Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Leader αλιείας στο Αιτωλικό, επιδιώξεις αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις.


Είναι από τις καλύτερες ειδήσεις, που έχουν να ακουστούν στο τόπο μας εδώ και πάρα μα πάρα πολύ καιρό. Οι ψαράδες του Αιτωλικού συγκάλεσαν σύσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης μας, ώστε όλοι μαζί να αποφασίσουν για τα δημόσια έργα που θα πρέπει να προταθούν από τη δημοτική αρχή, με χρηματοδότηση από το Leader αλιείας.

Η όλη προσπάθεια σκοντάφτει στα αποκαΐδια της περιόδου γαλάνη, ο οποίος είχε προτείνει δημόσια έργα για ιδιωτικό όφελος. Το κακό είναι ότι οι προτάσεις του είναι οι μόνες που για την ώρα χαρακτηρίζονται ως αποδεκτές από την διαχειρίστρια αρχή του προγράμματος. Αυτό επετεύχθη από τον γαλάνη και την δωσίλογη παρέα του, επειδή κράτησαν μυστική την πρότασή τους, όχι μόνο από τους ψαράδες αλλά και από το ας το ονομάσουμε, δημοτικό συμβούλιο εκείνης της περιόδου. Παρουσίασε μάλιστα και τον κασάρα (δημοτικός σύμβουλος) ως αντιπρόσωπο του σωματείου των ψαράδων, ώστε να επιβεβαιώσει την σύμφωνη γνώμη, των συνυπεύθυνων για την εφαρμογή του προγράμματος , αλιέων του Αιτωλικού. Οι προτάσεις αυτές όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, ήταν εκτός τόπου και χρόνου, ή μάλλον, θα μπορούσαν να υπάρξουν μόνο μέσα στο μυαλό ενός αμαθούς ξενιστή, όπως ήταν ο πρώην δήμαρχος.

Χαρακτηριστική ήταν η πρότασή του για πάρκο αναψυχής στη βόρεια παραλία, στο σημερινό δημοτικό παρκινγκ. Νομίζω ότιδεν χρειάζεται σχολιασμός, ακόμη και ο πιο ανίδεος θα έβλεπε ότι το μελλοντικό αυτό πάρκο είναι ανάμεσα από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και τίθεται θέμα ασφάλειας των παιδιών που θα παίζουν σε αυτό το χώρο. Αλλά τι να πει κανείς, όταν ο δήμαρχος Αιτωλικού είναι μόνιμος κάτοικος Αγρινίου και όταν μας έκανε τη τιμή να έρθει στο Αιτωλικό, άραζε το αυτοκίνητό του μόνο πάνω σε πεζοδρόμια(εδώ). Μάλλον θα πρέπει να του καταλογίσουμε και την δικαιολογία ότι δεν είχε εξερευνήσει ακόμη, όλες τις τοποθεσίες του τόπου που διοικούσε.

Την αγάπη του για το Μουσείο την ξέρουμε όλοι, εκείνο που δεν μάθαμε ποτέ και ούτε θα μάθουμε λόγο ομαλής πασοκικής παράδοσης στη νέα δημοτική αρχή του κατσούλη, είναι πόσα κονδύλια και δωρεές ιδιωτικοποίησε αυτός ο κύριος. Έτσι λοιπόν δεν παρέλειψε να προτείνει έργα για το Μουσείο, πάνω από 100.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα γίνονταν τουαλέτες, διαρρύθμιση εξωτερικού χώρου και άκουσον άκουσον, ξύλινη εξέδρα, ώστε να πηγαίνουν οι Αιτωλικιώτες και να απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα. Μπορεί να μην είχε μάθει βέβαια τις ώρες λειτουργίας του κατάκλειστου Μουσείου, αλλά αυτό ήταν τίποτα μπροστά στο πόθο του για ενθυλάκωση. Μην ξεχνάμε, πρέπει να χτιστεί και το εξοχικό στο Μύτικα (εδώ).

Το πιο γελοίο έργο που πρότεινε, το οποίο μαθαίνουμε ότι λόγο εμφανούς, καραμπινάτης γελοιότητας, το απέσυρε αρκετές φορές, αλλά τελικά τόλμησε να το επιβάλει σαν πρόταση στην αναπτυξιακή, δεν ήταν άλλο από τις λεγόμενες δέστρες των σκαφών των ψαράδων. Τώρα βέβαια θα μου πείτε που είναι το γελοίο! Το γελοίο είναι ότι το κονδύλι για αυτό το έργο είναι 15.000 ευρώ, αλλά οι μελέτες, η διαδικασία και οι άδειες θα στοίχιζαν πάνω από 50.000 ευρώ, τα οποία χρήματα δεν τα δικαιολογεί το πρόγραμμα και έπρεπε να πληρωθούν από το ταμείο του Δήμου. Ποιο ταμείο οεο; Μάθαμε κ. κατσούλη πόσα μας κλέψανε από το χρηματοκιβώτιο ή το ψάχνουμε ακόμη; Αυτό ήταν για παρένθεση.
Η αλήθεια είναι ότι ο γαλάνης ήθελε να κατασκευάσει τις δέστρες μόνο για ένα λόγο. Επειδή ο σταράμος με το λιμενικό ταμείο μέχρι στιγμής είχε κατασκευάσει δύο, τη μια καλύτερη από τη άλλη και αυτός καμία. Μέχρι και ο Νομάρχης κατασκεύασε, μια περίπου δέστρα, περίπου δημόσια (απέναντι από το Μάκη), αλλά αυτός τίποτα. Αν λοιπόν δεν κατάφερνε να βγάλει τις άδειες, τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν σε άλλη περιοχή και για άλλο σκοπό. Δεν θα ενσωματώνονταν ή δεν θα κατασκευάζονταν κάτι άλλο στο τόπο μας , δεν υπήρχε η δυνατότητα εσωτερικής μεταφοράς χρημάτων. Για αυτό χαρακτήρισα αυτή την επένδυση ως γελοία και το θέμα γίνεται ακόμη πιο γελοίο γιατί αυτή η κατασκευή με λιγότερα χρήματα γίνεται με δημοτικά κονδύλια και χωρίς άδειες, ως επείγον έργο για τους επαγγελματίες ψαράδες, δημότες του Αιτωλικού.

Αν τελικά ο γαλάνης ήταν τελικά αυτό το μικρό παιδάκι με το πείσμα και την χαζοχαρούμενη φατσούλα που διακρίνει όλα τα παιδάκια και με αυτές τις δυνατότητες που είχε μας πήγε εκεί που φτάσαμε, εσείς κ. ιερέ δήμαρχε της ιεράς πόλης, τι κάνατε ώστε να διορθώσετε αυτές τις ζαβολιές του μικρού νικολάκι;

Τίποτα ή μάλλον μια από τα ίδια, όχι πως σας βάζω στη ίδια μοίρα και στο ίδιο τσουβάλι με το νικολάκι μας, όχι δεν σας κάνω τη χάρη. Ο νέος δήμαρχος, ξέρει τι λέει, ξέρει τι ζητάει και πώς να το παίρνει.
Ο νέος ιερός δήμαρχος λοιπόν, αφού κατάλαβε την σχεδόν βέβαια, αδυναμία υλοποίησης των προτάσεων του γαλάνη, αντιπρότεινε έργα με τον ίδιο τίτλο αλλά σε διαφορετικές τοποθεσίες, εκτός του Μουσείου. Το οποίο μάλλον πρέπει να έχει αυτό το κάτι τελικά, που κάποιοι από εμάς δεν το αντιλαμβάνονται. Πολύ μέλι να πω; Πολύ τεχνοκριτική να το πω; Πολύ συγγενολόι, άρα και ψήφους να πω; Δεν ξέρω, μακάρι να το οδηγήσουν σε σωστό δρόμο, πράγμα που μπορεί να το λέω αλλά δεν το πιστεύω. Το Μουσείο θα συνεχίσει να χτίζει σπίτια δημοτικών αρχόντων, να τροφοδοτεί οικοδομικά υλικά σε κατασκευές ημετέρων, θα συνεχίσει να κόβει τιμολόγια και αποδείξεις για ανύπαρκτα έργα, και θα συνεχίσει να ξεσκίζετε η φήμη του στα κατώφλια των τραπεζών και των πλούσιων κυρίων της αστικής τάξης για καμιά φτωχή χορηγία.

Επίσης πρότεινε το πάρκο αναψυχής εκτός νησιού, κίνηση που μάλλον σκοπό έχει την νομιμοποίηση καταπατημένων (ημετέρων) οικοπέδων και πράσινων συνονόματων ελαιώνων, παρά την δημιουργία χώρου για μικρά παιδιά.

Εδώ ακριβώς κάνουν την εμφάνισή τους και οι ψαράδες. Δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν με τα προτεινόμενα έργα και προτιμούν να χαθεί το πρόγραμμα, παρά να φορτωθούν το ηθικό κόστος της υλοποίησης κάποιων έργων που δεν έχουν ως απώτερο σκοπό τους δημότες του Αιτωλικού και την αναβάθμιση του τόπου τους. Προχώρησαν μάλιστα και σε κοινή ανακοίνωση όλων των φορέων της πόλης, πράγμα που δεσμεύει τον ιερό δήμαρχο. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι ο ιερός δήμαρχος δήλωσε ότι είναι αντίθετος με αυτές τις προτάσεις, αλλά μιας και οι δημότες το θέλουν και οι ψαράδες αναλαμβάνουν την ευθύνη σε ενδεχόμενη απόταξη της περιοχής από το πρόγραμμα λόγο μη ωριμότητας των νέων προτάσεων, είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει την λαϊκή εντολή.

Αν πρέπει να πω κάτι, είναι αυτό που έγραψα πιο πάνω, ο νέος ιερός δήμαρχος δεν είναι τριαλατζούμ σαν τον γαλάνη, ξέρει τι θέλει, ξέρει τι ζητάει και πώς να το παίρνει. Μπορεί να φτάσει στο σημείο να σπείρει ακόμη και διχόνοια ανάμεσά σας, μπορεί ακόμη να βάλει και κοινωνικές ομάδες να σας κατηγορούν, μόνο τυχαία δεν είναι όλα αυτά τα παράλογα και οι αθλιότητες που γράφονται για εσάς, τις τελευταίες μέρες. Μην ξεχνάτε τα αδέσποτα sms που σας έστελναν κάποιοι και σας εκβίαζαν ώστε να συμβιβαστείτε με την πρόταση του Νομάρχη και αργότερα με τις προτάσεις του γαλάνη. Της ίδια ποιότητας και κατηγορίας είναι και η σημερινή επίθεση, μην πτοείστε. Δυστυχώς είστε μόνοι και ευάλωτοι, κρατάμε όλοι, την ανακοίνωση που μας δώσατε και περιμένουμε από εσάς την υλοποίηση αυτών των έργων. Οποιοσδήποτε συμβιβασμός, θα σημάνει και την αρχή του τέλους, όχι μόνο των ουσιαστικών δημόσιων έργων στο Αιτωλικό.

Παραθέτουμε παρακάτω την ανακοίνωση των μαζικών φορέων του Αιτωλικού.

Πρακτικό
Κοινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου
του Σωματείου Ελευθέρων Αλιέων Αιτωλικού ‘’ο Ντολμάς‘’
και των Διοικητικών Συμβουλίων Φορέων και Συλλόγων του Αιτωλικού

Στο Αιτωλικό σήμερα, Τρίτη 8 Μαρτίου 2011, και ώρα 17.00 μμ, στην αίθουσα του Πο-λιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου ‘’το Αιτωλικό‘’, (Σωτηροπούλου 2 – Αιτωλικό), με αφορμή την επικείμενη εκταμίευση των κονδυλίων του Αναπτυξιακού προγράμματος leader Αλιείας, συναντήθηκαν μετά από πρόσκληση του Δ.Σ. του Σωματείου Ελεύθερων Αλιέων Αιτωλικού ‘’Ο Ντολμάς‘’ και πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση τα Δ.Σ. των Συλλόγων του Αιτωλικού με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: ‘’κοινή πρόταση για την υλοποίηση δράσεων και υποδομών μέσω του παραπάνω προγράμματος‘’.
Παρευρέθησαν τα Δ.Σ των Συλλόγων:
1. Σωματείο Ελεύθερων Αλιέων Αιτωλικού ‘’Ο Ντολμάς‘’
2. Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου ‘’ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ‘’
3. Εμπορικού Συλλόγου Αιτωλικού
4. Αθλητικού Γυμναστικού Ομίλου (Α.Γ.Ο.) ‘’Γρηγόρης Λιακατάς‘’
5. Άρη Αιτωλικού
6. Δόξα Αιτωλικού
7. Αθλητικού Ομίλου Καράτε Αιτωλικού
8. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου Αιτωλικού
9. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Αιτωλικού
10. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημ. Σχολείου Αιτωλικού
11. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημ. Σχολείου Αιτωλικού
12. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημ. Σχολείου Αιτωλικού
13. Συλλόγου των Εν Αθήναις Αιτωλικιωτών ‘’Γρηγόρης Λιακατάς‘’

Παρευρέθησαν κατόπιν πρόσκλησης που του είχε απευθύνει το σωματείο και με ρόλο παρατηρητή ο Πρόεδρος Δημήτρης Φούντας και ο Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Ακρίδας, του Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελεύθερων Αλιέων Αιτωλικού ‘’Ο Ντολμάς‘’, με ει-σηγητή τον Γραμματέα του κ. Αθανάσιο Τσίντζο, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σχετικά με Αναπτυξιακό πρόγραμμα «Leader Αλιείας» και τις επιλέξιμες κατηγορίες έργων δημόσιου χαρακτήρα που προβλέπονται από το παραπάνω πρόγραμμα (συν. 1), τα μέλη των Δ.Σ. των παριστάμενων Συλλόγων, αφού αντάλλαξαν απόψεις και συσκέφτηκαν διαλογικά, διαμόρφωσαν τις παρακάτω προτάσεις:

ΔΡΑΣΗ 1η
Μουσείο Αλιευτικής τέχνης και παράδοσης (βάσει της επιλέξιμης κατηγορίας 4)
Προτεινόμενος χώρος: Δημοτικό κτήριο Εξέδρα και ο περιβάλλον χώρος του
Στον παραπάνω χώρο υλοποιείται δράση με την ονομασία ‘’Πολυχώρος Πολιτισμού‘’ που θα περιλαμβάνει τις παρακάτω επιλέξιμες από το πρόγραμμα υποδομές:
• Μουσείο Αλιευτικής τέχνης και παράδοσης
• Αίθουσα εκδηλώσεων με δυνατότητα χρήσης ως θεατρική σκηνή και κινηματογρά-φου
• Χώρος για παιδικές εξωσχολικές δραστηριότητες
• Χώροι για γραφεία Συλλόγων και Φορέων που μέχρι σήμερα δεν στεγάζονται και έχουν έλλειψη χώρου συγκέντρωσης
• Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης

ΔΡΑΣΗ 2η
Πάρκο Αναψυχής και Παρατηρητήριο για τη Λιμνοθάλασσα (βάσει της επιλέξιμης κατηγορίας 1)
Προτεινόμενος χώρος: Παραλιακή ζώνη, πίσω από το Γυμνάσιο Αιτωλικού
Στον παραπάνω χώρο υλοποιείται δράση με την ονομασία ‘’Πάρκο αναψυχής και Αθλη-τικής Δραστηριότητας‘’ που θα περιλαμβάνει τις παρακάτω επιλέξιμες από το πρόγραμμα υποδομές
• Παρατηρητήριο με πύργο παρατήρησης για τη Λιμνοθάλασσα
• Πάρκο Αθλητισμού - Δημιουργία υποδομών στην ξηρά και στο θαλάσσιο χώρο για τη φιλοξενία χερσαίων και θαλασσίων αθλητικών δραστηριοτήτων

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι: σχετικά με την πρόταση για τη ΔΡΑΣΗ 1Η που αναφέρεται σ’ αυτή την «κοινή πρόταση για την υλοποίηση δράσεων και υποδομών μέσω του προγράμματος Leader Αλιείας», συμπίπτει με την απόφαση 9/2011, του Τοπικού Συμβουλίου Αιτωλικού, προκειμένου να συγκαλέσει σε κοινή συνεδρίαση τους Συλλόγους και φορείς της πόλης, για λήψη κοινής απόφασης για τη χρήση του Δημοτικού κτιρίου «Εξέδρα» (συν. 2).

Για το Σωματείο Ελεύθερων Αλιέων

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας



Φίλιππας Κατσάρης Αθανάσιος Τσίντζος

Τις Παραπάνω προτάσεις για την υλοποίηση των Δράσεων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά από την κοινή συνεδρίαση, στηρίζουν καθολικά οι παρακάτω φορείς:

Για τα Δ.Σ. των οι Πρόεδροι:

1. Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου ‘’το Αιτωλικό‘’


Γεώργιος Κομζιάς
2. Εμπορικού Συλλόγου Αιτωλικού


Δημήτριος Κότσαλος
3. Αθλητικού Γυμναστικού Ομίλου (Α.Γ.Ο.) ‘’Γρηγόρης Λιακατάς‘’


Γεώργιος Σωτηρακόπουλος
4. Άρη Αιτωλικού


Αλέκος Σαρλής
5. Δόξα Αιτωλικού


Θεόδωρος Μπότας
6. Αθλητικού Ομίλου Καράτε Αιτωλικού


Φώτιος Βέλλιος (γραμματέας Δ.Σ.)
7. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου Αιτωλικού


Νικολίτσα Χονδρογιάννη
8. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Αιτωλικού


Φλώρα Τρικαλινού
9. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημ. Σχολείου Αιτωλικού


Ευάγγελος Γαλαγάλας
10. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημ. Σχολείου Αιτωλικού


Κατερίνα Κακούρα
11. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημ. Σχολείου Αιτωλικού


Χρήστος Κοντοδήμας
12. Συλλόγου των Εν Αθήναις Αιτωλικιωτών ‘’Γρηγόρης Λιακατάς‘’


Μάγδα Βελτσίστα
(ο Σύλλογος των εν Αθήναις Αιτωλικιωτών «ο Λιακατάς» συμφωνεί προφορικά, ως προς το κύριο σώμα της κοινής απόφα-σης, οι εκπροσωπούντες όμως τον Σύλλογο, επιφυλάχθηκαν ως προς την υπογραφή, και ζήτησαν χρόνο, προκειμένου να προηγηθεί απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου. Έτσι θα γνωστοποιήσουν με επιστολή τους την οριστική τους απόφαση).


Το πρακτικό αυτό συνοδεύεται από δυο (2) συνημμένα έγγραφα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του.
Από το παραπάνω πρακτικό, αφού υπογράφτηκε, έλαβε από ένα αντίγραφο ο κάθε εκπροσωπούμενος Σύλλογος

Η ΓΛΥΝΑ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δουλευτάδες της λιμνοθάλασσας είμαστε μαζί σας σε ότι αποφασίσετε. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας, από που πηγάζουν τα προβληματά μας.
Εσείς μπροστά και μεις ακολουθούμε!!!