Έπειτα από τέσσερα χρόνια οικονομικής θυσίας, η Ελλάδα πίστεψε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια πρόωρη έξοδο από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης. Αντ’αυτού, το αδιέξοδο των συνομιλιών με τους πιστωτές της στο Παρίσι, αναζωπύρωσε την πολιτική αβεβαιότητα, φέρνοντας μια νέα καταιγίδα στην Ευρωζώνη.
Σε άρθρο με τίτλο «Ένα αδιέξοδο στο Παρίσι, ένα στοίχημα στην Αθήνα: πώς η Ελλάδα επέστρεψε στην κρίση», το Reuters εξηγεί πως η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι στις 26 Νοεμβρίου πυροδότησε μια σειρά γεγονότων που οδηγούν στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής και αποδεικνύουν πως η Ελλάδα παραμένει ο αδύναμος κρίκος της ... Ευρωζώνης.
Στην έντονη συνάντηση με τους Έλληνες αξιωματούχους με θέμα μια πρόωρη έξοδο από το τετραετές πρόγραμμα στήριξης συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, το ΔΝΤ και η ΕΕ επέμειναν σε επιπλέον περικοπές ή έσοδα στον προϋπολογισμό του 2015, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που παρίσταντο στις διαπραγματεύσεις.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ήδη επιβάλει πάγωμα μισθών, απολύσεις και έκτακτους φόρους. Περισσότερη λιτότητα θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία.
«Μας έδιναν την εντύπωση πως ό,τι και αν κάναμε δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters. «Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, ξέραμε ότι το θέμα έχει τελειώσει».
Οι έντονες συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και τρόικας δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο αλλά οι Έλληνες αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως η ασυμβίβαστη στάση των πιστωτών προερχόταν από έναν παράγοντα που καμία πλευρά δεν θα παραδεχόταν: την αβεβαιότητα για το αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα κατάφερνε να επιβιώσει από την ψηφοφορία του Φεβρουαρίου για την εκλογή προέδρου.
Για τους πιστωτές, δεν είχε νόημα να χαρακτηρίσουν το πρόγραμμα στήριξης επιτυχές και να αποδεσμεύσουν την τελευταία δόση των άνω των 7 δισ. ευρώ εάν σύντομα αναλάμβανε την εξουσία μία νέα κυβέρνηση που θα τασσόταν κατά του μνημονίου και θα εγκατέλειπε τις δεσμεύσεις που είχαν γίνει μέχρι τότε.
Αλλά για τον Αντώνη Σαμαρά, η αποτυχία πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο, όπως είχε υποσχεθεί, τον άφησε "άοπλο" στη μάχη να κερδίσει βουλευτές για την ψηφοφορία του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τον αποδυνάμωσε στα μάτια των πολιτών, οδηγώντας ψηφοφόρους στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επενδυτές και οι πιστωτές της Ελλάδας φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα "γυρίσει πίσω το ρολόι" για πολλές απο τις μεταρρυθμισεις που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια, αποδυναμώνοντας τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και πιθανότατά ωθώντας την έξω από την Ευρωζώνη, αναφέρει το Reuters.
"Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα ικανοποιήσουν τους πιστωτές", λέει η Blanka Kolenikova, ανώτερη αναλύτρια της IHS Global. "Το πρόγραμμα πολιτικής του πιθανότατα θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της αφού είναι κάπως απίθανο να γίνει αποδεκτό".
http://kourdistoportocali.com/post/40866/paris
Παύλος Πολακης: Το βίντεο που πρέπει να δουν όλοι
-
Σε ανάρτηση του ο Παύλος Πολακης σχολιάζει: Ολοι ομως!! Λεει και για το
λυξονταρμα της δημοσιογραφιας!! Ολοι ομως!!Λεει και για το λυξονταρμα της
δημοσιο...
Πριν από 38 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου