Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Αυτοδυναμία ζήτησε από το Αγρίνιο ο Αλέξης Τσίπρας

«Για πρώτη φορά η Αριστερά δεν διεκδικεί μόνον τη νίκη. Διεκδικεί ισχυρή λαϊκή εντολή για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Απέχουμε μόλις ένα βήμα από την αυτοδυναμία του λαού μας. Να το κάνουμε. Να κάνουμε αυτό το αναγκαίο βήμα για τον τόπο μας. Για την Ελλάδα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου την ομιλία του, σε πολιτική συγκέντρωση στο «Παπαστράτειο» του Αγρινίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Μένοντας το θέμα της αυτοδυναμίας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όσο μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη θα έχει στην Ευρώπη, όσοι πιο πολλοί μας εμπιστεύονται μέσα στη χώρα μας, τόσο πιο πολύ σας λαμβάνουν υπόψη έξω».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι «ζητάμε ψήφο αυτοδυναμίας για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα στους δύσκολους χειρισμούς και να μη μπορεί κανείς να... μας βάλει τρικλοποδιά από τα μέσα, δηλαδή από τις δυνάμεις του χθες, που χρεοκόπησαν τη χώρα και έχουν κάθε λόγο να μη θέλουν να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι πολλοί αυτοί που μας περιμένουν στη γωνία του δρόμου, αδιαφορώντας πως αποσταθεροποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύουν τη χώρα».

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο υπογράμμισε: «Πετροβολούν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, γιατί γνωρίζουν ότι είναι η δική σας ελπίδα, η δική σας προσδοκία. Θέλουν να μην έχουμε αυτοδυναμία για να το διαπραγματευτούμε μαζί τους. Θέλουν να μην μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε όπως είναι, αυτούσιο. Για να μας εξισώσουν με τα κόμματα του δικομματισμού. Ότι, δήθεν, άλλα λέμε προεκλογικά και άλλα κάνουμε μετεκλογικά».

Όμως, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «εμείς δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ούτε μαζί τους, ούτε με τη Ανγκελα Μέρκελ. Εμείς δίνουμε λόγο και αναφορά μόνο στον ελληνικό λαό».

Επίθεση σε Σαμαρά

Στην συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως «αποσύρεται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής κινδυνολογώντας αφόρητα». Ειδικότερα ανέφερε:

«Τις τελευταίες μέρες ανασύρουν ό,τι απόθεμα κινδυνολογίας τους έχει απομείνει. Αλλά ο κόσμος δε τους πιστεύει πια. Γιατί τώρα γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κίνδυνος μόνο για την ολιγαρχία που λεηλάτησε το τόπο. Όχι για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Για τη μεσαία τάξη, για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, κίνδυνος είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Κίνδυνος είναι η συνέχεια του μνημονίου της καταστροφής».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής μας, ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το χρέος. Δεν είναι στοιχείο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές» Και πρόσθεσε:

«Δεν το βάζουμε στη ζυγαριά με κανέναν. Εμείς θα τηρήσουμε τις θεσμικές δεσμεύσεις της χώρας από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Δηλαδή, την υποχρέωση σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν. Δεν θα τηρήσουμε όμως τις πολιτικές δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά στους δανειστές για ακόμα περισσότερη λιτότητα. Η λιτότητα, όμως, δεν είναι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών. Αντίθετα, μέρος των συνθηκών είναι η δημοκρατία και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας».

Για το χρέος

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «εμείς θα διαπραγματευτούμε με αξιοπρέπεια και ασφάλεια» και συμπλήρωσε: «Όσο το χρέος αυτό κινείται στο 177% του ΑΕΠ, όσο είναι μη βιώσιμο και η εξυπηρέτησή του δυσβάστακτη, τότε ούτε βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να υπάρξει, ούτε βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά ούτε και η δυνατότητα να δανειστούμε από τις αγορές.

» Αυτό είναι σαφές και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο προσπαθεί να κοροϊδέψει. Εμείς θα διαπραγματευτούμε με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Γι' αυτό ζητάμε ψήφο αυτοδυναμίας. Γιατί μόνο με τη δική σας δύναμη θα πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Και διαπραγματευόμαστε για να βρούμε λύση. Όχι για να δοκιμάσουμε τα όπλα που και οι δύο πλευρές διαθέτουμε. Και γι' αυτό, στο τέλος, θα καταφέρουμε να βρούμε αμοιβαία επωφελή και οριστική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης. Αλλωστε, δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε.

» Διεκδικούμε, όμως, συνθήκες αποπληρωμής που δεν προκαλούν υφεσιακή ασφυξία στη χώρα και δεν εξωθούν το λαό μας στην απόγνωση και τη φτώχεια. Και επιπλέον δεν ζητάμε άλλα δάνεια.

Γιατί δεν μπορούμε να προσθέτουμε διαρκώς νέο χρέος στο ήδη αβίωτο χρέος».

Απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «με την ψήφο σας στο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη, δίνετε εντολή αλλαγής και εντολή τερματισμού της λιτότητας και των Μνημονίων». Όπως σημείωσε, «την επόμενη Δευτέρα, στις 26 Γενάρη, θα σχηματίσουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και θα είναι κυβέρνηση στην οποία θα εκπροσωπείται η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της αλλαγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: