Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Πρόκειται να δοθεί στην κυκλοφορία η Κλεισούρα και πότε;


Σχεδόν δυο εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, τις κατολισθήσεις και το κλείσιμο της παλαιάς εθνικής οδού στην Κλεισούρα, η κατάσταση παραμένει όπως είχε τότε διαμορφωθεί.
Δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση, ούτε καν η άρση των χωμάτινων και πέτρινων όγκων που είχαν πέσει μέσα στο οδόστρωμα.
(σημερινές φωτογραφίες)
Αρχικά είχε ειπωθεί πως στις 22 Δεκεμβρίου θα δίνονταν στην κυκλοφορία εν όψει των Γιορτών, ακόμη και αν δεν θα ήταν ολοκληρωμένο το σύνολο των αναγκαίων παρεμβάσεων στην οδό, η οποία σημειωτέον αποτελεί, δυστυχώς, τη μοναδική είσοδο και έξοδο προς την πόλη του Αγρινίου, ο εμπορικός κόσμος του οποίου υφίσταται ήδη μεγάλη οικονομική ζημιά.
Με την τωρινή υφιστάμενη κατάσταση, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί.
Και αναρωτιέμαι:
  • Γιατί χάθηκαν δύο εβδομάδες;
  • Γιατί ενώ βρισκόμαστε σε καθεστώς «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», σε αυτό το κομβικό σημείο διέλευσης για όλο το Νομό δεν έχει γίνει το ελάχιστο;
  • Γιατί ενώ βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα τα μηχανήματα του Στρατού στο Νομό, δεν έχουν εμφανιστεί στο συγκεκριμένο σημείο;
  • Γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα όποια μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ;
  • Υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος δεν μας έχει γίνει γνωστός και ποιος είναι αυτός;
Για όσους μετακινούμαστε καθημερινά από και προς την πόλη του Αγρινίου - και δυστυχώς για εμάς είμαστε πάρα πολλοί - η κατάσταση στον επαρχιακό δρόμο Αγγελοκάστρου – Καλυβίων έχει καταστεί αφόρητη και άκρως επικίνδυνη.
Νταλίκες, φορτηγά, λεωφορεία, τρακτέρ, αστικά, ταξί, αγροτικά με γεμάτες τις καρότσες κόσμο, πάμπολλα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και πεζοί, καθημερινά «παίζουμε το κεφάλι μας κορώνα – γράμματα», ενώ είναι δεδομένο πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στις Γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Μακάρι να μη συμβεί κάποιο δυστύχημα σε αυτό το δρόμο – καρμανιόλα, αλλά αν συμβεί, τότε θα είναι αργά για να θρηνήσουμε και να λάβουμε μέτρα «κατόπιν εορτής».
Γι’ αυτό και καταλήγω στην παρακάτω πρόταση «εκτάκτου ανάγκης»:
  1. Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες και μη χρονοβόρες παρεμβάσεις, δηλαδή άρση όγκων, μπαζών, μικρά τεχνικά έργα και μπαζώματα στο δρόμο και στο οδόστρωμά του.
  2. Απέναντι από το σημείο που έγινε η κατολίσθηση, να διαμορφωθεί ο παλαιός χώρος στάθμευσης σε προσωρινό ρεύμα κυκλοφορίας.
  3. Με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και τις αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την τροχαία, να δοθεί στην κυκλοφορία η οδός πριν από τις Γιορτές, γνωρίζοντας πως σ’ ένα μόνο σημείο αυτής θα είναι μονής κατεύθυνσης.
Αν πάλι υπάρχει κάποια άλλη εφικτή, τεχνικά και χρονικά, πρόταση άρσης της τωρινής επικίνδυνης κατάστασης, ας υλοποιηθεί άμεσα αυτή.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η τωρινή κατάσταση δεν επιτρέπεται να αποκτήσει χαρακτηριστικά διάρκειας και μονιμότητας.
Με τις ζωές των ανθρώπων δεν μπορεί να «παίζει» κανένας!

Μεσολόγγι 14/12/2017

Παναγιώτης Κατσούλης

Δημοτικός Σύμβουλος – Πρώην Δήμαρχος

Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: