Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Που πήγαν τα 2.000.000 ευρώ , για την ύδρευση του Αιτωλικού ;;;








Όπως  όλοι θυμόμαστε καλά, το Αιτωλικό έχει να πιει κατάλληλο νερό αρκετές δεκαετίες . 
Οι υπηρεσίες που ήταν υπεύθυνες (Δ. Υγείας) , άρχισαν να ασχολούνται από τη δεκαετία του 2000, με αποκορύφωμα,  τη δεκαετία που μας προς - πέρασε.  

Αφορμή της  κοινωνικής έκρηξης που σημειώθηκε επί δημαρχίας καραπάνου, ήταν η αγανάκτηση, από τη δυσοσμία που ανάβλυζε, το καφέ χρώμα που εμπλούτιζε το περιεχόμενό του νερού ύδρευσης της πόλης μας. 

Ένας άλλος λόγος ήταν ότι, κάποιοι στην ιερά πόλη, επέμεναν ότι, το νερό άπαξ και καταναλώθηκε πρέπει να πληρωθεί.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο καραπάνος και η παρέα του με πρωτοπαλίκαρο τον τότε πρόεδρο γένδουλα, ήθελαν να επιβάλουν με κάθε τρόπο, ότι αυτό το νερό ήταν πόσιμο και τα τότε ανύπαρκτα  έργα, εγγυούνταν , την καλή του ποιότητα .  

Μετά από την κοινωνική έκρηξη που ακολούθησε, η τότε κυβέρνηση Σύριζα, αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας έργα και  εξοπλισμού, δίχως να λάβει υπόψιν της, ούτε   τις φωνές της κοινωνίας, ούτε τις καταγγελίες για ατασθαλίες από την τότε δημοτική αρχή καραπάνου , αλλά ούτε και τις διώξεις που είχαν ασκηθεί από τη δικαιοσύνη, για εξόφθαλμες απάτες του καραπάνου, με άλλοθι τη δημόσια υγεία. 

Ενέκρινε λοιπόν τα 2.000.000 ευρώ και τα έδωσε στον υπόδικο καραπάνο, να τα διαχειριστεί εν λευκό .

Αυτός έχοντας ως συμβουλάτορες, μια εταιρεία αποτελούμενη από απόμαχους της ΕΥΔΑΠ, κάποιον καθηγητή του ΑΠΘ και κάποιους άλλους που δεν γνωρίσαμε, συμβούλεψε τον καραπάνο, να αγοράσει φίλτρα συγκεκριμένης μάρκας και προδιαγραφών. 

Η  μελέτη που παρουσίασαν ήταν αντιγραφή της μελέτης που είχε κάνει παλιότερα το ΙΓΜΕ, για το ίδιο θέμα.
Η δε προδιαγραφές των φίλτρων, μάλλον θύμιζαν πιο πολλή ανάγνωση προσπέκτους, του συγκεκριμένου φίλτρου, που τελικά προμηθεύτηκε ο ιερός δήμος , για να μας σώσει την υγεία.

Η μελέτη που παρουσίασαν οι κύριοι και παλιοί συνεργάτες του πατέρα καραπάνου, στην ΕΥΔΑΠ , μεταξύ άλλων μιλούσε για κάποια τσιμενταρίσματα, μετρητές  πίεσης και ροής νερού, ώστε να υπάρχει έλεγχος για το μέγεθος των διαρροών.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων ; 

Το αποτέλεσμα ήταν καταρχάς πολιτικό .

Το Υπουργείο έδωσε  χρήματα να τα διαχειριστεί ένας απατεωνίσκος δήμαρχος, διότι είχε λάβει τις απαραίτητες κομματικές εγγυήσεις από την τότε βολευτίνα του Σύριζα , τριανταφύλλου. 

Τα ερωτήματα της Επιτροπής Αγώνα των δημοτών , για την ύδρευση του Αιτωλικού, προς το Υπουργείο, για τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα αυτής της επένδυσης, δεν απαντήθηκαν ποτέ , γιατί η τριανταφύλλου είχε φροντίσει, να γκριζάρει  την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, λέγοντας ότι είναι χρυσαυγήτες .

Ανέδειξε την συνεργασία καραπάνου-Σύριζα σε όλα τα επίπεδα και αυτό έγινε αισθητό, με τον ποιο επίσημο τρόπο, όταν ο ίδιος ο Τσίπρας στην ομιλία του στο Αγρίνιο, αναφέρθηκε στο κατόρθωμα της επίλυσης  του χρόνιου προβλήματος της ύδρευσης του Αιτωλικού.

Ο δε καραπάνος, σε κάθε ομιλία του, στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις του για τις δημοτικές εκλογές, ποτέ δεν παρέλειπε να ευχαριστήσει, για την άψογη συνεργασία του, τον κομματικό μηχανισμό του Σύριζα .

Ευθύνες έχουν και τα μέλη της επιτροπής αγώνα, τα οποία ας το πούμε ότι κάποιοι από αυτούς, ήταν φίλα προσκείμενοι, στο χώρο του Σύριζα και εγκατέλειψαν τον αγώνα στο ποιο κρίσιμο σημείο του, όταν θα έπρεπε δηλαδή, να θέσουν βέτο και να καταγγείλουν δημόσια, το βολευτικό  σούργελο που αυτοπασάρονταν για μπέης της περιοχής.

Λέμε μπέης της περιοχής, γιατί όπως εξηγήσαμε, το πρόβλημα της τριανταφύλλου δεν ήταν βέβαια η επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης στο Αιτωλικό, αλλά η δέσμευση καραπάνου, να προωθήσει τα σχέδια του κουμπάρου της και πρώην επόπτη αλιείας, για τη λιμνοθάλασσα, που δεν είναι άλλα από την πλήρη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την ενσωμάτωσή της (λιμνοθάλασσας)  στην εταιρεία που εκπροσωπεί  ο ίδιος (γραφείο μελετών Αναγνώπουλου) και την οικοτουριστική εταιρεία που είναι στο όνομα των παιδιών του. 

Η αλληλοβοήθεια σε ψήφους στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές, αντίστοιχα, θεωρείτε κάτι παραπάνω από βέβαιο.
 Αποδείχθηκε περίτρανα με την δυστοκία του Σύριζα να κατεβάσει υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές, εξαιτίας των εμποδίων που έβαζε η πρώην βολευτίνα, στην κομματική της οργάνωση. 
Ο δε μπανιέρας ήταν βέβαιος για τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, διότι ήξερε ότι τη δεύτερη, οι υποχρεώσεις θα είχαν εκταμιευθεί και οι ψηφοφόροι θα γυρνούσαν στη βάση τους.

Ποια ήταν τα πρακτικά αποτελέσματα ; 

Ο μπανιέρας, όπως είπαμε αγόρασε  φίλτρα νερού, με προδιαγραφές που του επέβαλαν οι φίλοι και γνωστοί από την εταιρεία, που είχε οικογενειακές σχέσεις. 

Τα τοποθέτησε σε μια πηγή, η οποία η νομοθεσία απαγορεύει, μιας και βρίσκετε, εντός του αστικού ιστού. 
Εδώ βέβαια, εκτός της ηθελημένης αδράνειας του Υπουργείου, έχουμε και την αδράνεια των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, οι οποίες δεν ψέλλισαν ούτε λέξη, για την παρανομία αυτή. 

Στο ερώτημα, γιατί αναβαθμίζει μια απαγορευμένη πηγή !!!  ο μπανιέρας ως γνήσιος πολιτικάντης αλητάμπουρας , απαντούσε ότι, θα πάρουμε τα φίλτρα, αλλά θα τα χρησιμοποιήσουμε για νερό που θα φέρουμε από αλλού. 
Έτσι θα έχουμε και το κονδύλι των φίλτρων και τις νέες γεωτρήσεις στη τσέπη. 

Το κακό είναι ότι "Καμιά χρησιμότητα δεν προκύπτει από τη χρήση φίλτρων, όταν το νερό είναι γάργαρο", πολλές μελέτες μάλιστα αποδεικνύουν το αντίθετο. 

Έτσι και έγινε ελέω Σύριζα και τριανταφύλλου ...

Ο μπανιέρας έκανε και νέες γεωτρήσεις στη θέση Τσαγκρινέεικα, (με κόστος άγνωστο), το έριχνε στη δεξαμενή του Κεφαλοβρύσου  και μετά αυτό, περνώντας από τα φίλτρα καταλήγει στις βρύσες μας.

Σε περίπτωση ελέγχου, οι ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση είναι τεράστιες, μιας και τα χρήματα που διατέθηκαν δεν χρησιμοποιήθηκαν για το νερό της πηγής στο Κεφαλόβρυσο. 
Γι' αυτό άλλωστε και δεν γίνετε κάποιος έλεγχος, ούτε βέβαια υπάρχει και κάποια καταγγελία έστω από δημότες. 
  
Ποιο είναι το όφελος τελικά από τα θαυματουργά φίλτρα της παρέας του μπανιέρα; 

Καμιά και μάλιστα όπως είπαμε και ποιο πάνω, τα συγκεκριμένα φίλτρα, επιβαρύνουν την ποιότητα του νερού.

Και για να γίνουμε σαφέστεροι.

Τα συγκεκριμένα φίλτρα πριν λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μετέτρεπαν το καθαρό νερό από τις γεωτρήσεις στα Τσαγκρινέικα, σε μαύρο.
Αυτό έγινε επειδή υπήρχε διαφυγή ενεργού άνθρακα από το εσωτερικό τους.
Το γεγονός αυτό, μετατρέπει αυτόματα το νερό σε καρκινογόνο και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό επικινδυνότητας , γιατί έρχεται σε άμεση επαφή με τον οργανισμό των ανθρώπων. 

Η ΔΕΥΑΜ βέβαια, δεν ενημέρωσε, αλλά ούτε και ενδιαφέρθηκε να αποκαταστήσει τη ζημιά αμέσως μόλις παρουσιάστηκε το πρόβλημα, παρά μόνο όταν το πρόβλημα έγινε εντονότατο (μετά από κάποιους μήνες)  και ξεσήκωσε τους καταναλωτές κυρίως της περιοχής στον Αγ. Ιωάννη. 

Η εταιρεία που ρωτήθηκε γιατί συνέβη αυτή η διαρροή, ακόμη δεν έχει απαντήσει, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία όχι μόνο της εταιρείας, αλλά και της συμφωνίας που υπέγραψε ο μπανιέρας με την εν λόγω εταιρεία. 

Πόσο περιεχόμενο ενεργού άνθρακα έχει αυτή τη στιγμή το κάθε φίλτρο; Κανείς δεν ξέρει.
Ποια είναι η σημερινή του απόδοση ; Επίσης κανείς δεν ξέρει.
Υπάρχει ακόμη και σήμερα διαφυγή; Κανείς δεν ασχολήθηκε , αλλά ούτε και υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Γίνεται  άντληση νερού από την πηγή στο Κεφαλόβρυσο; 

Και βέβαια γίνεται, η οποία κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι επισκέπτες στο Αιτωλικό διπλασιάζουν τη κατανάλωση.

Μπορούν αυτά τα φίλτρα να μας διασφαλίσουν τη ποσιμότητα, εάν παρουσιαστεί ανάλογο φαινόμενο, όπως αυτό που χρωμάτισε καφέ το νερό και θύμιζε βοθρολύματα ; 

Και βέβαια δεν μπορούν και βέβαια δεν δίνει κανείς κανενός είδους εγγύηση, σε ένα φαινόμενο που δεν ξέρουμε τι το προκάλεσε, αλλά και ποιο ήταν το πραγματικό του περιεχόμενο, μιας και οι αναλύσεις που παρουσιάστηκαν ήταν επιλεγμένες. 

  Η πηγή του Κεφαλοβρύσου, σήμερα είναι πόσιμη; 

Βεβαίως και είναι πόσιμη, αλλά όπως έχει ανακοινώσει και η ίδια η ΔΕΥΑΜ, είναι μια πηγή ασταθής, δηλαδή το σήμερα ως προς την ποιότητα, μπορεί να μην έχει καμιά σχέση με το αυριανό νερό, γιατί οι φυσικοχημικοί παράμετροι, η επιρροή της θάλασσας, αλλά και η ανυπαρξία αποχετευτικού συστήματος στο Κεφαλόβρυσο,  δεν αφήνει περιθώρια  ούτε για προσευχές. 

Σε αυτό το τυχερό παιχνίδι με την ίδια μας την υγεία, μας έχει βαλτώσει η παρέα του μπανιέρα, αλλά και η ατολμία του Λύρου.

Στο δημοτικό Συμβούλιο, των κεκλισμένων των θυρών, δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε αυτά τα δεδομένα και πολύ περισσότερο στη διαφυγή του ενεργού άνθρακα από τα φίλτρα.

Άρα αξιότιμε κύριε δήμαρχε, δεν είναι ψυχολογικό το θέμα για τους δημότες του Αιτωλικού το νερό, αλλά, θέμα αξιοπρέπειας από τη δημοτική σας αρχή. 

Η μόνη φωνή που ακούστηκε σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, ήταν αυτή του γνωστού καραπανόσκυλου, ο οποίος μάλιστα απαίτησε,   να βγει και ανακοίνωση, ότι το νερό από την πηγή του Κεφαλοβρύσου,  είναι πόσιμο .

Την επομένη βέβαια είχαμε τους εισπράκτορες της ΔΕΥΑΜ στις πόρτες μας, γιατί κανείς δεν θέλει τη λύση του προβλήματος, μιας και η απόδειξη εγκληματικής στάσης  στο θέμα, θα κόψει το φαγοπότι σε πολλούς.

 Η ΓΕΚΙΑ 

Υ.Γ 1 Από τον δημοτικό σύμβουλο της ιεράς πόλης, Κοτσόργιο, προτάθηκε να γίνει ανοικτή συζήτηση στη πλατεία του Αιτωλικού, προς ενημέρωση των δημοτών.
Όλοι συμφώνησαν, ακόμη και προς τιμήν του, ο μπανιέρας, αλλά η υπόσχεση του δημάρχου, να γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο, έμεινε στα χαρτιά.


Υ.Γ 2 Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ιερού δήμου, δεν παρέστη κανείς δημότης, αλλά και κανείς από την πρώην επιτροπή αγώνα για την Ύδρευση του Αιτωλικού. 
Η δικαιολογία ότι ήταν κεκλισμένων των θυρών, δεν αποτελεί άλλοθι για κανένα. 

 

Υ.Γ 3 Ποιο είναι το κόστος αλλαγής των φίλτρων ; Οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι τόσο μεγάλο, που δεν υπάρχει περίπτωση συντήρησης.

Άρα που πήγαν τα 2.000.000 εκατομμύρια ευρώ ; 

Ποιος θα πληρώσει την μάσα του καραπάνου ; 

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τη δημόσια υγεία; 

Γιατί η νέα δημοτική αρχή, ακόμη και σήμερα δεν τολμά ; 

Είναι ιερότερος ο μισθός των δημοσιοϋπαλληλίσκων   και τα κλεψιμαίικα του καραπάνου , από την Υγεία των συνανθρώπων σας κύριε Λύρο;    











 

Δεν υπάρχουν σχόλια: