Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

«Βρέθηκε» η ήπειρος που εξαφανίστηκε από το πρόσωπο της Γης

Επιμέλεια: Θ. Αγουρίδου
Σχεδόν το ήμισυ της μάζας της Ευρασίας και της Ινδίας εξαφανίστηκε πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια, αλλά μια ομάδα επιστημόνων έχει «βρει» τη θέση του.

Πριν από περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια, η Ευρασία και η Ινδία συγκρούστηκαν και ίσως το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης να είναι τα Ιμαλάϊα. Μια ομάδα γεωλόγων από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο (Ιλινόις, ΗΠΑ) έχει υπολογίσει τη μάζα του ηπειρωτικού φλοιού, που είχε η Γη πριν και μετά την σύγκρουση και έχει βρει ότι εξαφανίστηκε το ήμισυ της ...στεριάς της γης.


Με βάση αυτή τη μελέτη, ο μόνος τρόπος για να εξηγηθεί το φαινόμενο είναι ότι κρούστα διαλύθηκε σε μανδύα της Γης. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο τότε θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον γίνονται κατανοητές οι τρέχουσες τεκτονικές διεργασίες.

Τι συμβαίνει όταν δύο τεκτονικές πλάκες συγκρούονται;

Όταν δύο τεκτονικές πλάκες συγκρούονται πάντα η μία υπερισχύει της άλλης και υπερισχύει αυτή η οποία διαθέτει ηπειρωτικό και ισχυρότερο φλοιό από εκείνη η οποία διαθέτει έναν λεπτότερο ωκεάνιο φλοιό. Κατά τη σύγκρουση η ισχυρότερη από τις δύο πλάκες ανεβαίνει πάνω στην άλλη, η οποία συνήθως βυθίζεται και μάλιστα μερικώς εντός του μανδύα της Γης. Ωστόσο, στην ασθενέστερη της σύγκρουσης μεταξύ της Ευρασίας και της Ινδίας, δεν συνέβη αυτό επειδή, καθώς είναι λιγότερο πυκνή, δεν αναμείχθηκε με τον μανδύα, αλλά επέπλευσε στην επιφάνειά του.


Μετά τη σύγκρουση, το λιγότερο ανθεκτικό τμήμα του ηπειρωτικού φλοιού υψώθηκε και σχηματίστηκαν τα Ιμαλάια, ενώ το άλλο επεκτάθηκε και σχημάτισε το υπόλοιπο τμήμα της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ κάποια λείψανα κατέληξαν στον πυθμένα του ωκεανού.

Ανακάλυψη έκπληξη

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πανεπιστήμιο του Σικάγο λένε ότι, το «μισό του ηπειρωτικού φλοιού που έλαβε μέρος σ’ αυτή τη διαδικασία εξακολουθεί να λείπει» και πως εφόσον έχουμε «προβλέψει όλες τις πιθανές επιλογές για την επιφάνεια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει ανακυκλωθεί εντός του μανδύα της Γης».

Όπως και να έχει το πράγμα, από μόνη της αυτή είναι μια καταπληκτική ανακάλυψη που εξηγεί κάποια αινιγματικά φαινόμενα όπως το ότι η ηφαιστειακή λάβα περιέχει μόλυβδο και ουράνιο. Αυτά τα στοιχεία είναι άφθονα στο φλοιό της Γης, αλλά είναι ελάχιστα στον μανδύα, κάνοντας τους επιστήμονες να αδυνατούν να απαντήσουν πώς είναι δυνατόν να συναντώνται στη λάβα των ηφαιστείων που εκρήγνυνται.


http://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: