Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Μόνο μία ιστορική ασάφεια υπάρχει ακόμα...


Από το "Στοχασμός-Πολιτική"

Ας διαβάσουν τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο…
Γράφει ο Δευκαλίων


Ολιγόστευαν οι σκύλοι,
και «Αλλά», εφώναζαν, «Αλλά»,
και των Χριστιανών τα χείλη
«φωτιά», εφώναζαν, «φωτιά».

Λιονταρόψυχα, εκτυπιούντο,
πάντα εφώναζαν «φωτιά»,
και οι μιαροί κατασκορπιούντο,
πάντα σκούζοντας «Αλλά»

Παντού φόβος και τρομάρα
και φωνές και στεναγμοί•
παντού κλάψα, παντού αντάρα,
και παντού ξεψυχισμοί.
Διονύσιος Σολωμός

Σήμερα δεν θα μιλήσουμε για οικονομία, για έλλειμμα και χρέος.
Σήμερα θα προσπαθήσουμε να γράψουμε μερικά πράγματα για την αυριανή επέτειο. Για την 25η Μαρτίου. Ας θυμηθούμε την ιστορία…
Τέλη του 18ου αρχές του 19ου αιώνα. Ο Ναπολέων έχει ηττηθεί οριστικά στο Βατερλό, στις 18 Ιουνίου 1815, και μαζί του οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, που θεωρούνται οριστικά ενταφιασμένες στην λήθη της Ιστορίας από τους κάθε φύσεως και λογικής Ευρωπαίους Αντιδραστικούς. Για να περιφρουρήσουν δε αυτή την νίκη τους ιδρύουν και την Ιερά Συμμαχία, που σκοπό έχει να τσακίσει οποιοδήποτε επαναστατικό κίνημα εμφανισθεί στον Ευρωπαϊκό Ορίζοντα.
Αρχικά, μέλη αυτής της μυστικής τριμερούς οργάνωσης ήταν οι Αυτοκράτορες της Ρωσίας, της Αυστρίας και ο Βασιλιάς της Πρωσίας. Η Ιερά Συμμαχία ιδρύθηκε στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο του 1815. Λίγο αργότερα, αλλά εντός του 1815, γίνεται μέλος της και η Αγγλία ενώ...
προσχώρησε σε αυτή και η Γαλλία το 1818. Ιθύνων νους και κινητήριος μοχλός της Ιεράς Συμμαχίας ήταν ο Καγκελάριος της Αυστρίας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ.
Σκοπός της Συμμαχίας, όπως προαναφέρθηκε, ήταν να παρεμβαίνει κατασταλτικά σε όποια χώρα εμφανίζονταν φιλελεύθερες τάσεις. Ένα από τα αποτελέσματα της δράσης της Ιεράς Συμμαχίας, ήταν και η σχεδιαζόμενη επέμβαση στις αποικίες της Λατινικής Αμερικής, που τότε έκαναν τα πρώτα βήματα ανεξαρτησίας και δημοκρατικής οργάνωσης, εμπνευσμένες από την αγώνα και τις αρχές της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Αποτέλεσμα αυτής της απόπειρας επέμβασης ήταν η διατύπωση του δόγματος Μονρόε από την τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Δεν αποτελεί προϊόν του Ελληνικού Μεγαλό-ιδεατισμού, αλλά ιστορικό γεγονός. Η παντοδύναμη Ιερά Συμμαχία, την πρώτη της ήττα στο Ευρωπαϊκό Πεδίο την δέχεται από την μικρή επαναστατημένη Ελλάδα. Υποστηρίζει με φανατισμό τον Σουλτάνο τα πρώτα έτη του Ελληνικού Αγώνα. Όμως, οι αλλεπάλληλες ήττες του Τούρκων, η αναζωπύρωση των φιλελεύθερων ιδεών που βρίσκουν στον Ελληνικό Αγώνα τον νέο πρότυπο τους και οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων είναι τρία δεδομένα που αποσυνθέτουν την ιερά Συμμαχία. Οι επαναστάσεις της Γαλλίας το 1830 και του Βελγίου το 1834 βάζουν οριστικά την ταφόπλακα στον ανελεύθερο και αναχρονιστικό αυτό θεσμό.
Τώρα, θα μου πείτε, ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την σημερινή συγκυρία.
Σήμερα, η ηττημένη Γαλλική Επανάσταση μπορεί κάλλιστα να εξομοιωθεί με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Τον ρόλο της Ιεράς Συμμαχίας τον παίζουν το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η ΕΕ. Σκοπός τους η προστασία του νεοφιλελευθερισμού από τις ατέλειες του που τον οδηγούν από την μία κρίση στην άλλη και ο οικονομικός καταναγκασμός των λαών από το υπέρ-εθνικό παγκόσμιο κεφάλαιο. Τον ρόλο του Καγκελάριου Μέτερνιχ, τον κρατά επάξια άλλη μία Καγκελάριος η Φράου Μέργκελ. Η αντίσταση των ευρωπαϊκών λαών απέναντι στην σύγχρονη Ιερά Συμμαχία ξεκινά και πάλι από την Ελλάδα, που τυχαίνει στην σύγχρονη συγκυρία να είναι το πρώτο θύμα της εκστρατείας για τον οικονομικό καταναγκασμό των λαών.
Μόνο μία ιστορική ασάφεια υπάρχει ακόμα. Ποιόν ιστορικό ρόλο σε σύγκριση με το παρελθόν που αναφέρουμε παίζει ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα.
Όσο για τους εμπνευστές της σύγχρονης Ιεράς Συμμαχίας, ας διαβάσουν τον ελληνικό Εθνικό ύμνο. Θα τους προφυλάξει από πολλά δεινά!



http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2011/03/blog-post_4458.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: