Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Σάλος: Ο Άλεξ Ρόντος μιλούσε το 2012 για ασημένια δραχμή

Του Παναγιώτη Στάθη

Πολιτικό "σεισμό" αναμένεται να προκαλέσει η δημοσιοποίηση του ανακριτικού πορίσματος για τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και υπουργών του, αφού πέραν της διαπίστωσης πως κέντρα εξουσίας απεργάστηκαν "σχέδιο δολοφονίας του εκλεγμένου Έλληνα πρωθυπουργού με αφορμή τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις ΕλληνοΡωσικές σχέσεις" , αποκαλύπτεται εξ αντανακλάσεως πως το 2012 κάποιοι παράγοντες της επιρροής του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε παραδώσει την εξουσία το Νοέμβριο του 2011, προετοίμαζαν σχέδιο εθνικού Νομίσματος και δη με την κωδική ονομασία "Ασημένια δραχμή".
Η αποκάλυψη αφορά τη δύσκολη περίοδο του 2012 όταν η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός ευρώ επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου στην οποία συμμετείχε και εν συνεχεία κυβέρνησης Σαμαρά, και προέρχεται σύμφωνα με τον ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Φούκα ο οποίος στο πόρισμά του αναφέρει ξεκάθαρα πως αυτό προκύπτει από ... "καταγεγραμμένες συνομιλίες του διπλωμάτη Αλεξ Ρόντου".
Τι έκανε ο Ρόντος;
Ο κ. Ρόντος, ο οποίος είχε εμπλακεί και στην υπόθεση με τη ΜΚΟ αποναρκοθέτησης και ήδη έχει παραπεμφθεί σε δίκη για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, είχε υπάρξει θεσμικά στο ΥΠΕΞ μέχρι το 2004 και εν συνεχεία ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με πολλούς να του αποδίδουν διάφορους (αμφιλεγόμενους) ρόλους και ειδικές αποστολές. Το 2012 όμως ουδένα θεσμικό ρόλο είχε , τουλάχιστον επίσημα, όμως η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που διέταξε ο ανακριτής Δημ. Φούκας στο πλαίσιο της ανάκρισης για τις υποκλοπές , έδειξε άλλα.
"Ασημένια Δραχμή"
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της έρευνας του σχεδίου Πυθία 1 (η υπόθεση σχεδίου μυστικών υπηρεσιών για φυσική εξόντωση του τότε πρωθυπουργού) κρίθηκε σκόπιμη η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γεωργίου Αλέξανδρου Ρόντου. Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις προέκυψε ότι ο Ρόντος συνομιλούσε κατά το έτος 2012 με το Μεξικανό επιχειρηματία Julio Salinas Price, σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου. Σκοπός της έλευσης του στην Ελλάδα, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο του ανακριτή ήταν "η προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή Εθνικού νομίσματος. Το σχέδιο αυτό που για πρακτικούς λόγους αποκαλέσαμε ασημένια δραχμή, προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ καλυμμένους σε ποσοστό 20% από αξία αργύρου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο Price." Σύμφωνα με τον ανακριτή πληροφορίες για την επίσκεψη του Price και τις επαφές του στην Ελλάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κατοχή προσώπου που δεν κατονομάζεται μεν, αλλά στο σπίτι του έγινε έρευνα στο πλαίσιο ανακριτικής εφόδου. Στο πόρισμα επίσης αναφέρεται ότι " θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δισ. ευρώ για την έκδοση του νέου νομίσματος στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών."
"Πες του να σταματήσει την έρευνα"
Στην έρευνα που θυμίζει βιβλίο με πρωταγωνιστή τον "πράκτορα 007" υπάρχει ευθεία αναφορά σε Αμερικανούς πράκτορες (άλλωστε ο πρωταγωνιστής φέρεται να είναι Αμερικανός ) αλλά και στην ενόχληση διπλωματική και άλλου τύπου που εξέφραζαν οι Αμερικανοί για την Ελληνορωσική προσέγγιση και τις επαφές του Καραμανλή με τους Ρώσους για τους δυο αγωγούς φυσικού αερίου. Χαρακτηριστική και πολύ ενδεικτική αναφορά του δικαστικού εγγράφου είναι πως τον Μάρτιο του 2014 του μεταφέρθηκε μήνυμα μέσω Έλληνα πράκτορα μέσω των αμερικανών πως "πρέπει να σταματήσει την έρευνα γιατί τώρα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι φιλικές". Αναφορά με ειδική, πολιτική και διπλωματική σημασία , που θα καταλάβει βεβαίως τη δική της θέση στην σύγχρονη ελληνική ιστορία όταν ασχοληθεί ο ιστορικός του μέλλοντος.
Οι υποκλοπές και ο Αμερικανός πράκτορας
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο πολυσέλιδο πόρισμα του ο επίκουρος ανακριτής κατά της διαφθοράς Δημήτρης Φούκας για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, έγιναν τα εξής:
Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
Τρύπια η ΕΥΠ
Σύμφωνα με αναφορές στο Wikileaks προκύπτει ότι υπήρχαν υπάλληλοι της ΕΥΠ επιρρεπείς σε διαρροές οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως δυσαρεστημένοι. Από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι εντός του 2005, υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, τα παρέδιδαν σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και συγκεκριμένα στον τότε βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη.
Το σχέδιο δολοφονίας και τα "αρρωστημένα σχέδια"
Για το ζήτημα του σχεδίου δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ασκήθηκε ποινική δίωξη "για την ύπαρξη σχεδίου και ενδεχόμενης κεντρικής υποκίνησης ενεργειών που αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας" κατά αγνώστων δραστών.
Αναφέρει ο ανακριτής κατά πληροφορίες για το σχέδιο:
"Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών." Ιδιαίτερη μνεία για το θέμα στο πολυσέλιδο πόρισμα του κ. Φούκα γίνεται στη σύναψη συμφωνίας αφενός μεν για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκας-Αλεξανδρούπολη και αφετέρου του αγωγού φυσικού αερίου South stream. Όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων "το πολιτικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσε προβληματισμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν αν οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούσαν στρατηγική μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι... Όπως προκύπτει από την έρευνα υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ με σκοπό την ανατροπή των αρρωστημένων, όπως χαρακτηρίζονται, συμφωνιών." Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ αλλά και από μαρτυρία του πράκτορα με την κωδική ονομασία "ΘΣ 13".
"Μεσολάβησε ο εφοπλιστής Ρέστης"
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται σε άλλο σημείο του πορίσματος στις αμερικάνικες αντιδράσεις για τους αγωγούς αλλά και στο γεγονός ότι ρόλο μεσάζοντα για να τις μεταφέρει το 2012 έπαιξε- κατά το πόρισμα - ο γνωστός εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης. Ενδεικτικό πάντως σύμφωνα με την εκτίμηση του ανακριτή είναι πως η αλλαγή κυβέρνησης του 2009 οδήγησε στην εγκατάλειψη των ελληνορωσικών αγωγών και στη σταδιακή δέσμευση της κυβέρνησης στον ΤΑΠ που αποτελούσε επιλογή των αμερικανών: "Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση του μάρτυρα Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ. Επίσης εγκαταλείφθηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία."
Χαρακτηριστικό επίσης ότι σύμφωνα με τον ανακριτή Φούκα "στις 26/03/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ με τον οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία ζητώντας συνάντηση με τον ανακριτή. Η συνάντηση έγινε αυθημερόν και αυτός αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περεταίρω ανάπτυξη τους."




capital


Δεν υπάρχουν σχόλια: