Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Οι σύμμαχοι εγκαταλείπουν τον Γιώργο ο ένας μετά τον άλλο


O Γ. Παπανδρέου, στους μήνες αυτούς της παντοδυναμίας του (μέχρι τώρα διότι πλέον έχει χάσει μεγάλο μέρος της ισχύος του) είχε τρεις σημαντικούς συμμάχους, δύο στο εξωτερικό κι ένα στην Ελλάδα.

Έτσι πορεύτηκε κουτσά στραβά μέχρι σήμερα, έτσι την έβγαλε αλώβητος αλλά… καιρός γαρ εγγύς. Κι επειδή, και οι σύμμαχοί του βλέπουν ότι το πολιτικό του μέλλον είναι βραχύ, αρχίζουν και τον αδειάζουν.

Ο πρώτος σύμμαχος είναι οι Αμερικανοί. Πάντα ήθελαν έναν πρωθυπουργό σαν τον τωρινό, να κάνει τις δουλειές καλά και χωρίς πολλές ερωτήσεις. Κι αυτοί ως αντάλλαγμα τον στήριξαν στην προσπάθεια που έκανε για την οικονομία. Όμως, τελευταία δεν έχει ακουστεί κουβέντα από Λευκό Οίκο μεριά. Κι όταν παρεμβαίνει κάποιος χλιαρά από την αμερικανική κυβέρνηση στην Αθήνα το θεωρούν επιτυχία.

Η ουσία είναι ότι η Ουάσιγκτον δεν καίγεται τόσο για ο Γιώργο, κι αυτό το έχουν καταλάβει στο Μαξίμου που στέλνουν απελπισμένα … σήματα στην πρεσβεία. Οι σύμμαχοι όμως φαίνεται πως αρχίζουν να αναγνωρίζουν μια άλλη πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος σύμμαχος ήταν το ΔΝΤ και ιδιαίτερα ο σοσιαλιστής διευθυντής του, Ντ. Στρος Καν. Αυτοί κι αν άδειασαν τον πρωθυπουργό και το ΠΑΣΟΚ. Η αρχή έγινε από την περιβόητη συνέντευξη του Στρος Καν ο οποίος αποκάλυψε τις συνομιλίες του με τον κ. Παπανδρέου για είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ λίγο μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Επίσης, ποιος θα περίμενε τον… σύντροφο Γάλλο σοσιαλιστή να μιλήσει για υα σκ…ά που είναι βουτηγμένη η Ελλάδα. Κι όλοι τότε αναρωτήθηκαν γιατί άδειασε τον Γιώργο ο φίλος του.

Από την άλλη, το ΔΝΤ είδε αρχικά στο πρόσωπο του κ. Παπανδρέου, τον ιδανικό συνέταιρο για την υλοποίηση του σχεδίου της για οικονομική κυριαρχία στην Ελλάδα. Όσο λοιπόν ο πρωθυπουργός υπέγραφε το ένα μετά το άλλο τα Μνημόνια ήταν όλα μέλι γάλα. Τώρα, όμως, το ΔΝΤ βλέπει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ανίκανη και ο Γιώργος δεν τραβάει, άλλαξαν στάση. Η αλαζονική συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας ήταν η πρώτη προειδοποίηση. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη ήταν το τελικό χτύπημα. «Είστε ανίκανοι να διαχειριστείτε την οικονομία και την κρίση. Πάτε από το κακό στο χειρότερο, δεν κάνετε τίποτε από όσα συμφωνήσαμε, το δεύτερο μισό του 2011 θα είναι το χειρότερο για την Ελλάδα». Αυτό ήταν το νόημα της έκθεσης – χαστούκι στον άλλοτε πρόθυμο σύμμαχο, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο τρίτος σύμμαχος είναι τα πρόθυμα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης που στήριξαν όσο κανέναν τον κ. Παπανδρέου όλους αυτούς τους μήνες. Όμως, κι αυτοί βλέπουν ότι η ανικανότητα ξεχειλίζει και αρχίζουν να κοιτάζουν αλλού. Όχι απαραίτητα στη Νέα Δημοκρατία αποκλειστικά. Αλλά αρχίζουν και πουλάνε το σενάριο της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, της συγκυβέρνησης και άλλα τέτοια, στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της χώρας.

Έτσι, λοιπόν, θα πάμε και το επόμενο διάστημα. Οι σύμμαχοι εγκαταλείπουν τον πρωθυπουργό, τα στηρίγματα πέφτουν το μετά το άλλο.

Το ερώτημα, όμως, είναι ένα και καίριο: Τι ζητούν όλοι αυτοί; Νέο θύμα; Διότι το καλό του λαού σίγουρα δεν το θέλουν.


http://www.antinews.gr/2011/03/18/91657/

Δεν υπάρχουν σχόλια: