Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ - Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα

Σ
υγκλόνισε το Πανελλήνιο και πήρε διεθνείς διαστάσεις η πρόσφατη μαφιόζικη δολοφονική επίθεση μπράβων του γνωστού μεγαλοπαραγωγού φράουλας - χονδρεμπόρου της λαχαναγοράς Ν. Βαγγελάτου στη Νέα Μανωλάδα. Οι ένοπλοι μπράβοι του πυροβόλησαν με καραμπίνες πολλές φορές, «εν ψυχρώ», στο σωρό και στο ψαχνό 200 Μπαγκλαντέζους εργάτες γης, που με μαζικό διάβημά τους απαίτησαν μαχητικά να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους έξι μηνών, βαριά και ανθυγιεινά «μεροκάματα του τρόμου». Σε προηγούμενα μαζικά διαβήματά τους είχαν εισπράξει ωμές απειλές για τη ζωή τους από τον ίδιο τον μεγαλοεργοδότη.
Οι μπράβοι του Ν. Βαγγελάτου έδρασαν ως ένοπλη «εμπροσθοφυλακή» των ταξικών συμφερόντων εκατό (100) περίπου μεγαλοκαπιταλιστών αγροτών - σύγχρονων επιχειρηματιών, που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φράουλας στην ευρύτερη περιοχή των ορίων Ηλείας και Αχαΐας, όπου καλλιεργούνται 12.000 στρέμματα, από 6.000 σε κάθε νομό (συνολικά από 500 περίπου παραγωγούς). Θέλησαν να επιβάλουν με την ωμή βία ένα γενικευμένο και εφιαλτικό κλίμα... εργοδοτικής τρομοκρατίας και υποταγής στους 5.000 μετανάστες εργάτες γης, που δουλεύουν σκληρά στα θερμοκήπια και χωράφια φράουλας και άλλων κηπευτικών προϊόντων στην περιοχή και ζουν σε άθλιες συνθήκες, μέσα σε νάϋλον τρώγλες, στάβλους και αποθήκες.
Η τρομοκρατική εργοδοτική επίθεση σε βάρος των Μπαγκλαντέζων εργατών γης δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Είναι κλιμάκωση και αποκορύφωμα προηγούμενων συχνών, ωμών και ατιμώρητων ρατσιστικών επιθέσεων που έγιναν στη Νέα Μανωλάδα, κυρίως από μπράβους του ίδιου μεγαλοεργοδότη. Τον Απρίλη του 2008 επιτέθηκαν εναντίον στελεχών του ΠΑΜΕ, αλλά και των ίδιων των απεργών - διαδηλωτών εργατών γης, που με τον αγώνα τους επέβαλαν μεροκάματο 23 ευρώ αντί για 15 - 18 ευρώ, που έπαιρναν μέχρι τότε (τώρα παίρνουν 21 - 22 ευρώ, ενώ η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει 34 ευρώ μικτά - 28 ευρώ καθαρά). Το 2009 έδεσαν και έσερναν με δίκυκλο δύο μετανάστες εργάτες γης, ενώ πέρυσι έσερναν έναν Αιγύπτιο μετανάστη, αφού προηγουμένως σφήνωσαν το κεφάλι του στο τζάμι της πόρτας αυτοκινήτου! Επιτέθηκαν, προπηλάκισαν, απείλησαν και έδιωξαν δημοσιογράφους του Αθηναϊκού και του τοπικού τύπου, που κατά καιρούς πήγαιναν στην περιοχή για επιτόπια ρεπορτάζ. Για τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, υγιεινής και κατοικίας των εργατών γης εκκρεμούν 200 περίπου παραβατικές πράξεις στον Εισαγγελέα Αμαλιάδας. Έτσι, φτάσαμε στην πρόσφατη μαφιόζικη εργοδοτική επίθεση στη Νέα Μανωλάδα, που αποτελεί το αποκορύφωμα της γενικευμένης έξαρσης του ρατσισμού και των φασιστικών δολοφονικών επιθέσεων κατά μεταναστών, που φέρνει μαζί της ως οργανικό στοιχείο, η αντιλαϊκή πολιτική Μνημονίου - Κυβέρνησης - Ε.Ε. - Κεφαλαίου.
Οι δολοφονικές αυτές επιθέσεις είναι που «πυροβόλησαν», δυσφήμισαν και δυσφημούν το προϊόν της φράουλας, τους παραγωγούς της συνολικά (και τους φτωχομεσαίους, που αυτοί πλήττονται ιδιαίτερα), την περιοχή της Νέας Μανωλάδας και όλης της Ηλείας και όχι η δημοσιογραφική αποκάλυψή τους και οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών.
Βαριές είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνητικών, περιφερειακών και τοπικών δημοτικών αρχών και παραγόντων. Όλοι τους «ήξεραν», σιωπούσαν και συγκάλυπταν, δεν μπορούν τώρα να υποκρίνονται ότι «έπεσαν από τα σύννεφα». Τόσα χρόνια δεν έβαλαν δύο τουαλέτες, ούτε μια βρύση με τρεχούμενο νερό για τους μετανάστες!
Η μαφιόζικη ένοπλη επίθεση στη Νέα Μανωλάδα είναι εφιαλτική εκδήλωση της εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας, που συνολικά «βασιλεύει» στη χώρα μας, στις συνθήκες του Μνημονίου και της αντεργατικής πολιτικής της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΔΗΜ.ΑΡ. Φέτος το Γενάρη η συγκυβέρνηση κατήργησε την υποδειγματική (στους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων) Επιθεώρηση Εργασίας Ηλείας. Ύστερα ο Υπουργός κ. Βρούτσης δήλωσε ότι θα στείλει στη Νέα Μανωλάδα Επιθεωρητές Εργασίας από την Αθήνα. Μετά ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ Μ. Κανδαράκης δήλωσε στις 23/4/13 στη Βουλή, ότι οι Επιθεωρητές φοβούνται να πάνε στη Νέα Μανωλάδα! Οι Επιθεωρητές - Ελεγκτές του Ι.Κ.Α. (25 για όλη τη χώρα) κατήγγειλαν δημόσια ότι το 40% των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι εντελώς ανασφάλιστοι και ότι οι ίδιοι, όταν πάνε για ελέγχους προπηλακίζονται και διώχνονται από τους εργοδότες, ακόμα και αν συνοδεύονται από αστυνομικούς!
Στις συνθήκες αυτές έχει τεράστια πολιτική σημασία, για την ενότητα της εργατικής τάξης, για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά συνολικά, η έμπρακτη αλληλεγγύη στους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες - εργάτες γης που δουλεύουν στη χώρα μας. Ο κοινός αγώνας ενάντια στις απελάσεις, για την εξασφάλιση αδειών παραμονής και εργασίας, για τη συνδικαλιστική τους οργάνωση, για υπογραφή συλλογικής σύμβασης με βαρύ και ανθυγιεινό μεροκάματο, για πλήρη ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Η πάλη ενάντια στη γκετοποίησή τους στις νάϋλον τρώγλες, για ανθρώπινους και υγιεινούς οικισμούς με οικονομική ενίσχυση των Δήμων (όχι των εργοδοτών). Συνολικά ο ενωτικός αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, για ίσα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών. Διαφορετικά, μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και της επικαιρότητας, θα επιστρέψει στη Νέα Μανωλάδα και στα φραουλοχώραφα πιο εφιαλτικός και αποκρουστικός ο σύγχρονος εργασιακός Μεσαίωνας!

Δημήτρης Δεσύλλας
Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: