Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ: ΚΑΝΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΠΝΙΓΗΚΕ Η ΠΟΛΗ

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ύστερα από μία σοβαρή καταστροφή προτίμησε να ενημερώσει τους πολίτες μέσω ανακοίνωσης. (Γίναμε και εμείς Βενετία της Δημοκρατίας)
Στην ανακοίνωση ο Δήμος αναφέρει τις ενέργειες που έγιναν αφού πλημμύρισε η πόλη και στο τέλος καταλήγει: «Η δημοτική αρχή, αναλαμβάνει τις ευθύνες που αναλογούν για τα δυο χρόνια διοίκησης και θητείας της στο Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου». Αυτό που δεν λέει είναι οι ευθύνες που οδήγησαν στην καταστροφή. Μάλλον ο »κεραυνός» φταίει για όλα!

Επιπλέον ενημερώνει πως αφού έγινε το κακό ο δήμος ανέλαβε πρωτοβουλία καθαρισμού όλων των ρεμάτων και χειμάρρων της περιοχής:
«Από την επομένη της εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, ο δήμος ανέλαβε πρωτοβουλία καθαρισμού όλων των ρεμάτων και χειμάρρων της ...περιοχής, ακόμη και αυτών που ανήκουν σε άλλους φορείς και υπηρεσίες, για πρόληψη και αποφυγή νέων πλημμυρικών φαινομένων».

Τέλος, διαβάζουμε στην ανακοίνωση:«Παράλληλα, θα δημοσιευθεί αναλυτικός πίνακας δαπανών από τη ΔΕΥΑΜ κατά την τελευταία διετία για την συντήρηση και επισκευή των δικτύων».
Είμαστε σίγουροι πως λεφτά δαπανήθηκαν. Το ερώτημα είναι αν τα λεφτά έπιασαν τόπο ή αν έπιασαν τσέπη…

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ενημέρωση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών της 22ης Οκτωβρίου 2016 στο Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Συμπληρώνοντας δέκα ημέρες μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων της 22ης Οκτωβρίου τα οποία προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στην περιοχή , ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ενημερώνει υπεύθυνα τους δημότες ότι:

Από το απόγευμα της 22ης Οκτωβρίου όπου διαπιστώθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η καταιγίδα, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνος, υπέβαλλε αίτημα κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης .

Το αίτημα έγινε δεκτό την ίδια ημέρα, ενώ την επομένη (23/10/2016) τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωαν. Καπάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Β. Καπέλιος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νίας Χρ. Σταρακά, θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, καθώς επίσης τεχνικά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών του ΕΛΓΑ και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών.

Οι συσκέψεις που ακολούθησαν για τον συντονισμό ενεργειών ήταν συνεχείς, ενώ την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των φαινομένων, ο μηχανικός εξοπλισμός του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΜ) πραγματοποίησαν άμεσες παρεμβάσεις σε σημεία εντός και εκτός του αστικού ιστού. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, η πτώση κεραυνού σε στύλο της ΔΕΗ δίπλα ακριβώς από κεντρικό αντλιοστάσιο αποχέτευσης όμβριων υδάτων στο Μεσολόγγι προκάλεσε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, η οποία σε συνδυασμό με τους τεράστιους όγκους νερού που δέχθηκε η περιοχή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Από τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου κινητοποιήθηκαν άμεσα, έτσι ώστε να ξεκινήσουν η υποβολή σχετικών αιτήσεων παροχής κοινωνικής προστασίας και η καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν συμπολίτες μας. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα φιλοξενίας και σίτισης σε συμπολίτες μας που αδυνατούσαν να παραμείνουν στις κατοικίες τους.

Από το πρωί της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου, στον χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου επιτροπές του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας άρχισαν να δέχονται αιτήσεις για καταστροφές σε οικίες, σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις αλλά και σε αγροτικές καλλιέργειες.

Έως την 3η Νοεμβρίου, υποβλήθηκαν συνολικά για οικοσκευή και οικιακό εξοπλισμό 237 αιτήσεις και 35 για εμπορικές επιχειρήσεις.

Επίσης υποβλήθηκαν 64 αιτήσεις για καταστροφές σε φυτικό, 29 σε πάγιο και 6 σε ζωικό κεφάλαιο σε ότι αφορά την περιοχή Μεσολογγίου – Ευηνοχωρίου και Αγίου Γεωργίου, ενώ στην περιοχή της χωρικής ενότητας Οινιάδων, έως την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, είχαν υποβληθεί στα τοπικά γραφεία 268 αιτήσεις για ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο.

Είναι σαφές πως το πλήγμα που δέχθηκε ο δήμος σε όλη την έκτασή του, είναι εξαιρετικά σοβαρό.

Παράλληλα δε με την σύσταση των επιτροπών υποδοχής, συστάθηκαν επίσης τρία κλιμάκια καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών, αποτελούμενα από υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, τα οποία ξεκίνησαν τις εργασίες τους αμέσως μετά την υποβολή των πρώτων αιτήσεων, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Η διαδικασία καταγραφής βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ενώ παράλληλα ζητήθηκε η έγκριση πίστωσης για χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 22ης Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου- μετά από υποβολή σχετικού αιτήματος- με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, παρατείνονται οι πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων που κατοικούν ή εδρεύουν στο Δήμο Μεσολογγίου.

Από την επομένη της εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, ο δήμος ανέλαβε πρωτοβουλία καθαρισμού όλων των ρεμάτων και χειμάρρων της περιοχής, ακόμη και αυτών που ανήκουν σε άλλους φορείς και υπηρεσίες, για πρόληψη και αποφυγή νέων πλημμυρικών φαινομένων.

Ταυτόχρονα δε, θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου διερευνηθούν τυχόν ευθύνες από παραλείψεις στο έργο κατασκευής της Ιόνιας Οδού όπου παρατηρήθηκαν επίσης έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις τεχνικών κλιμακίων οφείλονται σε ελλείψεις μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η συχνή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στο Δήμο μας, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη. Λόγω της γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας ειδικά της πόλης του Μεσολογγίου, η αποστράγγιση των όμβριων υδάτων βασίζεται στη λειτουργία των αντλιοστασίων. Ανάλογη διαδικασία ισχύει και για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ωστόσο, το σύστημα άντλησης το οποίο συμπληρώνει 45 χρόνια κατασκευής, είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί ή ακόμη και ν’ αντικατασταθεί καθώς οι ανάγκες τις οποίες κλήθηκε να εξυπηρετήσει αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου στο σύνολό του είναι αναγκαία και επιτακτική, προκειμένου ν’ αποφευχθούν άλλα δυσάρεστα γεγονότα όπως αυτό της 22ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τεχνικών και υπευθύνων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την αυτονομία λειτουργίας με παροχή ενέργειας (ζεύγη Η/Ζ) απαιτούνται περίπου 2.000.000 ευρώ. Ο Δήμος καταθέτει τις επόμενες ημέρες Τεχνικό Δελτίο στο Υπουργείο Υποδομών (ειδικότερα δε στον Γενικό Γραμματέα κ. Δέδε) για έκτακτη χρηματοδότηση της αντιπλημμυρικής θωράκισής του.

Παράλληλα, θα δημοσιευθεί αναλυτικός πίνακας δαπανών από τη ΔΕΥΑΜ κατά την τελευταία διετία για την συντήρηση και επισκευή των δικτύων (αντλιοστάσια, αγωγοί όμβριων, γεωτρήσεις κ.λ.π.) σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, δυστυχώς κάποιοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου όχι μόνο δεν την αντιμετώπισαν με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα, αλλά κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσής της για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Αντί οποιασδήποτε άλλης βοήθειας ή υποστήριξης ω ς όφειλαν έναντι των συνδημοτών μας, προτίμησαν να αναλώσουν την δυναμική και το χρόνο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίδοντας μάλιστα ψευδείς και ανυπόστατες πληροφορίες.

Παράλληλα δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις όπου κάποιοι έστρεψαν τα αντιπολιτευτικά «πυρά» τους ακόμη και προς τους συμπολίτες μας, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για τις πολιτικές τους επιλογές. Η ελαφρότητα της διαχείρισης ενός τέτοιου σοβαρού ζητήματος, διαφάνηκε λίγες ημέρες αργότερα, όταν επιχειρήθηκε ακόμη και παραπλάνηση του Δημοτικού Συμβουλίου, με προσκόμιση «παραποιημένων» εγγράφων σύμφωνα με τα οποία ζητούνταν η έκτακτη σύγκληση του θεσμικού οργάνου.

Σε όλο αυτό το διάστημα, ο δήμος επέλεξε την λειτουργικότητα και την πρακτική των άμεσων ενεργειών και όχι την άσκοπη και άστοχη πολιτική αντιπαράθεση.

Το πρόβλημα της επαρκούς αντιπλημμυρικής οχύρωσης είναι σοβαρότατο και υπαρκτό, δεν αντιμετωπίζεται με κάθε είδους αντιπαραθέσεις και κυρίως χρειάζεται συντονισμό ενεργειών για την αντιμετώπισή του.

Η δημοτική αρχή, αναλαμβάνει τις ευθύνες που αναλογούν για τα δυο χρόνια διοίκησης και θητείας της στο Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.


https://tokanoni.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: