Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

MarketWatch: "Ξεχάστε την Ελλάδα, η Πορτογαλία είναι βόμβα έτοιμη να εκραγεί"

Τη στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα και ενώ οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους Ευρωπαίους εταίρους συνεχίζονται με στόχο την πολυπόθητη συμφωνία, το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο MarketWatch προβλέπει ήδη ποιος θα είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου, η Πορτογαλία είναι η επόμενη χώρα της Ευρωζώνης που θα υποστεί τα δεινά της οικονομικής κρίσης, καθώς η χώρα είναι μία ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

«Γιατί; Επειδή η χώρα έχει δυσβάστακτα χρέη, τα περισσότερα χρήματα είναι ξένων, και με την οικονομία να εξακολουθεί να ... αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα είναι πολύ πιθανό να χρεοκοπήσει», αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, εξηγεί πως οι εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα μέσα στον χρόνο μπορεί να πυροδοτήσουν μία δεύτερη πορτογαλική κρίση αποκαλύπτοντας πώς τα προβλήματα στην Ευρώπη επηρεάζουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, ακόμα και αν δεν τραβούν την προσοχή του κόσμου.



Όταν το 2011 και το 2012 η κρίση του ευρώ χτύπησε, τρεις χώρες χρεοκόπησαν, συνεχίζει το πρακτορείο και εξηγεί πως η Ελλάδα «παραμένει στην μονάδα εντατικής θεραπείας» και δείχνει πιθανό να μείνει εκεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Οι Έλληνες μοιάζουν πρόθυμοι να κάνουν αρκετά ώστε να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη προτίθεται να προσφέρει αρκετά χρήματα για να επιπλεύσει ενώ είναι απίθανο να σημειωθεί ανάπτυξη», προσθέτει ο αρθογράφος.

Η Ιρλανδία, η οποία ήταν στην χειρότερη κατάσταση από τις τρεις χώρες που χρεοκόπησαν, τώρα δείχνει σημάδια ανάκαμψης, επισημαίνει το κείμενο που εξηγεί ότι η ιρλανδική οικονομία υποβοηθείται από την ανάκαμψη της Μεγάλης Βρετανίας.

«Και κάπου εκεί υπάρχει η Πορτογαλία, η οποία δεν είναι σε μόνιμη κρίση όπως η Ελλάδα, αλλά παρ’όλα αυτά δε δείχνει ικανή για μία βιώσιμη ανάκαμψη», γράφει ο Μάθιου Λιν.

Στην επιφάνεια, η Πορτογαλία δείχνει να είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν τρία χρόνια καθώς έχει βγει από το μνημόνιο, η οικονομία ξεκινά να αυξάνεται και πάλι, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο και η ετήσια ανάπτυξη αγγίζει το 1,5%, ενώ αναμένεται να φτάσει το 1,6% φέτος.

Αν η Πορτογαλία μπορεί να ανακάμψει, αυτό θα αποτελέσει μεγάλη νίκη της ΕΕ και του ΔΝΤ. Το καταστροφικό μείγμα εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας μοιάζει να έχει αποτύχει παταγωδώς στην Ελλάδα, αλλά αν μπορεί να λειτουργήσει σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, η φήμη των δύο θεσμών μπορεί να διασωθεί, επισημαίνει ο Λιν.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η Πορτογαλία μπορεί τελικά να μην μπορεί να διασωθεί.
Η ανάκαμψη, εξηγεί ο δημοσιογράφος, δεν δείχνει να έχει διάρκεια και προέρχεται από τις καταναλωτικές δαπάνες και την κυκλική άνοδο των επενδύσεων. Αλλά οι εξαγωγές εξακολουθούν να μειώνονται και η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται, με τα τελευταία στοιχεία να την υπολογίζουν στο 13,7%.

Το πραγματικό ζήτημα, όμως, σύμφωνα με το δίκτυο είναι το χρέος. Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, αποκαλύπτουν πως το πορτογαλικό ΑΕΠ έχει αναρριχηθεί στο 130%, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι το 70% αυτού ανήκει σε ξένους. Βέβαια, κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν υψηλό χρέος, όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι χώρες αυτές το χρέος τους ανήκει στην εγχώρια αγορά.

Μέχρι η οικονομία σταθεροποιηθεί και η κυβέρνηση είναι ασφαλής, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι όταν το χρέος σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα ξεπεράσει το 130% τότε δε θα είναι πια βιώσιμο. Μία χώρα πρέπει να έχει ανάπτυξη πάνω από το 3% για να διατηρήσει το χρέος της στο ίδιο επίπεδο και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να υποδηλώσει ότι η Πορτογαλία μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο.

Κάποια στιγμή οι ξένοι κάτοχοι του πορτογαλικού χρέους θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να διαγραφεί, τουλάχιστον εν μέρει. Όταν αυτό συμβεί, τότε θα υπάρξει πανικός για να πουληθεί, ενώ οι εκλογές αυτού του έτους μπορούν να πυροδοτήσουν αυτή την κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή, καταλήγει το δημοσίευμα, οι αγορές πιστεύουν πως η Ελλάδα μπορεί να περιοριστεί. Μπορεί, όμως, και η Πορτογαλία; Αυτό μοιάζει απίθανο. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι στο κέντρο της κρίσης της Ευρωζώνης είναι η Αθήνα, αλλά μπορεί στη θέση της να βρίσκεται τελικά η Λισαβόνα.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: