Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Τα οφέλη της μαστίχας Χίου για την υγεία μας

Η μαστίχα Χίου είναι η φυσική, αρωματική ρητίνη, που εκκρίνεται σα δάκρυ και ρέει κατά σταγόνες στο χώμα, από τις επιφανειακές τομές που προκαλούνται με αιχμηρά εργαλεία στον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου. Η ανάπτυξη του μαστιχόδενδρου επιτρέπεται από τις εδαφολογικές και τις κλιματολογικές συνθήκες μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου.

Η μαστίχα της Χίου αναγνωρίστηκε από τα αρχαία χρόνια, τόσο για το ιδιαίτερο άρωμα της, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Έχει καταγραφεί ως η πρώτη φυσική τσίκλα του αρχαίου κόσμου, που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα της αναπνοής.

Ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια οι κυρίες της Ρώμης χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες από ξύλο μαστιχόδενδρου για την καλύτερη υγιεινή του στόματος. Η μαστίχα αναφέρεται και στα έργα άλλων αρχαίων συγγραφέων σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες της ρητίνης στη ...δυσπεψία και στην αναπαραγωγή του αίματος και τις θεραπευτικές ιδιότητες του μαστιχελαίου στα καρκινώματα στομάχου και στις δυσεντερικές παθήσεις.

Τη χρησιμοποιούσαν ακόμη στην κοσμετολογία για καθαρισμό του προσώπου και του σώματος.

Η μαστίχα Χίου από το 1997, έχει χαρακτηρισθεί ως «Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)», ενώ τον Ιούλιο του 2015 αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων ως φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και των δερματικών φλεγμονών και πληγών.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της Μασίχας Χίου αποδίδονται στα φυτοχημικά συστατικά που περιέχει, ουσίες που είναι ωφέλιμες για την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει πολυφαινόλες και τερπένια, συστατικά με επιβεβαιωμένη αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Πλήθος επιστημονικών μελετών έχει καταδείξει τις παραπάνω ιδιότητες και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα η μάσησή της συμβάλλει στην αντισηψία του στόματος, την προστασία από την τερηδόνα την πλάκα, την κακοσμία του στόματος και την ουλίτιδα.

Επίσης, η μαστίχα Χίου φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καταπολέμηση του Helicobacter Pylori και στη δυσπεψία.

Επιπρόσθετα η αντιφλεγμονώδης δράση της Μαστίχας Χίου φαίνεται ότι μπορεί να ωφελεί και ασθενείς με Iδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα) στη φλεγμονή του εντέρου, ωστόσο αυτή τη στιγμή διεξάγονται μελέτες προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Κλείνοντας λοιπόν, η Μαστίχα Χίου είναι ακόμα ένα παράδειγμα φυσικού προϊόντος που μπορεί να προσφέρει οφέλη υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό και προσελκύει το ενδιαφέρον πλήθους ερευνητών προκειμένου να επιβεβαιωθούν περαιτέρω οι ευεργετικές ιδιότητές της.

Πηγή: Ευσταθία Παπαδά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: