H Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού είναι το μεγάλο στοίχημα για την ευρύτερη περιοχή του δήμου Μεσολογγίου. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 33 έργα και δράσεις προϋπολογισμού περίπου 48 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και φιλοδοξεί να λύσει πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά και να προσδώσει την απαιτούμενη προοπτική ανάπτυξης.
Σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr επιχειρεί μια κριτική προσέγγιση για το πως στήθηκε ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, με δεδομένο πως μετά την ψήφισή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, υπήρξαν πανηγυρικοί τόνοι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Μεσολογγίου. Και αυτό γιατί είναι κρίσιμο να αποσαφηνιστεί ποια είναι η συμβολή του κάθε φορέα ξεχωριστά και ποιες είναι οι επιλογές που έγιναν σε σχέση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού πρόκειται για ένα πολυτομεακό πρόγραμμα.
Προεξάρχουσα θέση στο σχέδιο έχουν τα έργα που στοχεύουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Αυτά είναι τα έργα με τίτλο:
«Συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας» και «Αποχέτευση – Αποστράγγιση Αντλιοστασίων D1, D2, D6 και συναφών έργων στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού» συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα δύο έργα – «σημαία» του όλου εγχειρήματος η συμβολή της Περιφέρειας και του δήμου Μεσολογγίου είναι μάλλον μηδαμινή, αφού οι μελέτες τους έγιναν από τον Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα έργα, όπως και μερικά ακόμη έργα του όλου εγχειρήματος, θα χρηματοδοτηθούν από το «Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας», κάτι που σημαίνει -μιας και πρόκειται για ανταγωνιστικό πρόγραμμα- ότι θα αξιολογηθούν για να ενταχθούν… Βεβαίως αυτό δεν συνεπάγεται κατ΄ανάγκην πως τα συγκεκριμένα έργα δεν θα ενταχθούν, αφού πρόκειται για ώριμα έργα, αλλά όσον αφορά, άλλα έργα όπως οι «Δράσεις εξυπηρέτησης Οικοτουρισμού στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου –Αιτωλικού» προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου ή η «Δημιουργία Ναυταθλητικού Κέντρου» και «υποθαλάσσιου πάρκου», που προορίζονται επίσης για το «Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας» σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς εκ των προτέρων να θεωρεί δεδομένη την ένταξή τους.
Και ενώ η συμβολή του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού είναι καθοριστική σε επίπεδο μελετών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος επέλεξε το βασικό έργο στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης είναι και φορέας υλοποίησής του, αυτό που αφορά τις «Δράσεις εξυπηρέτησης Οικοτουρισμού», να το προτείνει όχι στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος, αλλά στο «Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας». Αντιθέτως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος επέλεξε να προτείνει στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος το έργο για το «Σπίτι του Τουρίστα», στο οποίο φορέας υλοποίησης είναι το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Αντίστοιχα όλα τα έργα-δράσεις που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση και εκ των πραγμάτων αφορούν τις επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου προτείνονται επίσης για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς εύκολα πως η Περιφέρεια αφ΄ενός κάνει «με ξένα κόλλυβα κηδεία» και αφ΄ετέρου έχει αντιληφθεί πολύ καλά πως τα φλαμίνγκο και οι κορμοράνοι δεν… ψηφίζουν, σε αντίθεση με τα μέλη του Επιμελητηρίου! Παρ” όλα αυτά ο Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας έκανε το καθήκον του και πρόσφατα απέστειλλε στην Δ7 Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπ. Υποδομών που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου «Συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας» υπόμνημα με συμπληρωματικές προτάσεις – ενέργειες που θα πρέπει να προηγηθούν ώστε τα έργα: α) άρση αναχώματος της Νίδοβας και β) άρση των παλαιών ιχθυοφραγμών στην περιοχή του Aιτωλικού, να υλοποιηθούν απρόσκοπτα και να καταστούν πιο λειτουργικά.
Όλα τα προηγούμενα καταγράφονται και για έναν ακόμη λόγο. Από όλα τα έργα που περιλαμβάνει η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση εκτός από τα έργα που έχουν ώριμες μελέτες εξαιτίας του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας, ίσως μόνο το έργο που έχει τον ανάλογο βαθμό ωριμότητας είναι αυτό της μετατροπής του «Ξενοκράτειου» σε μουσείο. Σε γενικές γραμμές η πλειονότητα των προτεινόμενων έργων βρίσκεται σε φάση εκπόνησης μελετών (δείτε το σχετικό πίνακα που ακολουθεί). Αυτό σημαίνει ότι ο βαθμός ωριμότητας δεν είναι ο επιθυμητός και πως τους προσεχείς μήνες θα πρέπει να γίνει ένα τιτάνιο έργο για την ωρίμανσή τους. Σε κάθε περίπτωση είναι στα χέρια του Δήμου και Περιφέρειας η ευκαιρία το μεγάλο στοίχημα να κερδηθεί.
Δ.Π
http://www.agrinioculture.gr/2016/11/04/oche-gia-tin-limnothalassa-mesolongiou-etolikou-me-xena-kolliva-kidia/
Παύλος Πολακης: Το βίντεο που πρέπει να δουν όλοι
-
Σε ανάρτηση του ο Παύλος Πολακης σχολιάζει: Ολοι ομως!! Λεει και για το
λυξονταρμα της δημοσιογραφιας!! Ολοι ομως!!Λεει και για το λυξονταρμα της
δημοσιο...
Πριν από 47 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου