θησαυρούς. Όσα βρήκαν, τα πήραν για να χορτάσουν την απληστία τους. Χριστέ, βασιλιά μου, γλίτωσε από τη θλίψη και τον πόνο όλες τις πόλεις και τις χώρες όπου κατοικούν χριστιανοί.
Την τρίτη μέρα μετά την άλωση ο σουλτάνος έδωσε εντολή να γίνουν γιορτές και πανηγύρια για τη μεγάλη νίκη, και διέταξε να βγουν έξω ελεύθερα και άφοβα όσοι ήταν κρυμμένοι σε διάφορα μέρη της Πόλης, μικροί και μεγάλοι. Διέταξε επίσης να γυρίσουν στα σπίτια τους όσοι είχαν φύγει εξαιτίας του πολέμου και να ζήσουν εκεί όπως πριν, σύμφωνα με το δίκαιο και τη θρησκεία τους. Ακόμα, έδωσε διαταγή να εκλέξουν πατριάρχη σύμφωνα με τα έθιμα τους. αφού ο προηγούμενος πατριάρχης είχε πεθάνει. Οι αρχιερείς και οι ελάχιστοι άλλοι κληρικοί και λαϊκοί που έτυχε να βρίσκονται στην πόλη διάλεξαν για το αξίωμα αυτό το Γεώργιο Σχολάριο, που ήταν ένας πολύ καλλιεργημένος πολίτης, τον οποίο χειροτόνησαν πατριάρχη και τον ονόμασαν Γεννάδιο […]
[Απόσπασμα από το βιβλίο του Γεώργιου Φραντζή «Η Πόλις εάλω – Το χρονικό της πολιορκίας και η Άλωση της Κωνσταντινούπολης», Εκδόσεις Λιβάνη, 1993 – Αναδημοσίευση από egolpion.gr]
Σημείωση: Ο πρωτοβεστιάριος, δηλαδή αρχιθαλαμηπόλος, Γεώργιος Φραντζής ή Σφραντζής (1401-1480) ήταν ο μοναδικός Βυζαντινός ιστορικός αυτόπτης μάρτυρας της κοσμοϊστορικής κατάληψης Πόλης από τους Τούρκους.
Αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Νίκος Παππάς σχετικά με την ψήφιση της διαφαινόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές στη Βουλή. Σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του ThePressProject, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως οι δυο πλευρές της διαπραγμάτευσης είναι πολύ κοντά σε λύση ενώ άφησε αιχμές για συγκεκριμένα ΜΜΕ που αναπαράγουν διαρροές επί διαρροών και δημιουργούν κλίμα πανικού.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα...δημοκρατικό. Συζητάει τα πάντα δημοκρατικά και πληρώνει το τίμημα αυτής της επιλογής. Μπορεί να υπάρχουν φωνές που δυσπιστούν. Εντάξει. Όμως επειδή όλοι γνωριζόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από εμάς έχουμε κυβερνητική ευθύνη, και κρινόμαστε όχι από αυτά που θα πούμε εδώ, εκεί, σε ένα κομματικό όργανο ή σε ένα παράθυρο της τηλεόρασης από την τελική απόφαση. Και η συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι άπαξ άπαντες θα κριθούμε και θα τεθούμε ενώπιον των δικών μας ευθυνών», είπε ο υπουργός.
Ερωτώμενος σαφώς αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ήταν κατηγορηματικός: Δείτε το σχετικό απόσπασμα: «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε κλπ».
Ξεκίνησε εκστρατεία υποδοχής μεταναστών Γίνε αγρότης στην Ελβετία με μισθό 3.000 ευρώ !!!
ΕΡΩΤΗΣΗ : Γιατί η Ελβετία που μισθοδοτεί τους αγρότες με 3.000, σε αντίθεση με την Ελλάδα που τους έχει να πεθαίνουν στην πείνα, έχει ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα ;;; Και γιατί στην Ελβετία η ανταγωνιστικότητα δεν απαιτεί μισθούς των 300 ευρώ ;;; Η χώρα προωθεί πιλοτικό πρόγραμμα τριών ετών προσλαμβάνοντας πρόσφυγες για να εργαστούν σε αγροκτήματα Πιλοτικό πρόγραμμα τριών ετών που προωθεί η Ελβετία θα επιτρέπει σε μετανάστες να εργάζονται σε φάρμες με μισθό που ξεκινά από τα... 2.000 ευρώ και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 3.000 ευρώ. Η Ενωση Ελβετών Αγροτών και το Υφυπουργείο Μετανάστευσης (SEM) τάχθηκαν υπέρ της απασχόλησης των...προσφύγων. Δέκα αγροκτήματα σε όλη την Ελβετία έχουν επιλεγεί για αυτή την πιλοτική δοκιμή και ήδη αρκετοί είναι οι πρόσφυγες εργαζόμενοι που έχουν συμφωνήσει να εργαστούν.
Ο μισθός του νεοπροσληφθέντα «αγρότη» για τον πρώτο μήνα θα είναι 2000 ευρώ και από τον δεύτερο μήνα θα φτάσει ακόμα και τα 3000 ευρώ. Ηδη η Ενωση Ελβετών Αγροτών ξεκίνησε εκστρατεία υποδοχής μεταναστών τους οποίους προτίθεται να εντάξει επαγγελματικά στις αγροτικές εργασίες (επί πληρωμή) και με παράλληλες παροχές όπως η εκμάθηση της γλώσσας.
Σύμφωνα με την Ενωση και το SEM οι πρόσφυγες που θα προσληφθούν θα έχουν την ευκαιρία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι και να ενσωματωθούν αρμονικά στην τοπική κοινωνία. Επί του παρόντος, μόνο το ένα τρίτο του συνόλου των προσφύγων είναι σε θέση να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό τα πρώτα χρόνια στην Ελβετία. Οι αγρότες θα ωφεληθούν από αυτό πρόγραμμα και δεν θα χρειάζεται να ψάχνουν για εποχικούς εργάτες ή για εργάτες εκτός συνόρων της χώρας.
Η Ενωση Αγροτών επεσήμανε ότι ο γεωργικός τομέας απασχολεί περίπου 25.000 έως 35.000 ξένους εποχικούς εργαζομένους κυρίως Πολωνούς ή Πορτογάλους. Ομως επειδή έχουν χιλιάδες πρόσφυγες από την Αφρική σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλύτερο να τους προσφέρουν δουλειά από το να τους βλέπουν να περιφέρονται άπραγοι στους δρόμους των πόλεων και των χωριών και να... ενοχλούν τους κατοίκους.
Χαιρετίζουμε την κίνηση αυτή ως ένα θετικό βήμα», είπε η Stefan Frey, εκπρόσωπος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Ωστόσο, ελπίζει ότι το πιλοτικό σχέδιο θα οδηγήσει σε εναρμόνιση των κανονισμών και κινήτρων σε ολόκληρη τη χώρα για να ωφελήσει τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους αγρότες. «Επί του παρόντος, κάθε καντόνι έχει τους δικούς του κανόνες», είπε.
Εταιρεία που στην εσωτερική δομή της λειτουργούσε εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε μαύρο χρήμα, χαρακτήρισε τη Siemens ο κ. Σήφης Βαλυράκης, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που είχε ερευνήσει το σκάνδαλο της Siemens, μιλώντας σήμερα στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ αποκάλυψε ότι από την έρευνα της τότε Εξεταστικής Επιτροπής προέκυψε ότι:...
-Οι μίζες ανέρχονταν σε ποσοστό 10 % επί των συμβάσεων. Ποσό που καταμεριζόταν κατά 8% σε κρατικούς υπαλλήλους και σε κρατικούς αξιωματούχους του δημοσίου και των ΔΕΚΟ ενώ ποσοστό 2% πήγαινε σε κόμματα.
-Η ζημιά που δημοσίου, από την προνομιακή και δεσπόζουσα θέση της Siemens στην ελληνική αγορά υπολογίστηκε σε 2 δις ευρώ. Η αίσθηση του κ. Βαλυράκη, από την όλη διαδικασία της έρευνας αλλά και την κατάληξη του πορίσματος της Εξεταστικής, όπως ο ίδιος είπε ,ήταν πώς <η Siemens απολάμβανε μία ιδιότυπη ασυλία από ολόκληρο το σύστημα>. Εντυπωσιακή και καταγγελτική ήταν η διαπίστωση του ότι <ένα σκάνδαλο διαφθοράς εξελίχθηκε σε...μεγαλύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης>.
Αποκάλυψε ότι αν και είχε εντοπισθεί η ροή μαύρου χρήματος από τη Siemens και είχε συσχετισθεί με συγκεκριμένες πολιτικές και υπουργικές αποφάσεις η έρευνα διεκόπτετο γιατί προσέκρουε σε παρένθετα πρόσωπα. Οι δε διαδικασίες ανοίγματος των λογαριασμών ήταν χρονοβόρες.
Ακόμη ο κ. Βαλυράκης αποκάλυψε ότι δεν υιοθετήθηκαν από το πολιτικό σύστημα οι προτάσεις επιτροπής όπως:
- άσκηση αγωγών για τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο και ΔΕΚΟ από τις υπερκοστολογημένες συμβάσεις,
- κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά περιουσιακών στοιχείων παρένθετων, μεταξύ Siemens και κυβερνητικών, προσώπων που είχαν εντοπισθεί.
Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε ήδη από προηγούμενη συνεδρίαση καθορίσει το πλαίσιο των εργασιών της επιχειρήθηκε από την κ. Ολγα Κεφαλογιάννη να εμφανίσει τη συνεδρίαση χωρίς περιεχόμενο.
Ο κ. Μπάμπης Αθανασίου προέβη σε δύο επισημάνσεις που έχουν τη σημασία τους καθώς η μία αφορά το εύρος της έρευνας που θα διεξαχθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας . Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι ενδεχόμενες ευθύνες μελών της κυβέρνηση δεν μπορεί να ερευνηθούν καθώς οι πράξεις είναι παραγραμμένες σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος. Επίσης υποστήριξε ότι η επιτροπή θα έπρεπε να έχει νέα στοιχεία για να ξεκινήσει μία νέα έρευνα και τέλος συμφώνησε απολύτως - και με ικανοποίηση - όταν ο κ. Βαλυράκης ανέφερε ότι η υπόθεση Siemens πρέπει να αντιμετωπισθεί πολιτικά.
Τα μέλη της επιτροπής θα υποβάλλουν ερωτήσεις στον κ. Βαλυράκη την επόμενη εβδομάδα.
Ραγδαίες εξελίξεις στα γειτονικά Σκόπια , τα οποία με γοργά βήματα οδεύουν στην διχοτόμηση και την διάλυση. Με τελεσίγραφο τους οι μεγαλύτεροι Αλβανοί πολιτικοί ζητούν από τον Γκρουέφσκι και την αντιπολίτευση «γή και ύδωρ».
Σπάνια έχουμε δει τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ να μιλούν με μια κοινή γλώσσα. Αλλά αυτό συνέβη κατά τη συνάντηση των τεσσάρων αρχηγών των κομμάτων που πραγματοποιήθηκε μια ημέρα νωρίτερα στα Σκόπια, αναφέρει η αλβανόφωνη εφημερίδα lajmpress.com. Ο Αλί Αχμέτι και Μεντούχ Θάτσι , επικεφαλής των μεγαλύτερων αλβανικών κομμάτων , παρουσίασαν και ταυτόχρονα ζήτησαν την έγκριση ενός...εγγράφου 7-σημείων που μιλά για τα δικαιώματα της αλβανικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ, ως διέξοδο στην βαθιά πολιτική κρίση που «σοβεί» στα Σκόπια. Η ουσία είναι ότι οι Αλβανοί απαιτούν μια εκ θέσεων του Πρωθυπουργού, του Προέδρου ή του προέδρου της Βουλής και την διχοτόμηση της χώρας.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην λέσχη Αντιπροσώπων στα Σκόπια, παρουσία του Προέδρου του DUI, Αλί Αχμέτι και του κόμματος DPA Μεντούχ Θάτσι, παρουσιάστηκε προς έγκριση έγγραφο με τα αιτήματα των Αλβανών στον Πρωθυπουργό Νικόλα Γκρουέφσκι και στον Πρόεδρο του κόμματος Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεφ. Οι Αχμέτι και Θάτσι απαιτούν την υιοθέτηση τους από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων.
Οι Αλβανοί θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ένας Αλβανός πολιτικός θα ευρίσκεται ΠΑΝΤΑ σε μία από τις τρεις βασικές κορυφαίες θέσεις της ΠΓΔΜ . Αυτό σημαίνει ότι η θέση του Πρωθυπουργού, του Προέδρου ή του προέδρου της Συνέλευσης, θα την κατέχει οπωσδήποτε Αλβανός πολιτικός .
Η απαίτηση αυτή , σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν βρήκε « ευήκοα ώτα» και κατανόηση από τον Γκρουέφσκι και τον Ζάεφ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης.
Το έγγραφο των επτά σημείων εμπεριείχε και την εφαρμογή της συνταγματικής και νομικής κατάστασης των Αλβανών βάσει της Συμφωνίας της Οχρίδας .
Και οι δύο ηγέτες αναζητούν μια συναινετική διαδικασία λήψης αποφάσεων και μια δίκαιη και ανάλογη ανακατανομή κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το έγγραφο των Αλβανών απαιτεί την χρησιμοποίηση της αλβανικής γλώσσα σε όλη την χώρα , καθώς επίσης και την δυνατότητα μη χρησιμοποίησης των κρατικών συμβόλων από τους Αλβανούς , στα οποία περιλαμβάνονται (σημαία, ύμνος και σύμβολο )
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό και πέρα από τη Συμφωνία της Οχρίδας, οι Αλβανοί ζητούν νέα εδαφική διαίρεση( εννοούν τους δήμους) στην χώρα .!!
Σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr η διάλυση που λέγαμε των Σκοπίων « λαμβάνει σάρκα και οστά». Καλό είναι η Ελλάδα να προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο, που φαντάζει ακόμα πιο εφικτό μέρα με την ημέρα. http://www.pentapostagma.gr/Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...
Eλεγχος του ΣΔΟΕ σε δημόσιο Οργανισμό εντόπισε εμπλοκή δύο πασίγνωστων καναλαρχών οι οποίοι συμμετείχαν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Εμφανίζονται να λάμβαναν οι ίδιοι χρήματα καθώς και εταιρίες στις οποίες συμμετείχαν. Τα κανάλια των συγκεκριμένων έπαιζαν σκληρά μνημονιακά και όταν βγουν τα ονόματα θα προκληθεί πάταγος...Οι συγκεκριμένοι καναλάρχες βρίσκονται στο μυαλό των Τσίπρα-Παππά όταν μιλάνε για εσωτερική τρόικα, διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και ...πάει λέγοντας.
Ο συγκεκριμένος οργανισμός ήταν μόνο η μία από τις πηγές δημοσίου χρήματος που πήγαινε σε προσωπικούς λογαριασμούς, υπεράκτιες εταιρίες καθώς και σε λογαριασμούς συγγενικών προσώπων των εν λόγω κυρίων. Η υπόθεση δεν έχει σχέση με το σκάνδαλο του Τ.Τ. για την οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Μιλάμε για τεκτονικό σεισμό στα ΜΜΕ-τίποτε λιγότερο.
Ανάλυση – καταπέλτη προς τους δανειστές για την διαχείρηση του ελληνικού ζητήματος, παραθέτει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν προειδοποιώντας τους για τις συνέπειες ενός Grexit. «Το ΔΝΤ τώρα παίζει τον «κακό μπάτσο» ενώ, «η Ευρώπη φοβάται την επιτυχία της δραχμής» και ότι η Γερμανία θα σαμποτάρει την Ελλάδα μετά το Grexit σημειώνει άλλων. Ο γνωστός, νομπελίστας οικονομολόγος, με άρθρο του στους New York Times με τίτλο «Grexit and the morning after» («Το Grexit και η επόμενη ημέρα») τοποθετείται για το ζήτημα αναλύοντάς το και με βάση τις εξελίξεις στη Ισπανία και τη νίκη των Podemos σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη.
Γράφει ο Πολ Κρούγκμαν:
«Μόλις σημειώθηκε ακόμη ένας εκλογικός σεισμός στην Ευρωζώνη: Οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το Podemos κέρδισαν τις τοπικές εκλογές σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη και ελπίζω ότι οι Θεσμοί (ο οικονομολόγος του αποκαλεί IFKAT, δηλαδή Θεσμούς πρώην γνωστούς ως Τρόικα) θα το προσέξουν.
Η ουσία της κατάστασης της Ελλάδας είναι ότι οι πραγματικές παράμετροι μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας είναι και σαφείς και αναπόφευκτες: Η Ελλάδα δεν μπορεί να τρέξει ένα πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, γιατί κανένας δεν θα της δανείσει ξανά χρήματα και δεν θα τρέξει ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα (και ουσιαστικά δεν μπορεί), γιατί δεν μπορείτε να την ξεζουμίσετε κι άλλο (σσ οι Θεσμοί). Ετσι, κάποιος θα έλεγε ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα για μικρό πρωτογενές πλεόνασμα κατά τα επόμενα χρόνια είναι εύκολο να επιτευχθεί. Αυτό είναι που θα συμβεί, οπότε γιατί να μην γίνει επίσημα;
Το ΔΝΤ τώρα παίζει τον «κακό μπάτσο» δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ καταπατήσει τις κόκκινες γραμμές του για συντάξεις και μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας. Το τελευταίο είναι αμφίβολο από οικονομικής πλευράς. Η ίδια η έρευνα του ΔΝΤ δεν μπορεί να στηρίξει τον ενθουσιασμό για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας.
Τα παραπάνω πιθανότατα εμφανίζουν ένα πραγματικό πρόβλημα. Η Ελλάδα πιθανότατα δεν μπορεί να δώσει ότι υποσχέθηκε στους συνταξιούχους της, αλλά γιατί αυτό θα έπρεπε να είναι ζήτημα για το γενικότερο ερώτημα περί πρωτογενών πλεονασμάτων;
Αυτό που συμβουλεύω τους πάντες να κάνουν είναι να αναρωτηθούν τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα εξωθηθεί πραγματικά εκτός ευρώ (Ναι Grexit, άσχημη λέξη, αλλά αυτή μας έχει μείνει).
Θα είναι σίγουρα άσχημη η κατάσταση στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην αρχή. Αυτή τη στιγμή οι χώρες που είναι στον πυρήνα του ευρώ πιστεύουν ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη μπορεί να το αντέξει (σσ το Grexit), κάτι που ίσως να είναι και αλήθεια. Να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι το υποτιθέμενο δίχτυ προστασίας από τη στήριξη της ΕΚΤ δεν έχει δοκιμαστεί στην πραγματικότητα. Εάν οι αγορές χάσουν την πίστη και τον χρόνο για την ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων για Ισπανία και Ιταλία θα αυξηθούν. Τι θα συμβεί στ” αλήθεια;
Το μεγαλύτερο ερώτημα, ωστόσο, είναι τι θα συμβεί ένα ή δύο χρόνια μετά το Grexit, όταν το πραγματικό ρίσκο για το ευρώ δεν θα είναι η αποτυχία, αλλά η επιτυχία της Ελλάδας. Ας υποθέσουμε ότι μια εξαιρετικά υποτιμημένη δραχμή φέρνει μια… θάλασσα “μπυρόβιων” Βρετανών στο Ιόνιο και η Ελλάδα αρχίσει να ανακάμπτει. Αυτό θα ενθαρρύνει εκείνους που αντιτίθενται στη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση σε άλλες χώρες.
Σκεφτείτε το. Μόλις πριν μερικές ημέρες οι “Πολύ Σοβαροί Ευρωπαίοι” χαιρέτιζαν την Ισπανία σαν ένα σπουδαίο success story, μια δικαίωση για ολόκληρο το πρόγραμμα. Τελικά ο ισπανικός λαός δεν συμφωνεί. Και εάν οι δυνάμεις ενάντια στο κατεστημένο έχουν καταφέρει να φέρουν ανάκαμψη στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό, η δυσπιστία απέναντι στο κατεστημένο θα επιταχυνθεί.
Πιστεύω ότι ένα από τα συμπεράσματα είναι ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να σαμποτάρει την Ελλάδα μετά το Grexit. Αλλά ελπίζω ότι αυτό θα πρέπει να θεωρείται απαράδεκτο.
Λοιπόν σκεφτείτε το Θεσμοί Πρώην Γνωστοί Ως Τρόικα: Θέλετε αλήθεια να μπείτε σε αυτό το μονοπάτι;». crashonline.gr
Το 25% του πληθυσμού των χωρών της ΕΕ παρουσιάζουν κάποια ψυχική διαταραχή, ή κάποιες ήπιες ψυχικές διαταραχές, δυστυχώς όμως τα ψυχικά νοσήματα είναι παραμελημένα και δεν χαίρουν της προσοχής που τους αρμόζει από τους αρμόδιους φορείς. Οι πόροι είναι περιορισμένοι, η θεραπεία ελλιπής, καθώς μόνο 1 στους 4 ανθρώπους παίρνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων προβληματικός και οι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων τους, λόγω... μείωσης του κόστους.
Τα παραπάνω ανέφερε κατά την ομιλία της στο συνέδριο Mental Health η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ, Φραντσέσκα Κολόμπο. Τα θετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, όπως είπε, δείχνουν ότι, το ποσοστό αυτοκτονιών πέφτει από το 1990, ωστόσο, στην Ελλάδα παρουσιάζεται αύξηση πολύ πριν την κρίση - και όπως είπε - οι αυτοκτονίες δεν αναφέρονται λόγω στίγματος.
Σύμφωνα με την κ. Κολόμπο, η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων έχει ένα κόστος της τάξεως του 4% για τις οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα είναι σε ποσοστό 70% λιγότερο παραγωγικοί στην εργασία τους, 2 στους 5 απουσιάζουν από την εργασία τους μέσα στο μήνα, ενώ 1 στους 2 από αυτούς έχουν κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια.
Την ανάγκη επανασχεδιασμού των συστημάτων υγείας, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της GAMIAN (Διεθνής Συμμαχία των Δικτύων Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών) Ευρώπης, Πέντρο Μοντελάνο, παρουσιάζοντας το θέμα των ψυχικών παθήσεων από την σκοπιά των ασθενών.
«Η θεραπεία των ασθενών αυτών μπορεί να επιτευχθεί και μέσα στην ίδια την κοινότητα. Οι άνθρωποι πρέπει να έρχονται κοντά και να συζητούν, αυτό μπορεί να τους βοηθήσει πολύ», ανέφερε ο Πέντρο Μοντελάνο, σημειώνοντας ότι «πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών και να μην τους αντιμετωπίζουμε ως ζόμπι».
Μίλησε για αύξηση των δαπανών για την ψυχική υγεία και για βελτίωση του συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.
Σαν σήμερα, στις 25 Μάη 1834, στη διάρκεια της βαυαροκρατίας (και σήμερα η Μέρκελ διαφεντεύει τον τόπο) καταδικάζονται σε θάνατο ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κι ο Δημήτρης Πλαπούτας, με την κατηγορία της συνωμοσίας εναντίον της αντιβασιλείας... Τότε είχαμε Δικαστές (με Δ κεφαλαίο) όπως ο Πολυζωίδης, ο οποίος αρνήθηκε να καταδικάσει τον Κολοκοτρώνη αφού έτσι του επέβαλαν τα μνημόνια της εποχής του (Βαυαροί αντιβασιλείς)... Σήμερα λείπουν οι δικαστές... Αθωώνουν τον Παπακωνσταντίνου, Παπαντωνίου, τους απατεώνες της ENERGA, υπηρετούν τα μνημόνια, δαγκώνουν σαν φίδια τους κυπόλητους, τους αδύναμους, τους ανυπεράσπιστους... υπερασπίζοντας τα αναδρομικά τους και τους παχυλούς μισθούς τους...
Δεν είναι παράφρονας ο Σόιμπλε. Η απόφαση του να ασπαστεί θερμά τις θέσεις του ΔΝΤ και να οδηγήσει την Ελλάδα σε ασφυξία είναι απόλυτα συνειδητή με βρώμικες πολιτικές προεκτάσεις. Η επιμονή λοιπόν του Σόιμπλε να τορπιλίζει τον «έντιμο συμβιβασμό» προτάσσοντας τις απαιτήσεις κυρίως για το ασφαλιστικό που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» στοχεύει στο να οδηγήσει την Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται ότι θα επιφέρει μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση και εκεί βεβαίως – προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές – με την ανάλογη καλλιέργεια πανικού, θα βοηθήσει σε λύση τύπου Παπαδήμου. Αυτή την φορά, τον εκλεκτό θα παραστήσει ο έτερος συνεργός του Σημίτη, ο Στουρνάρας.
Σε αυτό το πλαίσιο μόνον τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι απανωτές παρεμβάσεις Σημίτη αυτό το σαββατοκύριακο που μιλά για μία...ευρεία συμμαχία του «μαύρου μετώπου», σε κακόφωνή χορωδία με τις αντίστοιχες παρεμβάσεις Σόιμπλε. Ο Σημίτης παραμένει ο θεματοφύλακας των συμφερόντων που λυμαίνονται την Ελλάδα, αφού μόνος του προξένησε ζημία ύψους 149 δις Ευρώ από συμβάσεις με τους Γερμανούς και χρηματιστήριο. Το δε «σύστημα Σημίτη», εξασφάλισε την μεταφορά 115 δις Ευρώ ομολόγων από τις Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες την περίοδο του μνημονίου, όταν η αναδιάρθρωση του χρέους εθεωρείτο ταμπού.
Όλα αυτά τα δις, ευεργετικά για την γερμανική οικονομία, χρηματοδότησαν και το άθλιο σύστημα της διαπλοκής που παλεύει σαν «λυσσασμένο σκυλί» κατά τον Βαρουφάκη, αγγίζοντας τα όρια της προδοσίας για να διατηρήσει την Ελλάδα αλυσοδεμένη. Και τον λαό ως κοπάδι για να αρμέγεται από τα συγκεκριμένα συμφέροντα χωρίς ποτέ να σηκώνει κεφάλι.
Έτσι, ενώ ισχυρά επιχειρήματα που έχει η χώρα στα χέρια της, όπως η ληστεία του PSI αποδομούνται ψευδώς από τους γενίτσαρους του ΠΑΣΟΚ:
Αυτό που λησμονεί ο κύριος Σόιμπλε και ο Σημίτης ήταν ότι το πείραμα Παπαδήμου είχε δύο ισχυρούς πυλώνες: Τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά που τότε ηγούντο των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Σήμερα, αυτοί έχουν εξαφανιστεί και τα όποια ποτάμια αντλούν την πενιχρή τους δύναμη από το προπαγανδιστικό σφυροκόπημα της διαπλοκής.
Εάν η Ευρώπη ακολουθήσει τον δρόμο της διαφθοράς, όπως έγινε με τον Βασικό Μέτοχο, χαμένη δεν θα είναι η Ελλάδα, αλλά οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Ριζική αναπροσαρμογή του συστήματος φορολόγησης και ταξινόμησης των Ι.Χ. αυτοκινήτων προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοινώθηκε προ ολίγου, το Υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για τη δημιουργία και παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης των αυτοκινήτων και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης, σχεδιάζει: ...
1. Κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.
2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.
3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».
4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.
5. Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.
6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).
Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης προκειμένου και αυτοί να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Το κυβερνών ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP) δέχθηκε πλήγμα στις σημερινές περιφερειακές εκλογές καθώς οι Ισπανοί τιμώρησαν τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για τέσσερα χρόνια σκληρών δημοσιονομικών περικοπών και μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς. Παρόλο που το PP πήρε περισσότερες ψήφους από οποιοδήποτε άλλο κόμμα... , είναι πιθανό να έχει σημειώσει το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, καθώς η οικονομική βελτίωση, έπειτα από μια σκληρή ύφεση, δεν ήταν αρκετή για να του επιτρέψει να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία που είχε στις περισσότερες περιφέρειες.
Το νέο, φιλικό προς τις αγορές κόμμα Ciudadanos (Πολίτες) και το κόμμα Podemos (Μπορούμε), που τάσσεται κατά της λιτότητας, σημείωσαν σημαντική άνοδο, ανατρέποντας ένα...δικομματικό σύστημα στο πλαίσιο του οποίου το PP και οι Σοσιαλιστές εναλλάσσονται στην εξουσία από τότε που τελείωσε η δικτατορία, πριν από 40 χρόνια.
Σε μια πρόγευση από τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Νοέμβριο, τα κύρια κόμματα της χώρας θα πρέπει τώρα να μπουν σε μια περίοδο συνασπισμών και συμβιβασμών στις 13 από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας που ψήφισαν σήμερα μαζί με περισσότερες από 8.000 πόλεις και κωμοπόλεις.
Το PP αναμένεται ότι θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του στα περιφερειακά προπύργιά του της Μαδρίτης και της Βαλένθια, όπου ενδέχεται να σχηματισθούν αριστεροί συνασπισμοί και το κεντροδεξιό κόμμα να περάσει στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Ένα έξιτ πολ έδειξε το PP να χάνει και στην πόλη της Μαδρίτης για πρώτη φορά από το 1991 από έναν αριστερό σχηματισμό που υποστηρίζεται από το Podemos, αν και ένα δεύτερο έξιτ πόλ έδειξε ισοπαλία μεταξύ των δύο.
Στη Βαρκελώνη, ένας άλλος αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής την πρώην ακτιβίστρια Άντα Κολάου και υποστηριζόμενος από το Podemos κέρδισε τα κόμματα Convergencia i Unio (CiU) και Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξάρτησίας, κάτι που συνιστά πλήγμα για το καταλανικό αποσχιστικό κίνημα.
Ένα χιουμοριστικό ηλεκτρονικό ημερολόγιο, που έχει σκοπό να σχολιάζει την καθημερινότητά μας, τα έργα και τις ημέρες μας, με οδηγό τη σάτιρα, και το "ιδιόμορφο" χιούμορ των συντακτών του.
Αιτωλικό: ''Μη Ενεργοί Πoλίτες''
H ελεύθερη έκφραση της γνώμης είναι μία από της αρχές της Δημοκρατίας. Μια ελευθερία που κάποιοι, μη μπορώντας να την ανεχτούν, προσπαθούν να τη ''φιμώσουν''. Ο σκοπός του blog -είναι να εκφράζει αυτό που κάποιοι δεν τολμούν ελεύθερα να πουν. Όποιος θέλει να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του μπορεί να επικοινωνεί με το Blog στο email:
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ, στην περιοχή του Αγρινίου
-
Σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αιτωλοακαρνανία σήμερα στις
18:29:51. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε μέγεθος 4,7
ρίχτερ κ...
Μήνυμα στον Πορτοσάλτε!
-
Στοχοποίηση, ασυλία, Βούλτεψη, δημοκρατία, Βελόπουλος, ψέματα &
δεοντολογία! Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, εστιάζει σε ένα κρίσιμο ζήτημα που
αφορά τη δημοσι...
Η ιστορία των βραβείων Ig Nobel
-
Τα Ig Nobel είναι μία παρωδία των βραβείων Νόμπελ. Απονέμονται από το 1991,
για να τιμηθούν τα επιστημονικά επιτεύγματα που μας κάνουν πρώτα να
γελάσουμε κ...
Απο τούδε και στο εξής...
-
*ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΟ therapeftis.eu*
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να
αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας...
Πρόταση στους αγρότες για άνοιγμα των δρόμων!
-
Ξεκαθαρίζουμε εξ’ αρχής ότι οι ίδιοι οι αγρότες είναι αυτοί που θα πάρουν
τις αποφάσεις για τις μορφές και την κλιμάκωση του αγώνα τους.
Ξεκαθαρίζουμε ότ...
ΤΡΟΚΤΙΚΟ??? ΠΑΡΟΝ!!! ( έτσι απλά...)
-
Πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που έγινε ουσιαστικά η τελευταία
ανάρτηση...
Λάβαμε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης, άλλα με περισσότερο
ρο...
ΣΕΙΣΜΟΣ… Τρέμει η γη… κι η Τριχωνίδα κλαίει!!!
-
*ΣΕΙΣΜΟΣ… ΚΙ ΕΔΩ… ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ!!!*
*Τρέμει η γη… κι η Τριχωνίδα κλαίει!!!*
*ΕΓΡΑΨΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ… Στίχους με θέμα το σεισμό… (Ποτέ σεισμοί… Φυσικά
φαινόμεν...
Η "Δούκισσα" του ΠΑΣΟΚ υποβαθμίστηκε
-
Το ΠΑΣΟΚ μετά τη νίκη Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές δείχνει να έχει
πάρει τα πάνω του… Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από θέση ισχύος πλέον ανακάτεψε την
τρά...
“Παραδοσιακή ριβανή από τα χωριά του Βάλτου”
-
Ένα γλυκό που φτιάχνεται παντού, αλλά σε κάθε τόπο με τον δικό του μοναδικό
τρόπο...
Την περίοδο των γιορτών, στις επισκέψεις μας σε σπίτια συγγενών και...