Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ο απολογισμός


Αντιγράφουμε από τη Νίδοβα.


Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Το 2010 τελείωσε και μαζί του έφυγε η τελευταία δημοτική αρχή του Δήμου Αιτωλικού, χωρίς ένα έστω μικρό αποχαιρετισμό προς τους δημότες, αλλά και χωρίς ένα ελάχιστο απολογισμό του έργου που αφήνει πίσω της.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να κάνουμε έναν πρόχειρο απολογισμό του έργου αυτών που αποτελούν πλέον παρελθόν για το Δήμο Αιτωλικού.
Το μεγαλύτερο έργο που παρέδωσε η παρέα των Γαλάνη, Φραγκούλη, Τσίντζου, Κακούρη, Καραδήμα, Τσοκάντα και λοιπών διοικούντων, ήταν το τέλος του ιστορικού Δήμου Αιτωλικού γιατί έτσι ήθελε το κόμμα τους, έτσι τους διέταξαν να γίνει και έτσι μεθόδευσαν αυτοί και έγινε.....Όταν ρώτησε ο Κώστας Σταράμος στο Δημοτικό Συμβούλιο ποια είναι η επίσημη πρόταση του Δήμου μας για τον Καλλικράτη, του απάντησε ο Φραγκούλης ότι περιμένουν να ακούσουν την επίσημη πρόταση της κυβέρνησης και μετά θα πράξουν αναλόγως. Και φυσικά όταν ήρθε η πρόταση, αποτέλεσε τετελεσμένο γεγονός και οι αντιρρήσεις των Αιτωλικιωτών δεν μπόρεσαν να ακουστούν γιατί δεν υπήρχε χρόνος πλέον. Ο δε Γαλάνης μέχρι την τελευταία στιγμή έλεγε ότι είχε συμφωνήσει με το Δήμαρχο Οινιάδων σε κοινή πρόταση, αλλά ο τελευταίος πρότεινε επίσημα Μεσολόγγι.
Μετά από αυτή την προδοσία και την παράδοση του Αιτωλικού αμαχητί στο Μεσολόγγι, δημοσιεύεται βαρύγδουπη συνέντευξη του Φραγκούλη στην τοπική εφημερίδα «Νεα του Αιτωλικού», όπου προσπαθεί να μας πείσει για το πόσο πολύ αγαπάει το Αιτωλικό και για τον «τιτάνιο αγώνα» που έδωσε για να παραμείνουμε Δήμος. Φυσικά εδώ είναι τεράστια η ευθύνη του εκδότη της εφημερίδας, που λειτούργησε σαν γκαιμπελικό όργανο του Φραγκούλη, προκειμένου να διασώσει την υστεροφημία του.

Τώρα για το άλλο μεγάλο έργο του Γαλάνη και των λοιπών, δηλαδή το οικονομικό χρέος του Δήμου, τα είπαμε σε προηγούμενο άρθρο, αν και νεότερα άρθρα στο διαδίκτυο ανεβάζουν κατά πολύ το χρέος.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι πρώην Δημοτικός Σύμβουλος έγραψε επώνυμα για 3.000.000 χρέος πριν δύο χρόνια και μηνύθηκε από το Νίκο Φραγκούλη. Την πληροφορία του την έδωσαν οι τότε Αντιδήμαρχοι. Το δικαστήριο αναβλήθηκε για το 2012 γιατί την ημέρα της δίκης απουσίαζε ο μηνυτής Φραγκούλης λόγω ασθένειας του.
Για το ακριβές ποσό λοιπόν θα κάνουμε λίγο υπομονή μέχρι να γίνει η απογραφή των υποχρεώσεων από το νέο Δήμο, που πιστεύουμε ότι θα δημοσιευτεί επίσημα (εκτός και αν είναι άλλες οι κομματικές επιταγές).
Να σταθούμε όμως σε μια λεπτομέρεια στα οικονομικά του Δήμου Αιτωλικού. Να δούμε τι εισέπραξαν νόμιμα οι διοικούντες μας για τις πολύτιμες υπηρεσίες που μας πρόσφεραν αυτά τα χρόνια.

Και πρώτα να δούμε τι εισέπραξε ο τέως Δήμαρχος Νίκος Γαλάνης. Έχουμε λοιπόν και λέμε οκτώ χρόνια επι δώδεκα μήνες επι 2.200 ευρώ σύνολο κόστους Δημάρχου 211.200,00 ευρώ!!!
Ο δεύτερος στην ιεραρχία Νίκος Φραγκούλης επι 2 χρόνια Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και 5 χρόνια Αντιδήμαρχος, με μισθό 1.500 μηνιαίως, μας στοίχισε 126.000,00 ευρώ.
Επόμενη στην ιεραρχία η Βασιλική Τσίντζου. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου 4 χρόνια δεν εισέπραξε την αμοιβή της, την οποία λάμβανε ο Λεωνίδας Κακούρης σαν Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αμοιβή αυτή ήταν συνολικά 72.000 ευρώ. Να προσθέσουμε στα έσοδα του Κακούρη και άλλα 29.000 ευρώ από την Προεδρία των Παιδικών σταθμών που είχε για 4 χρόνια.

Τέλος στους υψηλόμισθους συγκαταλέγεται και ο Δήμος Τσοκάντας που εισέπραξε σαν Αντιδήμαρχος 7 μήνες 11.000 ευρώ. Όμως εισέπραξε συνολικά άλλα 90.000 ευρώ σαν εργολάβος του Δήμου Αιτωλικού. Πώς έγινε αυτό; Πολύ απλά, όταν δεν ήταν Δημοτικός Σύμβουλος τα έτη 2004, 2005 & 2006 εκτελούσε χρέη προσωπικού εργολάβου του Νίκου Φραγκούλη. Ο Φραγκούλης και σαν Πρόεδρος ΔΣ ακόμα παράγγελνε οικοδομικά υλικά, ο Δήμος Τσοκάντας τα παραλάμβανε και εκτελούσε τα έργα του Φραγκούλη που τις ποιο πολλές φορές ήταν ιδιωτικά ρουσφέτια.
Έτσι λοιπόν έχουμε είσπραξη για τον Τσοκάντα το 2004 30.000 ευρώ το 2005 20.000 ευρώ και το 2006 40.000 ευρώ. Το τελευταίο ποσό είναι αυξημένο γιατί το 2006 ήταν χρονιά εκλογών και ο Τσοκάντας αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου έκοψε τιμολόγιο προς τον Δήμο Αιτωλικού ύψους 21.000 ευρώ τα οποία και εισέπραξε σε χρόνο ρεκόρ (για το που πήγαν τα λεφτά ας ρωτήσει κανείς τους γύφτους). Και για να προλάβουμε τυχόν σχόλια ότι κάνουμε υποθέσεις, να αναφέρω ότι τα στοιχεία προέρχονται από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Αιτωλικού όπου κελαιδούν πλέον πολλά πουλάκια τώρα που δεν «τα σκιάζει η φοβέρα και δεν τα πλακώνει η σκλαβιά».

Να κλείσουμε όμως εδώ αυτό το άρθρο γιατί άρχισε και γίνεται μεγάλο και κουραστικό. Ο καθένας μπορεί να κρίνει αν τα χρήματα που εισέπραξαν οι παραπάνω έπιασαν τόπο και αν δικαίως τα εισέπραξαν, καθώς και πόσο νόμιμα ήταν ορισμένα ποσά (βλέπε Τσοκάντας). Βέβαια το θέμα των εικονικών τιμολογίων δεν πρέπει να παραβλεφθεί, αλλά καλλίτερα να ασχοληθούμε με αυτό σε άλλο άρθρο.
Όπως επίσης αξίζει να ασχοληθούμε για τα Δημόσια Έργα που έκανε αυτή η δημοτική αρχή, με την Διοίκηση που εφάρμοσε στον Δήμο Αιτωλικού και με διάφορα άλλα θέματα.

Συνεχίζεται……

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

eimaste aksioi tis moiras mas..to tragiko se autin tn istoria einai oti kapoioi apo autous pou anaferonte sto arthro ksana psifistikan.o klasikos o malakas o ellinas k stin prokeimeni periptosi o aitolikiotis oxi mono den ta elave ipopsin tou ola auta alla ithele na tous ploutisei perissotero.

Ανώνυμος είπε...

Τη συνέχεια, που δεν θα διαφέρει το 2011, μήπως μπορεί κάποιος να μου πει πως θα ανατραπεί; Ίδια είναι τα άτομα που διοικούν την πόλη μας και στα προυγούμενα λαμόγια στηρίχτηκαν για να βγουν και να οργανώσουν τις ζωές μας. Έχει κάποιος να μας κάνει ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για το πως θα βγούμε από το τέλμα; Ο απολογισμός αποδεκτός!!
Η συνέχεια μήπως είναι η πρόταση του Αιτωλικού που θα φέρει τη δικαίωση; Και ποια θα είναι αυτή για να φέρει και το θεμιτό αποτέλεσμα;