Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

«Γκαζώνει» για την ένταξή της στην Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS η Ελλάδα!

H Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μέλος της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB) των BRICS επί ίσοις όροις, όπως τα σημερινά μέλη της, μόλις η τράπεζα ξεκινήσει, είπε ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η Ρωσία κάλεσε την Ελλάδα τον Μάιο να γίνει μέλος της NDB, που θεωρείται ως εναλλακτική λύση για τα Δυτικά παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα. Η Αθήνα θα είναι ένα από τα πρώτα μέλη μη-ιδρυτής της τράπεζας.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο των προκαταρκτικών συζητήσεων για την ένταξη στην NDB των χωρών BRICS, ώστε η Ελλάδα, μόλις αυτή η τράπεζα θα αρχίσει να λειτουργεί, να μπορεί να γίνει ισότιμο μέλος της. Θα είναι ένα από τα πρώτα μέλη μη-ιδρυτής», είπε ο ... Λαφαζάνης στο Sputnik.

Ο Λαφαζάνης πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για το θέμα ήταν πολύ θετικές και ο πρόεδρος της NDB, Kundapur Vaman Kamath, είπε ότι θα υποστηρίξει μια ελληνική απόφαση να γίνει μέλος της τράπεζας, όταν η χώρα υποβάλλει την αίτησή της.

Πέντε μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία της NDB σε μια Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο 2014, στη Fortaleza, Βραζιλία. Οι χώρες συμφώνησαν επίσης να θεσπίσουν ένα αποθεματικό συναλλάγματος $ 100 δισ. για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της τράπεζας.

Στις 16 Απριλίου, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε ότι η νέα Τράπεζα Ανάπτυξης θα ξεκινήσει πριν από τη σύνοδο κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Ούφα στις Ιουλ 9 έως 10.


http://hellasforce.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: