Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Οι ταραχές στα Σκόπια προειδοποίηση των ΗΠΑ ενάντια στον αγωγό Τurkish Stream

Τα Σκόπια είναι σημαντικά για τις ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσαν να γίνουν ο μόνος δρόμος για να περάσει ο Τουρκικός αγωγός της Ρωσίας στην Κεντρική Ευρώπη, γεγονός που δεν επιθυμεί η Ουάσιγκτον, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Srdja Trifkovic.

Περίπου 30 άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί για «τρομοκρατία» στα αιματηρά επεισόδια που συνέβησαν στα Σκόπια το Σαββατοκύριακο. Μια άγρια μάχη ξέσπασε μεταξύ της αστυνομίας και μιας ένοπλης συμμορίας στην πόλη Κουμάνοβο, στο βόρειο τμήμα της Μακεδονίας. Η περιοχή κατοικείται από Αλβανούς οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού των Σκοπίων. Οι Αλβανοί απάντησαν με διαμαρτυρίες έξω από την πρεσβεία των Σκοπίων στα Τίρανα, κατηγορώντας τα Σκόπια για χρήση βίας αντί για διάλογο με τους Αλβανούς υπηκόους. Οι σκοπιανές αρχές δηλώνουν ότι οι ένοπλοι, σχεδίαζαν τρομοκρατικές πράξεις εναντίον των κυβερνητικών θεσμών.

Οι κύριοι λόγοι για την τρέχουσα αναταραχή στα Βαλκάνια σύμφωνα με τον Srdja Trifkovic είναι πονηροί «διότι οι Αλβανοί δεν αντιδρούν με τον τρόπο που ενήργησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, χωρίς ενθάρρυνση από το εξωτερικό. Το έχουμε δει αυτό πριν από... 14 χρόνια, το 2001, όταν οι Αλβανοί συνελήφθησαν στο χωριό Αρασίνοβο, ενώ υπήρχαν και ορισμένα αμερικανικά μαχητικά μαζί τους.
Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει γίνει πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ, λόγω της άρνησης της Βουλγαρίας να δεχτεί το σχέδιο South Stream. Στο τέλος οι Βούλγαροι υπό την πίεση της ΕΕ είχαν να πει "όχι". Και τώρα, αν ο ρωσικός αγωγός διασχίζει την Τουρκία και περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο μόνος τρόπος που μπορεί να φτάσει στην κεντρική Ευρώπη θα είναι μέσω των Σκοπίων και στη συνέχεια στο παλιό μονοπάτι που αρχικά προτάθηκε, μέσω της Σερβίας, της Ουγγαρίας στην Αυστρία, τη Σλοβενία και την Ιταλία - και αυτό είναι κάτι που οι Αμερικανοί δεν θέλουν.
Πιστεύω ότι αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες είναι μια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση των Σκοπίων να μην σκεφτεί να φιλοξενήσει το νέο τουρκικό αγωγό, που θα αντικαταστήσει τον South Stream. Αυτό είναι το πολιτικό υπόβαθρο για το ότι συμβαίνει ...»

Σχετικά με το αν θα μπορούσε να γίνει χειρότερη η κατάσταση λόγω της διαφωνίας για το αν οι επιτιθέμενοι είναι τρομοκράτες ή μαχητές της ανεξαρτησίας δήλωσε:

»Δεν υπάρχει όριο με τους Αλβανούς επαναστάτες. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι αρχές των Σκοπίων, μετά την αλβανική εξέγερση του 2001, ουσιαστικά μετέτρεψαν τη χώρα σε μια συγκυριαρχία. Το αλβανικό κόμμα είναι μόνιμο μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού. Κάποιος πρέπει πραγματικά να αναρωτιέται τι άλλο θα μπορούσε, ενδεχομένως, να θέλουν. Αυτό που συμβαίνει κυρίως υποκινείται από το Κοσσυφοπέδιο, όχι από την Αλβανία, και στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν πρώην μαχητές του UCK (Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου) με μεγάλη εμπειρία σε ενέδρες και τρομοκρατικές επιθέσεις. Άλλωστε διαδίδουν ανοιχτά την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και τα Δυτικά Σκόπια, καθώς και τμήματα της Ηπείρου στην Ελλάδα και το νότιο Μαυροβούνιο.
Αυτό που πιστεύω ότι είναι το όριο για την κλιμάκωση των ταραχών είναι η ανακοίνωση από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι δεν θα υπάρξει ρωσικός αγωγός που θα περνάει μέσα από την επικράτεια της πΓΔΜ, από την Ελλάδα προς τη Σερβία. Βέβαια αυτό δε θα γίνει με τη μορφή μιας δημόσιας ανακοίνωσης.
Πιστεύω, ότι ο Γκρουέφσκι, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, θα δίσταζε να δηλώσει σταράτα ότι το έργο αυτό δεν θα γίνει.»

Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: