Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

ΕΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ; 240 τρις δολάρια παγκόσμιο χρέος, 23 τρις δολάρια το χρέος των ΗΠΑ και 3 τρις το χρέος της Deutsche Bank


Ο πλανήτης μας βρίσκεται στην κυριολεξία στο κόκκινο




Σχεδόν ταυτόχρονα με την ιρανική καταιγίδα πυραύλων που δέχθηκε η αεροπορική βάση Άιν Αλ Άσαντ η τουρκική ΜΙΤ δολοφόνησε την αρχηγό του κουρδικού PKK Εσμέ Εράτ, καθώς τον οδηγό της Ζιλάν Κομπανί.
Από την Ιόλη Πιερίδη
Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, χλευάζει τις ΗΠΑ καλώντας τες ν΄αρχίσουν να στέλνουν φέρετρα για να παραλάβουν τις σωρούς των στρατιωτών τους ενώ ο κόσμος με κομμένη την ανάσα περιμένει την απάντηση του πλανητάρχη.
Ολο και πιο πολλοί αρθρογράφοι κάνουν λόγο για γενικευμένο πόλεμο.
Στη προοπτική του πολέμου συνηγορούν δυστυχώς και οι αριθμοί της παγκόσμιας οικονομίας η οποία είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει διέξοδο στην καταστροφή και τον όλεθρο.
...

Για να δούμε:
Mε το Παγκόσμιο Χρέος να έχει απογειωθεί στα 237 τρις δολάρια στο δ΄ τρίμηνο του 2017 ο Γ΄Παγκόσμιος θα ήταν μια “φυσικολογική” εξέλιξη για τους ψύχραιμους αναλυτές. Υπάρχουν άλλωστε όλες οι “ιδανικές συνθήκες” για την έκρηξη Παγκοσμίου Πολέμου αν σκεφθείτε ποιοι ηγέτες (Πούτιν, Τραμπ, Ερντογάν, κλπ) κυβερνούν τα πιο ισχυρά κράτη. Ο πλανήτης μας βρίσκεται στην κυριολεξία στο κόκκινο.
Σύμφωνα με το Institute of International Finance, ανάμεσα στις ώριμες αγορές το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό στο Βέλγιο, στον Καναδά, στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο, στη Νορβηγία, στη Σουηδία και στην Ελβετία.
Πρόκειται για μια ανησυχητική ένδειξη, με τα επιτόκια να αρχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως. Οι Ιρλανδία και Ιταλία είναι οι μόνες μεγάλες χώρες όπου το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, είναι χαμηλότερο του 50%.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η αναλογία του παγκόσμιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, μειώθηκε για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο καθώς η οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως ανέβασε ρυθμό.
Η αναλογία διαμορφώνεται τώρα στο 317,8% του ΑΕΠ ή 4% χαμηλότερα από το υψηλό του γ΄ τριμήνου του 2016, σύμφωνα με το IIF.
Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ τώρα, για πρώτη φορά ξεπέρασε τα 22.22 τρισ. Δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται σε 22.012 τρισ. δολάρια.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) το έλλειμμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 100 δις και να φτάσει τα 900 δις δολάρια φέτος. Έκθεση του CVO τον περασμένο Ιανουάριο, ανέφερε ότι κατά την επόμενη δεκαετία τα ελλείμματα θα κυμαίνονται μεταξύ 4,1% και 4,7% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πενήντα ετών.
Το CBO επισημαίνει επίσης ότι οι ομοσπονδιακές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν από 20,8% του ΑΕΠ το 2019 σε 23% το 2029.
Η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, έρχεται μετά τη λήξη του 35ήμερου «λουκέτου» στο ομοσπονδιακό κράτος, για το οποίο CBO ανέφερε ότι είχε μέτρια αρνητική επίπτωση στην αμερικανική οικονομία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανειλημμένα επέκρινε τον προηγούμενο πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα ότι κατά την οκταετή θητεία του οδήγησε το χρέος σε μεγάλη αύξηση.
Ως υποψήφιος πρόεδρος το 2016, ο Τραμπ υποσχέθηκε να μειώσει το χρέος και πως θα το πετύχει αυτό επιτυγχάνοντας καλύτερες εμπορικές συμφωνίες.
Υπό τη διοίκηση του Τραμπ, αντικαταστάθηκε η συμφωνία ΗΠΑ, Μεξικού και ο Καναδά (USMCA), με την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής, η οποία υπεγράφη και από τις τρεις χώρες.
Επίσης η Ουάσιγκτον επέβαλε σειρά δασμων στις εισαγωγές διάφορων προϊόντων από την Κίνα, με το Πεκίνο να απαντά με αντίποινα.
Ωστόσο το δημόσιο χρέος αυξήθηκε περίπου κατά 2 τρις δολάρια σε σχέση με τις αρχές του 2017, όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον αυξήθηκε ο ρυθμός αύξησης του χρέους δημόσιο χρέος κατά την ίδια περίοδο περίπου.
Xρεοκοπία Deutsche Bank
Η γερμανική τράπεζα είχε καθαρή ζημιά €3,15 δισ. το β’ τρίμηνο του 2019.
Η ίδια η τράπεζα ανέμενε ότι η καθαρή ζημιά θα είναι 2,8 δισ. ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχε καθαρά κέρδη 401 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2019, τα καθαρά έσοδα έφτασαν τα 6,2 δισ. από 6,59 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ ο κεφαλαιακός δείκτης Tier 1 διαμορφώθηκε στο 13,4% από 14,7% το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Η Fitch είχε υποβαθμίσει την προοπτική της γερμανικής τράπεζας, Deutsche Bank (DB), σε αρνητική από σταθερή, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τις επιφυλάξεις της σχετικά με το σχέδιο αναδιοργάνωσής της.
Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος στο να μην μπορέσει να εφαρμόσει αποτελεσματικά το προαναφερθέν σχέδιο.
Σε συνδυασμό, επίσης, με το ότι το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να ενισχύσει το επιχειρηματικό μοντέλο του, όλη η κατάσταση αυτή γεννά ανησυχία.
To 2013 o Γιάνης Βαρουφάκης θα έγραφε για την υπόθεση Deutsche Bank
Όλοι γνωρίζουν για το σκάνδαλο της αµαρτωλής γερµανικής τράπεζας Deutsche Bank µε τα τοξικά παράγωγα τα οποία έκρυβε επιµελώς για χρόνια µετά το ζοφερό 2008, θαµένα στο βάθος των (διπλών) λογιστικών της βιβλίων, έως ότου οι αµερικανικές ρυθµιστικές αρχές αποκάλυψαν την αλήθεια (αν περιµέναµε από τις ευρωπαϊκές θα περιµέναµε ακόµα…). Γνωρίζαµε ακόµα ότι, ακόµα και αφού κάηκε στον χυλό των δοµηµένων παραγώγων, η Deutsche Bank συνέχισε όχι µόνο να µην φυσά το γιαούρτι αλλά και να καταπίνει τον καυτό χυλό νέων παραγώγων που έχτιζε από την αρχή. Ας είναι καλά ο κ. Σόιµπλε και η κα Μέρκελ που δεν έχασαν ευκαιρία να αποδεικνύουν ότι ό,τι και να κάνει η τράπεζα αυτή, εκείνοι θα την καλύπτουν µε χρήµατα των γερµανών πολιτών.
Αυτό που δεν γνωρίζαµε είναι ότι η Deutsche Bank έχει ανακαλύψει µια νέα µέθοδο για να κρύβεται ακόµα και από τις γερµανικές ρυθµιστικές αρχές, κρατώντας στο σκότος 400 δις ευρώ δανείων τα οποία έχει χορηγήσει αλλά τα οποία δεν αναφέρει στα λογιστικά της βιβλία. Μάλιστα φίλες και φίλοι. Περί τα 400 δις δανείων που έχει χορηγήσει η Deutsche Bank, και µάλιστα επισφαλών (όπως εξηγώ πιο κάτω), δεν παρουσιάζονται πουθενά. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που εταιρεία κρύβει το παθητικό της µε τέτοιο τρόπο ο εισαγγελέας θα εξέδιδε ένταλµα σύλληψης του διευθύνοντα συµβούλου. Στην περίπτωση της Deutsche Bank βαθειά σιγή.
Γιατί θέλει να αποκρύψει αυτά τα δάνεια η Deutsche Bank; Ο λόγος απλός. Για κάθε δις δανείων που δεν αναφέρει στα βιβλία της, η καλή τράπεζα εµφανίζεται στις αγορές και στις ρυθµιστικές αρχές ως υγιέστερη από ό,τι είναι. Έτσι οι ρυθµιστικές αρχές δεν της επιβάλλουν να αυξήσει τα διαθέσιµα κεφάλαιά της ενώ οι επενδυτές δανείζουν την Deutsche Bank µε µεγαλύτερη ευκολία. Κρατώντας περί τα 400 δις δανείων κρυφά, η Deutsche Bank παρανοµεί καθώς παραπλανά επενδυτές και ρυθµιστικές αρχές ταυτόχρονα. Για να το πω απλά, αν είχε δηλώσει τα δάνεια αυτά, σύµφωνα µε τον νόµο που διέπει τις τράπεζες παγκοσµίως (την λεγόµενη Συνθήκη της Βασιλείας) η DeutscheBank θα έπρεπε σήµερα να βρει 13 δις νέων κεφαλαίων για να µην θεωρηθεί πτωχευµένη.
Επόµενο ερώτηµα: Πως κατάφερε να κρύψει ένα ποσό δανείων υπερδιπλάσιο του ελληνικού ΑΕΠ; Με το εξής πανούργο τρόπο: Σε µια κανονική δανειοδοσία, µια τράπεζα δανείζει χρήµα που διαθέτει ήδη και λαµβάνει εχέγγυα από τον δανειζόµενο (π.χ. υποθήκη ενός ακινήτου, µετοχές, οµόλογα) τα οποία επιστρέφει µετά την αποπληρωµή του δανείου. Η Deutsche Bank έκανε κάτι διαφορετικό: Με το που έλαβε τα εχέγγυα, τα περιουσιακά στοιχεία του δανειζόµενου, τα… πούλησε. Πουλώντας τα έβαλε µπροστά µια λογιστική διαδικασία που ακυρώνει τα δάνεια που έδωσε από την µία χρησιµοποιώντας τα εχέγγυα που πούλησε από την άλλη. Θα µου πείτε: Κι όταν έρθει η ώρα τηςαποπληρωµής και πρέπει η τράπεζα να επιστρέψειτα εχέγγυα, τι σκόπευε νακάνει η Deutsche Bank; Το σχέδιο της τράπεζας ήταν να χρησιµοποιήσει τα χρήµατα που θα λάµβανε από την αποπληρωµή της τράπεζας ώστε να αγοράσει πίσω τα εχέγγυα των δανειζόµενων. Αυτό όµως εµπεριέχει ένα τεράστιο ρίσκο.
Αν τα εχέγγυα αυτά χάσουν αξία, ή διατηρήσουν την αξία τους, τότε το σχέδιο πετυχαίνει. Αν όµως αυξηθεί η αξία τους; Τότε η τράπεζα αποκτά µια νέα µαύρη
τρύπα.
Περιληπτικά, µε στόχο την εξαπάτηση αρχών, επενδυτών και καταθετών, η Deutsche Bank πήρε το ρίσκο να δηµιουργήσει νέες µεγάλες µαύρες τρύπες στο εσωτερικό της. Με την πλήρη κάλυψη της γερµανικής κυβέρνησης η οποία, βεβαίως, τα µαθαίνει όλα αυτά κατόπιν εορτής. Καταλήγω µε κατάλογο των τραπεζών που έλαβαν τέτοιου είδους δάνεια από την Deutsche Bank, άνευ περαιτέρω σχολιασµού:
• Η τώρα πια πτωχευµένη ιταλική τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena SpA
• Η επίσης πτωχευµένη ιταλική τράπεζα, µε έδρα την Βερόνα, Banco Popolare SC (BP)
• Η βραζιλιάνικη Banco do Brasil SA
• Η κατόπιν πτωχευµένη βελγο-ολλανδική Dexia SA (DEXB), που δανείστηκε µεγάλα ποσά δύο εβδοµάδες πριν φαληρήσει
• Η Al Khaliji του Κατάρ
• Το «δικό µας» Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο (ΤΤ), που δανείστηκε εν έτει 2009 τουλάχιστον 100 εκατοµµύρια από την Deutsche Bank µε τον πιο πάνω τρόπο
• Η «δική µας» Εθνική Τράπεζα, που δανείστηκε ποσό το οποίο ο αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος, κ. Πέτρος Χριστοδούλου, αρνήθηκε να πει πιο είναι όταν ρωτήθηκε από δηµοσιογράφο του Bloomberg επικαλούµενος… «εταιρικό απόρρητο»
Και το κλου: Οι εισαγγελείς της Σιέννα, που ερευνούν τα δάνεια που έλαβε η Banca Monte dei Paschi di Siena από την Deutsche Bank, έχουν δώσει ένα κωδικό όνοµα στην επιχείρηση της Deutsche Bank να συγκαλύψει δάνεια που ξεπερνούν ακόµα και τα 400 δις ευρώ. Ξέρετε ποιος είναι αυτός ο κωδικός; Να το πάρει το ποτάµι: Project Santorini. Πολύ θα ήθελα να ξέρω γιατί…

https://kourdistoportocali.com/news-desk/me-240-tris-dolaria-pagkosmio-chreos-23-tris-dolaria-to-chreos-ton-ipa-kai-3-tris-to-chreos-tis-deutsche-bank-enas-pagkosmios-polemos-einai-mia-lysi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: