Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΒΟΜΒΑ! Τελεσίγραφο των Αλβανών για «συνιδιοκτησία» επί της ΠΓΔΜ

Ραγδαίες εξελίξεις στα γειτονικά Σκόπια , τα οποία με γοργά βήματα οδεύουν στην διχοτόμηση και την διάλυση. Με τελεσίγραφο τους οι μεγαλύτεροι Αλβανοί πολιτικοί ζητούν από τον Γκρουέφσκι και την αντιπολίτευση «γή και ύδωρ».

Σπάνια έχουμε δει τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ να μιλούν με μια κοινή γλώσσα. Αλλά αυτό συνέβη κατά τη συνάντηση των τεσσάρων αρχηγών των κομμάτων που πραγματοποιήθηκε μια ημέρα νωρίτερα στα Σκόπια, αναφέρει η αλβανόφωνη εφημερίδα lajmpress.com.

Ο Αλί Αχμέτι και Μεντούχ Θάτσι , επικεφαλής των μεγαλύτερων αλβανικών κομμάτων , παρουσίασαν και ταυτόχρονα ζήτησαν την έγκριση ενός...εγγράφου 7-σημείων που μιλά για τα δικαιώματα της αλβανικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ, ως διέξοδο στην βαθιά πολιτική κρίση που «σοβεί» στα Σκόπια. Η ουσία είναι ότι οι Αλβανοί απαιτούν μια εκ θέσεων του Πρωθυπουργού, του Προέδρου ή του προέδρου της Βουλής και την διχοτόμηση της χώρας.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην λέσχη Αντιπροσώπων στα Σκόπια, παρουσία του Προέδρου του DUI, Αλί Αχμέτι και του κόμματος DPA Μεντούχ Θάτσι, παρουσιάστηκε προς έγκριση έγγραφο με τα αιτήματα των Αλβανών στον Πρωθυπουργό Νικόλα Γκρουέφσκι και στον Πρόεδρο του κόμματος Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεφ. Οι Αχμέτι και Θάτσι απαιτούν την υιοθέτηση τους από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων.

Οι Αλβανοί θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ένας Αλβανός πολιτικός θα ευρίσκεται ΠΑΝΤΑ σε μία από τις τρεις βασικές κορυφαίες θέσεις της ΠΓΔΜ . Αυτό σημαίνει ότι η θέση του Πρωθυπουργού, του Προέδρου ή του προέδρου της Συνέλευσης, θα την κατέχει οπωσδήποτε Αλβανός πολιτικός .
Η απαίτηση αυτή , σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν βρήκε « ευήκοα ώτα» και κατανόηση από τον Γκρουέφσκι και τον Ζάεφ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης.

Το έγγραφο των επτά σημείων εμπεριείχε και την εφαρμογή της συνταγματικής και νομικής κατάστασης των Αλβανών βάσει της Συμφωνίας της Οχρίδας .

Και οι δύο ηγέτες αναζητούν μια συναινετική διαδικασία λήψης αποφάσεων και μια δίκαιη και ανάλογη ανακατανομή κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το έγγραφο των Αλβανών απαιτεί την χρησιμοποίηση της αλβανικής γλώσσα σε όλη την χώρα , καθώς επίσης και την δυνατότητα μη χρησιμοποίησης των κρατικών συμβόλων από τους Αλβανούς , στα οποία περιλαμβάνονται (σημαία, ύμνος και σύμβολο )

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό και πέρα από τη Συμφωνία της Οχρίδας, οι Αλβανοί ζητούν νέα εδαφική διαίρεση( εννοούν τους δήμους) στην χώρα .!!

Σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr η διάλυση που λέγαμε των Σκοπίων « λαμβάνει σάρκα και οστά». Καλό είναι η Ελλάδα να προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο, που φαντάζει ακόμα πιο εφικτό μέρα με την ημέρα.

http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: