Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Π. Σαλωνίτης: Τι δεν μας είπε χθες ο δήμαρχος για το νερό…

Επειδή το ζήτημα του νερού καίει περισσότερο από 15 χρόνια εμάς τους Αιτωλικιώτες, παρακολουθώ με προσοχή, αν και δεν θα έπρεπε, τις δηλώσεις του δημάρχου για το θέμα. Λέω πως δεν θα έπρεπε, γιατί 2 χρόνια τώρα έχουμε χορτάσει υποσχέσεις και «ΘΑ», που δυστυχώς δεν έχουν επαληθευθεί. Παρ’ όλα αυτά, διάβασα χθες όσα μας είπε ή μάλλον όσα δεν μας είπε και τα αναφέρω. Τι δεν μας είπε:
  1. Τι θα κάνει με τη δικαστική απόφαση. Έπρεπε ήδη να την εφαρμόζει ως δήμος και ΔΕΥΑΜ και όχι να κωλυσιεργεί. Η απόφαση είναι ρητή: ΠΟΣΙΜΟ, ΥΓΙΕΙΝΟ ΝΕΡΟ ΤΩΡΑ. Ούτε όταν «θα δημοπρατήσει έργο», ούτε νομικές υπεκφυγές. Και επειδή δεν τον βλέπω να συμμορφώνεται, καλώ τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, ο οποίος φαντάζομαι έχει τις ίδιες με εμάς ανησυχίες, να ΚΑΛΕΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για να κρατήσουμε κοινή στάση στο θέμα αυτό.
  2. Ποιο συγκεκριμένο έργο θα δημοπρατηθεί και πότε και από ποιο ανοιχτό πρόγραμμα – πρόσκληση του νέου ΕΣΠΑ. Ανέφερε για «έργο βελτίωσης ποιότητας νερού και υδροδότησης του Αιτωλικού». Άρα υποθέτω πως :(Α)Θα αφορά ξανά παρεμβάσεις στην πηγή Κεφαλοβρύσου. Και ποιος εγγυάται ότι μετά από την όποια μέτρηση της Δ/νσης Υγιεινής δεν θα τιναχθούν όλα στον αέρα;(Β) Το έργο θα είναι ενταγμένο - σύμφωνα με όσα σήμερα ανέφερε στη συνέντευξη τύπου, παρουσία όλων των Αιτωλικιώτων δημοτικών του συμβούλων – σε πρόσκληση της Περιφέρειας. Ούτε το Τοπικό ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εγκρίνει και αποφασίσει αυτή τη λύση που προωθείται προς ένταξη. Άρα είναι δική του απόφαση και μόνο. Γιατί;
  3. Στις 14 Ιουλίου η ΔΕΥΑΜ με προϋπάρχουσα έτοιμη μελέτη, ορθά υπέβαλε πρόταση προϋπολογισμού σε ανοιχτή πρόσκληση ΕΠΕΡΑΑ, για την«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΩΣ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ». Αν αυτή ενταχθεί τώρα και αυτό θα έπρεπε να είναι υπόθεση όλων, προχωρά άμεσα ένα μεγάλο κομμάτι του έργου μεταφοράς πόσιμου νερού από τον Εύηνο. Ακόμη, με τα 500 χιλ € που περίσσεψαν από το ΧΥΤΑ και ανήκουν στην υδροδότηση του Αιτωλικού, μπορούμε άμεσα με δημοπράτηση της ΔΕΥΑΜ, να κάνουμε το κομμάτι «ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ – ΧΑΛΑΖΙΑΣ». Επομένως μπορούν σύντομα να κατασκευαστούν σχεδόν τα 2/3 του έργου και να αναμένουμε μια πρόσκληση (στην αρχή είναι άλλωστε το νέο ΕΣΠΑ), για το υπόλοιπο περίπου 1/3 από «ΧΑΛΑΖΙΑ – ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ».
  4. Γιατί δεν επιλέγεται αυτή η λύση; Λένε πως έχει μεγάλο κόστος, κοντά στα 6 εκατ. €. Μα τα μισά από αυτά είναι τα δυο έργα που προανέφερα, ενώ το έργο που προτείνει ο δήμαρχος είναι ύψους 2,5 εκατ. €. Επομένως το κόστος είναι ίδιο και για «άλλους λόγους» επιλέγεται ξανά η «βελτίωση της πηγής Κεφαλοβρύσου». Όμως τα τελευταία 5 χρόνια, τόσο από την προηγούμενη όσο και από την τωρινή δημοτική αρχή, έχουν δοθεί περίπου500 χιλ € στην πηγή Κεφαλοβρύσου και νερό δεν είδαμε! Γιατί αυτή η εμμονή και μάλιστα αυτή τη φορά με αμφιλεγόμενες λύσεις υψηλού κόστους συντήρησης (π.χ. φίλτρα άνθρακα) και πόρους άνω του 1 εκατ. € από το νέο ΕΣΠΑ;
Ο δήμαρχος και οι Αιτωλικιώτες δημοτικοί του σύμβουλοι, αναλαμβάνουν πλήρως και αποκλειστικά όλη την ευθύνη για όσα δεν έγιναν αυτά τα 2 χρόνια, καθώς και για ότι επιχειρείται σήμερα.
Μόνο που «τη νύφη την πληρώνουμε» εμείς και γι’ αυτό δεν πρέπει να μένουμε άπραγοι και αδρανείς.
ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ ΠΑΝΟΣ
Τοπικός Σύμβουλος
Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: