Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Νόσος του Crohn: Συμπτώματα, διατροφή και συμβουλές

H νόσος του Crohn ή τοπική εντερίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Προκαλεί κυρίως πόνο στην κοιλιά,διάρροια (η οποία μπορεί να είναι αιματηρή στη χειρότερη περίπτωσή του), εμετό ή απώλεια βάρους. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως εξανθήματα στο δέρμα, αρθρίτιδα, φλεγμονή στον οφθαλμό, κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης. Η νόσος του Crohn προκαλείται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιβαλλοντικών, ανοσολογικών και βακτηριακών παραγόντων σε γενετικά ευαίσθητα άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στο ... γαστρεντερικό σωλήνα.


Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας ακολουθώντας τις σωστές διατροφικές συμβουλές. Πάντοτε, όμως, με την επίβλεψη του γιατρού που σας παρακολουθεί και με τη συνεχή ενημέρωσή του. Αξίζει, επίσης, να τονιστεί πως το κάπνισμα και το αλκοόλ επιβαρύνουν την κατάσταση και καλό θα ήταν να τα κόψετε ή, τουλάχιστον, να τα περιορίσετε.

Διατροφή και Νόσος του Crohn
1. Περιορίστε τις φυτικές ίνες (όσπρια, φρούτα, λαχανικά, όχι όμως τις πατάτες), ιδιαίτερα τις εποχές έξαρσης της νόσου, όταν δηλαδή έχετε πόνο ή διάρροια.

2. Φάτε πολλές πρωτεΐνες, όπως, π.χ., κρέας, γάλα (εάν το ανέχεστε).

3. Μαγειρεμένα φρούτα επιτρέπονται.

4. Το γάλα, η φέτα, τα μαλακά λευκά τυριά και τα γαλακτερά επιτρέπονται μόνο αν γίνονται ανεκτά. Για να δοκιμάσετε αν ανέχεστε τα γαλακτερά, πιείτε νηστικός ένα ποτήρι κρύο πλήρες γάλα. Αν μέσα σε δύο ώρες παρατηρήσετε φουσκώματα στην κοιλιά ή και διάρροια, τότε είναι καλό να τα αποφεύγετε.

*Την περίοδο που δεν έχετε συμπτώματα δεν χρειάζεται αυστηρή δίαιτα.



Γενικές συμβουλές για τη Νόσο του Crohn
1. Στρες:

Το στρες μπορεί να προκαλέσει έξαρση (κρίση) της νόσου. Να αποφεύγετε τις έντονες συγκινήσεις, να ξεκουράζεστε καλά και να αθλείστε τακτικά.

2. Βάρος:

Να ζυγίζεστε τακτικά και σε περίπτωση μείωσης του βάρους σας να ενημερώνετε το γιατρό σας. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό σας προβλήματα όρασης, δερματολογικά, πόνοι αρθρώσεων, θρομβώσεις, προβλήματα νεφρών και ήπατος.

3. Φάρμακα:

Πρέπει να αποφεύγετε τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα Voltaren, Mesulid, Indocid, Feldene, Reumacid κ.ά.

4. Ο έλεγχος της υγείας σας θα είναι περιοδικός και θα καθορίζεται από το γιατρό σας.



http://enallaktikidrasi.com/2016/07/nosos-crohn-symptomata-diatrofi-symvoules/

Δεν υπάρχουν σχόλια: