Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Έξυπνα τούβλα, θα παράγουν ηλεκτρισμό, οξυγόνο και καθαρό νερό στα κτίρια του μέλλοντος

Όλο και περισσότερα πράγματα γίνονται “έξυπνα” τον τελευταίο καιρό, αλλά υποθέτουμε τα... τούβλα δεν είναι κάτι που θα περίμενε κανείς ότι θα προστεθούν στην λίστα.
Και όμως, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας (UWE Bristol) ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο για να κάνουν τα κτίρια να συμπεριφέρονται σαν “ζωντανοί οργανισμοί μεγάλης κλίμακας” και αναπτύσσουν έξυπνα τούβλα, που χρησιμοποιούν μικρόβια για να ανακυκλώνουν λύματα, για να παράγουν οξυγόνο καθώς και ηλεκτρική ενέργεια.

Οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμου (MFCs) που θα ενσωματωθούν στα τούβλα, θα προσδώσουν τις έξυπνες ιδιότητες τους, και στο παρελθόν έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα πρακτικές, με επιστήμονες να επιδεικνύουν τον τρόπο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανθρώπινα ούρα, από νεκρές μύγες ή απλώς από ... λάσπη.

“Οι μικροβιακές κυψέλες ή κυψελίδες καυσίμου, είναι μετατροπείς ενέργειας που εκμεταλλεύονται την μεταβολική δραστηριότητα των μικροβίων για να διασπάσουν οργανικά απόβλητα και να παράγουν ηλεκτρισμό” δήλωσε ο Ιωάννης Ιερόπουλος, Καθηγητής στο Εργαστήριο Ρομποτικής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας. Οι επιστήμονες λένε ότι οι “ζωντανές μηχανές” αυτών των τοίχων, θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου –συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων στο εσωτερικό του- και να αντιδρούν αναλόγως. Ανάλογα με τον τρόπου που έχουν “προγραμματιστεί”, αυτοί οι τοίχοι-βιοαντιδραστήρες θα είναι σε θέση να λαμβάνουν γκρίζο νερό, διοξείδιο του άνθρακα, ηλιακό φως, φύκια ή βακτήρια και να παράγουν νερό, οξυγόνο, ηλεκτρισμό, θερμότητα κ.ά.

Όσον αφορά στα “έξυπνα τούβλα” αποτελούν μόλις ένα μέρος του εγχειρήματος Living Architecture (LIAR), ένα εν εξελίξει έργο από ιδρύματα και οργανισμούς στην Μ. Βρετανία και στην Ευρώπη, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων βιωσιμότητας.


insomnia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: