Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Οικομουσείο το Αιτωλικό. Κάποιοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς.






Πληροφορηθήκαμε ότι :

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό EuropeanRegionalFrameWorkforCo-operation διοργανώνει την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου και ώρα 18.00, συνάντηση τοπικών φορέων κι επιχειρήσεων που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MUSE κι έχει στόχο τη συνεργασία και την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων στην δημιουργία του Τοπικού Συμφώνου Συνεργασίας για την στήριξη της ίδρυσης του οικομουσείου (PortMuseum) στο Αιτωλικό, το οποίο έχει ως σκοπό την ανάδειξη της τοπικής αλιευτικής και ναυτικής κληρονομιάς και παράδοσης.


Καταρχάς θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνάντηση αυτή, λανθασμένα ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στο Μεσολόγγι και όχι στο Αιτωλικό.
Στη χειρότερη περίπτωση, πιστεύουμε ότι είναι ακόμη μια δικαιολογημένη αρρυθμία της νεοσύστατης δημοτικής αρχής του Κ. Λύρου.

Πως αλλιώς μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει, μια συνάντηση για επένδυση και μάλιστα πολιτιστικού επιπέδου, σε άλλη πόλη και με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση ούτε με το Αιτωλικό, ούτε με τα βιώματά του, αλλά  στην πλειοψηφία τους, δεν θα μπορούσαν να  χαρακτηριστούν, ούτε καν περαστικούς επισκέπτες.

Ξέρουμε ότι η διοίκηση καραπάνου, όταν έφτασε σε αδιέξοδο από τα χρήματα που του χορηγούσε η κυβέρνηση Σύριζα (δηλ. η τριανταφύλλου με τον κουρουμπλή) πρότεινε έργα για τα έργα, με απώτερο σκοπό να μη χαθεί το κονδύλι δηλαδή η μίζα που θα αποσπούσε από τον εργολάβο ή από την εταιρεία που θα ήταν και ο ίδιος μέτοχος δια τρίτου προσώπου.

Εσείς κ. Λύρο γιατί υλοποιείτε αυτές τις προτάσεις, όταν πολύ καλά ξέρετε ότι είναι κενές περιεχομένου και αμφιβόλου σκοπιμότητας;

Επικροτούμε την απόφασή σας να οδηγήσετε τις λαμογιές του καραπάνου και των συνεργατών του στη δικαιοσύνη, γιατί όμως συνεχίζετε από το σημείο που αυτός σχεδίασε το δικό του αύριο και όχι της κοινωνίας του Αιτωλικού;

Αυτή τη στιγμή, το Αιτωλικό διαθέτει δυο Μουσεία και μάλιστα το ένα Πανελλήνιας εμβέλειας.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; ΜΗΔΕΝ
Τι όφελος είχαν οι Αιτωλικιώτες; ΜΗΔΕΝ
Τι όφελος είχε η εμπορική κίνηση του Αιτωλικού; ΜΗΔΕΝ

Τι καινούργιο θα φέρει αυτή η μετατροπή της Εξέδρας σε Μουσείο τοπικής αλιευτικής και ναυτικής κληρονομιάς και παράδοσης; ΤΙΠΟΤΑ

Το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει, θα είναι ακόμη ένα σημείο στρατηγικό στον οικιστικό ιστό του Αιτωλικού, να χαθεί στην αναμονή και στο χρόνο, περιμένοντας κάποιους οικοτουρίστες, που το βάλανε αμέτι μουχαμέτι, να θαυμάσουν από κοντά τις γαίτες του Αιτωλικού, τα παραγάδια και τους βολκούς μαζί με τις απόχες.

Θα ήμασταν υπέρμαχοι αυτής της επένδυσης, στη περίπτωση που θα είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτούν, να φιλοξενήσουν και πάνω από όλα να υπήρχε η οδική πρόσβαση και το κατάλληλο οδικό δίκτυο για να προσελκύσουν όχι μόνο τα οργανωμένα γκρουπ, αλλά και τους περαστικούς ταξιδιώτες.

Μήπως εσείς δεν βλέπετε την κατάντια μας και το οδικό μας δίκτυο;

Ακόμη προκαλούν γέλιο οι φωτογραφίες των πρώην δημοτικών συμβούλων, προέδρων και αντιδημάρχων του καραπάνου, που με τα φτυάρια μάζευαν την σπασμένη πίσσα από το δρόμο για να έρθει η νέα.
Τρία θανατηφόρα ατυχήματα είχαμε μέχρι τώρα, στη δυτική πλευρά στο δρόμο για τη Μπούζα, εξαιτίας του ... αυλακιού που άφησε ο εργολάβος του ΟΤΕ στο οδόστρωμα, για να μπορέσει να δώσει τη μίζα στον αχόρταγο καραπάνο. 

Αυτό εσάς δεν σας φοβίζει; Το αλιευτικό μουσείο μας έλειψε, όταν καθημερινά παλεύουμε και ευχόμαστε να γυρίσουμε ζωντανοί στα σπίτια μας από τις ηθελημένες κακοτεχνίες του οδικού δικτύου;

Και για το τέλος θέλουμε να ρωτήσουμε, γιατί αυτή η σύσκεψη στο Μεσολόγγι και όχι στο Αιτωλικό;

Η κοινωνία του Αιτωλικού που είναι; Ή μήπως δεν θα αφορά την ίδια αλλά κάποιους κρατικοδίαιτους Μεσολογγίτες επιχειρηματίες; 


Στη συνάντηση αυτή θα έχει λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος του Μεσολογγίου και όχι του Αιτωλικού;

 Οι φίλοι της Λιμνοθάλασσας και όχι οι ίδιοι οι ψαράδες, που θα είναι αφιερωμένη η επένδυση;

Πιστεύετε ότι, κάτι που ενδεχομένως κατά τα κραταιά πρότυπα, είναι αποδεχτό και αποδοτικό, αλλά δεν έχει γίνει κτήμα της τοπικής κοινωνίας, αυτό αυτόματα συνεπάγεται και εγγυάται την επιτυχία της επένδυσης;


Ο ΔΡΑΚΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: