Ένα νέο σχέδιο για την προώθηση του ρωσικού φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη επεξεργάζεται η Ρωσία, προκειμένου να ξεπεράσει το μπλοκ που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ στα Σκόπια με ανατροπή της κυβέρνησης Γκρούεφσκι. Αυτό προβλέπει την εμπλοκή της Ιταλίας και την αναβάθμιση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη με τον Greek Stream.
Συγκεκριμένα, Μόσχα, Αθήνα και Ρώμη επεξεργάζονται ένα σχέδιο το οποίο θα προβλέπει τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με τον Greek Stream, ο οποίος θα διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα και θα βγαίνει στην Αδριατική, προκειμένου να συνεχίσει στην Ιταλία.
Πρόκειται για το παλαιότερο σχέδιο του «ελληνοϊταλικού» αγωγού (IGI), ως μέρος του South Stream, που συζητούνταν επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Θυμίζεται πως τότε Edison και ΔΕΠΑ είχαν ...συστήσει από κοινού την εταιρεία Ποσειδών, αντικείμενό της ήταν ένας αγωγός που θα μετέφερε το αζερικό αέριο από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί υποθαλάσσια στην Ιταλία.
Το σχέδιο ναυάγησε όταν οι Αζέροι επέλεξαν τον αγωγό ΤΑΡ για το σκοπό αυτό. Τώρα η ελληνική και η ιταλική πλευρά σχεδιάζουν να ξαναζωντανέψουν το σχέδιο για να μεταφέρουν στην Ιταλία ρωσικό αέριο. Πώς; Αν γίνει ο ρωσικός αγωγός, ένας κλάδος του προβλέπεται να μεταφέρει το αέριο μέσω Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας στην κεντρική Ευρώπη.
Η πρόταση που εξετάζουν Έλληνες και Ιταλοί είναι ένας δεύτερος κλάδος του να ακολουθεί το παλιό σχέδιο του ελληνοϊταλικού αγωγού προς Ηγουμενίτσα και υποθαλάσσια προς Ιταλία. Αυτός μπορεί να είναι και ο μόνος, αν τελικώς τα Σκόπια υποκύψουν στους εκβιασμούς των ΗΠΑ και τελικώς πουν όχι στο ρωσικό αγωγό. Σημειώνεται πως με το που ο Γκρούεφσκι καλοσώρισε το σχέδιο αυτό, άρχισαν οι αναταραχές στα Σκόπια με πρωταγωνιστές του Αλβανούς.
Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ο υπουργός Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιμένει πως η Ελλάδα έχει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, καθ’ ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκαθαρίσει πως ο αγωγός μπορεί να κατασκευαστεί με ρωσικά χρήματα και έχουν δηλώσει πως αν γίνει πράξη, ο Greek Stream μπορεί να προκαταβάλει τα τέλη μεταφοράς του φυσικού αερίου τα οποία μπορεί να είναι μέχρι και 5 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου του «Economist» μεταξύ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας Edison, Ρομπέρτο Πότι.
Πιθανότατα θα συζητηθεί και στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως άλλωστε και η ρωσική πρόταση για την είσοδο της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.
Αν υπάρξει συμφωνία σε ένα από τα δύο αυτά θέματα, τότε θα ξεκαθαρίσουν και οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών που θέλουν να πιουν το αίμα του ελληνικού λαού.
Η εμπλοκή της Ιταλίας στη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών που είχε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρώμη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι και πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να μην υπάρχει ακόμη συμφωνία, ωστόσο είναι σε πολύ καλό δρόμο οι συνομιλίες.
Είναι προφανές πως υπάρχει ένα σχέδιο με αυξημένη εμπλοκή και σε πολιτικό και σε διαπραγματευτικό επίπεδο από την πλευρά της Ελλάδας, με σκοπό να προχωρήσει ο αγωγός που θα ξεκινάει από την Τουρκία με στόχο την κεντρική Ευρώπη. Ήδη, από τα τέλη του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του Turkish Stream.
Αυτά βλέπουν οι Αμερικανοί και καλούν τους Ευρωπαίους να δώσουν λύση στο θέμα χρέους της Ελλάδας, προκειμένου να μην στραφούν στην αγκαλιά της Ρωσίας. Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα, οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ γίνονται για καθαρά λόγους γεωπολιτικής.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Παύλος Πολακης: Το βίντεο που πρέπει να δουν όλοι
-
Σε ανάρτηση του ο Παύλος Πολακης σχολιάζει: Ολοι ομως!! Λεει και για το
λυξονταρμα της δημοσιογραφιας!! Ολοι ομως!!Λεει και για το λυξονταρμα της
δημοσιο...
Πριν από 32 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου