Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Πέντε χαρακτηριστικά της τοξικής τελειομανίας που μπορούν να σου κάνουν κακό





Πώς μπορείς να καταλάβεις αν υποφέρεις από αυτήν

Η τοξική τελειομανία δεν σημαίνει ότι είσαι πάντα τέλειος. Δεν σημαίνει ότι πήρατε μόνο 10άρια και 20άρια στο σχολείο. Τοξική τελειομανία σημαίνει ότι έχετε μια μικρή φωνή στο κεφάλι σας που λέει ότι τίποτα λιγότερο από το τέλειο είναι αποδεκτό.

...

Κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας όταν υπολείπεστε των (πολύ υψηλών) προδιαγραφών σας. Έχετε χάσει την ικανότητα να έχετε ενσυναίσθηση για τον εαυτό σας ή να ακολουθείτε το ένστικτο, εστιάζετε αποκλειστικά στο αποτέλεσμα. Αν νομίζετε ότι έχετε περάσει τα όρια από την υγιή φιλοδοξία στην τοξική τελειομανία, διαβάστε παρακάτω

Ο χειρότερος bully, ο εαυτός μας

Αντιμετωπίζετε συνεχώς μια φωνή στο κεφάλι σας που σας λέει ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Όταν λέτε στον εαυτό σας ότι προσπαθήσατε σκληρά, η τοξική τελειομανία είναι η ηχώ που λέει «αυτό δεν είναι δικαιολογία». Οι εσωτερικές μας φωνές μπορεί να είναι σκληρές και τόσο κυνικές που σπάνια αφιερώνουμε χρόνο για να παρατηρήσουμε πόσο κακοί και επικριτικοί μπορούμε να είμαστε.

Θέτετε τρελούς στόχους

Αν έχετε πει ποτέ στον εαυτό σας ότι, παρόλο που είναι απίθανο, θα είστε η εξαίρεση στον κανόνα και θα χάσετε 10 κιλά σε μια εβδομάδα πριν από ένα μεγάλο γεγονός, έχετε αντιμετωπίσει την τοξική τελειομανία. Νομίζετε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν τεθεί για τους κανονικούς ανθρώπους απλά δεν ισχύουν για εσάς γιατί *θα έπρεπε* να είστε καλύτεροι από όλους τους άλλους. Η τοξική τελειομανία σας λέει ότι πρέπει να είστε πρόθυμοι να εργαστείτε σκληρότερα, να υποφέρετε περισσότερο για την επιτυχία σας, ο μέσος όρος δεν είναι αρκετά καλός.

Καυχιέστε ότι δεν ξεκουράζεστε ποτέ

Το να δίνεις προτεραιότητα στην ξεκούραση είναι ανάθεμα για κάποιον που παλεύει με την τοξική τελειομανία. Η τοξική τελειομανία σου λέει ότι είσαι αυτό που πετυχαίνεις ή τι έχεις ή πώς φαίνεσαι στα social media. Κάθε στιγμή που δεν εργάζεστε για έναν στόχο είναι μια στιγμή που σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι. Ο ύπνος και άλλες ανάγκες που έχει κάθε άνθρωπος, θεωρούνται ως αδυναμία που κατά κάποιο τρόπο δεν αξίζετε!

Έχετε εμμονή να οργανώνετε ξανά και ξανά τα πάντα

Είστε μάστερ στον προγραμματισμό, την οργάνωση και τον καθορισμό στόχων. Είναι το αγαπημένο σας μέρος οποιουδήποτε πρότζεκτ! Οραματίζεστε τι πρόκειται να καταφέρετε και ονειρεύεστε πόσο καλά θα λειτουργήσετε κάθε μέρα τώρα που τα έχετε σχεδιάσει όλα. Αυτή είναι μια φαντασίωση τοξικής τελειομανίας. Κανένας άνθρωπος δεν έχει αυτό το είδος ρομποτικού ελέγχου στη ζωή του. Μερικές μέρες θα είναι πιο παραγωγικές από άλλες, επειδή η ανθρώπινη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα κάποιες φορές παίρνει ρεπό.

Ο μέσος όρος για εσάς είναι αποτυχία

Όταν βλέπετε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα πράγματα που κάνουν οι μέσοι άνθρωποι, ταυτίζεστε αυτόματα με τους κορυφαίους ή ίσως σκέφτεστε ότι θα μπορούσατε ή θα έπρεπε να τα πηγαίνετε καλύτερα από τους άλλους. Θα αποφύγετε επίσης ενεργά να κάνετε κάτι καινούργιο επειδή υποσυνείδητα νιώθετε αντίσταση σε μια κατάσταση στην οποία είναι απολύτως πιθανό να μην κάνετε κάτι τέλεια την πρώτη φορά που θα το κάνετε.


https://www.pronews.gr/lifestyle/good-life/1055142_pente-haraktiristika-tis-toxikis-teleiomanias-poy-mporoyn-na-soy-kanoyn/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

h oxtara apo karapano ston kolo ponese?