Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Σαν σήμερα: 27 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου (φωτό)

Ήταν 9 Νοεμβρίου του 1989 όταν η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της με τη Δύση. Το «τείχος του Αίσχους» όπως το ονόμασαν, των 2 μέτρων ύψους που χώριζε επί 28 χρόνια το Βερολίνο, θα έπεφτε. 

Χτίστηκε το 1961 από την Ανατολική Γερμανία για να συγκρατήσουν όσους ήθελαν να φύγουν προς τη Δύση. 
Η συνολική του περίμετρος  ήταν 155 χμ. Είχε ηλεκτρική περίφραξη 127,5 χμ., 302 φυλάκια επιτήρησης και 11.000 στρατιώτες σε επιφυλακή. 
Αρχικά το Τείχος δεν χτίστηκε ως μια ενιαία προ-σχεδιασμένη δομή, αλλά από μια σειρά τεσσάρων διαφορετικών τοίχων, ξεκινώντας με δύο συρματοπλέγματα και στη συνέχεια με δύο τοίχους από μπετόν. 
86 άτομα βρήκαν το θάνατο 
Στα 28 χρόνια της ύπαρξής του τουλάχιστον 86 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στο τείχος στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις 75.000 άνθρωποι σύρθηκαν στα δικαστήρια της ΛΔΓ με την κατηγορία της «εγκατάλειψης της χώρας». 
Το αδίκημα τιμωρούνταν με ποινές κάθειρξης μέχρι και οκτώ χρόνων σύμφωνα με την παράγραφο 213 του Ποινικού Κώδικα της Ανατολικής Γερμανίας. 
Όποιος κατά την απόπειρα έφερε όπλο ή προκαλούσε καταστροφές των συνοριακών εγκαταστάσεων, καθώς και όσοι προσπαθούσαν να διαφύγουν ενώ υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις ή γενικά σε θέσεις που διαχειρίζονταν κρατικά μυστικά, γλίτωναν σπάνια με κάθειρξη μικρότερη των πέντε χρόνων. 
Όποιος μάλιστα υποβοηθούσε άλλους στην «εγκατάλειψη της χώρας», μπορούσε να τιμωρηθεί με ισόβια. Σε επεισόδια στο τείχος έχασαν τη ζωή τους και συνοριοφύλακες. 
Η αποδυνάμωση της Σοβιετικής Ένωσης, η Περεστρόικα της οποίας ηγείτο ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, καθώς και το πείσμα των Ανατολικογερμανών οι οποίοι οργάνωσαν μεγάλες διαδηλώσεις, οδήγησαν στις 9 Νοεμβρίου 1989 στην πτώση του «τείχους της ντροπής»
Στις 9 Νοεμβρίου του 1989 ο Günter Schabowski, εκπρόσωπος του υπό κατάρρευση γερμανικού καθεστώτος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε την απελευθέρωση των μετακινήσεων. 
Τα Μέσα Ενημέρωσης στη Δυτική πλευρά μετέδωσαν αμέσως την είδηση και χιλιάδες κόσμου, απλοί πολίτες και ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν εκατέρωθεν του τείχους. 
Μέσα σε λίγες ώρες το τείχος κατέρρευσε και μαζί και ένα κομμάτι ιστορίας που σημάδεψε τους Γερμανούς. 
ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: