Κυριακή 13 Απριλίου 2025

Ποιο είναι το φθηνό ψάρι που περιέχει περισσότερα Ωμέγα-3 και κολλαγόνο από τον σολομό και τον τόνο




Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, μια κοινή συμβουλή είναι να τρώτε ψάρι. Και αν είστε από αυτούς που τρώνε μόνο σολομό και τόνο για τον ένα ή τον άλλο λόγο, θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει ένα είδος ψαριού που περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 και κολλαγόνο από αυτά, και είναι πιο προσιτό. Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, αυτό το υγιεινό λιπαρό οξύ βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και στην συγκέντρωση. Ποιο είναι αυτό το ψάρι; Η απάντηση είναι πως πρόκειται για το “ταπεινό” σκουμπρί.

Το σκουμπρί περιέχει υψηλότερη ποσότητα ωμέγα-3 από τον σολομό και τον τόνο

Εκτός από την μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωσης της υγείας της κραδιάς, η τακτική κατανάλωση σκουμπριού μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της άριστης υγείας του εγκεφάλου, παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στη διατήρηση της βέλτιστης γνωστικής λειτουργίας μακροπρόθεσμα.
Επιπλέον, εκτός από Ωμέγα-3, το σκουμπρί ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που διατηρεί την ελαστικότητα και την υγεία του δέρματος και βοηθά στην πρόληψη των ρυτίδων. Το κολλαγόνο βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη προβλημάτων κινητικότητας.

...

Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας

Ταυτόχρονα, το σκουμπρί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών. Η κατανάλωση πρωτεΐνης βοηθά στη διατήρηση της υγιούς μυϊκής μάζας και υποστηρίζει τις βασικές λειτουργίες του σώματος. Αυτό το ψάρι είναι πλούσιο και σε βιταμίνες Β6 και Β12, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ενέργειας. Το σκουμπρί περιέχει επίσης φώσφορο και σελήνιο, μέταλλα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ο φώσφορος παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών και το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του σκουμπριού είναι η ευελιξία του στην κουζίνα, καθώς μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους: ψητό, ψημένο ή να καταναλωθεί ως έχει, αν είναι καπνιστό. Το έτοιμο καπνιστό σκουμπρί έχει εξαιρετικές θρεπτικές και γευστικές ιδιότητες και είναι τέλειο για γρήγορες κύριο-γεύμα σαλάτες.

Συνταγή για σαλάτα με καπνιστό σκουμπρί και σελινόριζα

Ακολουθεί η συνταγή για σαλάτα με σελινόριζα και καπνιστό σκουμπρί που δίνει τέσσερις μερίδες και είναι έτοιμη σε ένα τέταρτο. Θα χρειαστούν: μια  σελινόριζα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη (περίπου 500 γρ.), χυμό από μισό λεμόνι, 4 κουτ. σούπας μαγιονέζα, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, λίγο αλάτι, πιπέρι, 500 γρ. φρέσκο νεαρό σπανάκι, 2 φιλέτα καπνιστό σκουμπρί σε κομμάτια, λίγα κρουτόν και μαύρο σουσάμι(μαυροκούκι).

Η εκτέλεση της συνταγής είναι πανεύκολη. Ξεκινάμε με την σελινόριζα  ξεφλουδίζοντας τη, τη χοντροτρίβουµε, τη βάζουμε σε ένα μπολ και την περιχύνουµε µε το χυµό λεµόνι. Προσθέτουμε τη µαγιονέζα, τη µουστάρδα,το αλάτι και το πιπέρι ανακατεύοντας καλά. Προσθέσουμε και τα κομμάτια ψαριού και το σπανάκι, ανακατεύουμε ελαφριά και, τέλος, σκορπάμε από πάνω τα κρουτόν και το μαύρο σουσάμι.

https://cibum.gr/oikiaka/diatrofi-ygeia/poio-einai-to-fthino-psari-poy-periechei-perissotera-omega-3-kai-kollagono-apo-ton-solomo-kai-ton-tono/

Δεν υπάρχουν σχόλια: