Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Για πρώτη φορά δικαστική απόφαση διαγράφει τα χρέη ιδιώτη προς τις τράπεζες

Δικαιώθηκε από τα δικαστήρια
άνεργη που δεν είχε να πληρώσει τα χρέη της!

Το Ειρηνοδικείο διέγραψε το 100% των χρεών άνεργης.

Άλλο ένα ισχυρό "χαστούκι" στις τράπεζες και στην αρνητική στάση που τηρούν στο ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το 100% των χρεών άνεργης δανειολήπτριας προς τράπεζα (26.179,65 ευρώ), διέγραψε το Ειρηνοδικείο Λάρισας, με μια "ιστορική" απόφασή του, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα.

Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοια απόφαση από ελληνικό δικαστήριο ανοίγοντας τον δρόμο για ανάλογες περιπτώσεις.

Η απόφαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς απέρριψε τουςισχυρισμούς των τραπεζών ότι η δανειολήπτρια δεν προσδιορίζει από "πού" βρίσκει το ποσό για το κόστος διαβίωσης αυτής και της οικογένειάς της, αν και εμπεριέχονται στο δικόγραφο της αίτησης τα στοιχεία της μόνιμης αδυναμίας πληρωμής και τα απαραίτητα έγγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο και πληθαίνουν οι αποφάσεις που εκδίδονται από Ειρηνοδικεία για πολίτες που ζητούν την δικαστική συνδρομή μετά την αποτυχία εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι θετικές και πετυχαίνουν την διαγραφή του χρέους από 50-60%. Για πρώτη φορά όμως δικαστική απόφαση προβλέπει την συνολική διαγραφή του χρέους.

Την υπεράσπιση της δανειολήπτριας είχε αναλάβει η Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών Λάρισας μαζί με το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

Ενας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις μέρες από τότε που ξεκίνησε η ισχύς του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κανένας οφειλέτης δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει εξωδικαστικό συμβιβασμό με όλους τους πιστωτές του.

Η καταναλωτική οργάνωση αναφέρει ότι από τα γραφεία της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα έχει αποστείλει μέχρι σήμερα 13.564 αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τις τράπεζες, για 3.558 μεμονωμένους οφειλέτες-μέλη της. Από όλες αυτές τις περιπτώσεις μόνο 1-2 μπόρεσαν να έρθουν σε εξωδικαστική συμφωνία με όλες τις τράπεζες στις οποίες χρωστούσαν χρήματα.

Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι σε αυτό το χρόνο κάποιοι -επίσης λίγοι- μπόρεσαν και δικαιώθηκαν τελικά από τα δικαστήρια. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του συνταξιούχου δημοσίου υπαλλήλου που το δικαστήριο του διέγραψε χρέος 200 χιλ. ευρώ και που τώρα ο ίδιος θα πληρώνει 310 ευρώ το μήνα στις εννιά τράπεζες που χρωστά χρήματα, από 2.000 ευρώ που πλήρωνε μέχρι πρότινος.


http://www.ramnousia.com/2011/10/iagrafh-xreoys-pros-trapezes.html#.TpB2qnKvmCg

Δεν υπάρχουν σχόλια: