Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Ισπανία: Βρέθηκε κρυστάλλινο στιλέτο 5.000 ετών σε τάφο (φωτό)





Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα απίστευτο εύρημα στον θολωτό τάφο του Montelirio, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ισπανία.

Η τεράστια τοποθεσία ανασκάφηκε για τρία χρόνια μεταξύ 2007 και 2010 και πέντε χρόνια αργότερα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών της Ισπανίας, δημοσίευσαν τη μελέτης τους.

Ένα κρυστάλλινο στιλέτο 5.000 ετών βρέθηκε μόνο του σε έναν θάλαμο, «σε συνδυασμό με ελεφαντόδοντο και θήκη». Είχε μήκος περίπου 21 εκ. και ήταν παρόμοιο με άλλα μαχαίρια εκείνης της περιόδου. 

Εκτός από το στιλέτο, βρήκαν 25 αιχμές βέλους και πυρήνες για την κατασκευή των όπλων.

Πολλά από αυτά χρονολογούνται τουλάχιστον από το 3000 π.Χ και συμπεριλαμβανομένου ενός κρυστάλλινου στιλέτου που μάλλον θα είχε μια απίστευτη χαρακτική


... ιδιότητα.

Τα απομεινάρια τουλάχιστον 25 ατόμων βρέθηκαν στο τάφο και προηγούμενη ανάλυση έδειξε ότι τουλάχιστον ένα αρσενικό και πολλά θηλυκά πέθαναν από κατάποση δηλητηρίου.

Τα ερείπια των γυναικών βρίσκονταν σε έναν θάλαμο δίπλα στα οστά κάποιου που πιθανότατα ήταν ο αρχηγός.

Οι τάφοι περιείχαν επίσης πολλά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων «καλυμμάτων ή ρούχων από δεκάδες χιλιάδες διάτρητες χάντρες και διακοσμημένα με χάντρες από κεχριμπάρι», καθώς και θραύσματα από χρυσές λεπίδες. Τα κρυστάλλινα βέλη βρέθηκαν μαζί, οπότε οι ερευνητές θεώρησαν ότι ήταν τελετουργική προσφορά.

https://www.pronews.gr/kosmos/910238_ispania-vrethike-se-tafo-krystallino-stileto-5000-eton-foto

Δεν υπάρχουν σχόλια: