Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Τι είναι, συμπτώματα και πώς μεταδίδεται



Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. Pylori) ή, όπως ονομάζεται είναι μερικές φορές, το “βακτήριο στομάχου”, είναι ένα σπειροειδούς σχήματος βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή του εσωτερικού βλεννογόνου του στομάχου (γαστρίτιδα) στους ανθρώπους.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται μια κοινή αιτία στομαχικών ελκών σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι το 90% των ατόμων με έλκη στομάχου έχουν μολυνθεί με H. Pylori. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν αυτό το βακτήριο στο μικροβίωμα του στομάχου τους και στο ανώτερο πεπτικό σύστημα, αλλά έχουν λίγα, ή ... καθόλου συμπτώματα.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προκαλεί μολύνσεις στομάχου στους ανθρώπους;
Ναι, το βακτήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει μια μόλυνση στο στομάχι σε ορισμένα άτομα. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι που έχουν αυτά τα βακτήρια στο πεπτικό τους σύστημα έχουν λίγα, ή καθόλου συμπτώματα, οι περισσότεροι αναπτύσσουν φλεγμονή του στομάχου (γαστρίτιδα) από την αντίδραση του οργανισμού στο ίδιο το βακτήριο και σε μια κυτταροτοξίνη, η οποία ονομάζεται Vac-Α, και είναι μία χημική ουσία που παράγει το βακτήριο.

Πιστεύεται, επίσης, ότι το γαστρικό οξύ του στομάχου διεγείρει το βακτήριο ώστε αυτό να αναπτυχθεί και να παράγει την κυτταροτοξίνη, κάτι που αυξάνει την εισβολή στο βλεννογόνου του στομάχου από βακτήρια, φλεγμονές και το σχηματισμό έλκους. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα βακτήρια και τα προϊόντα τους, που συνδέονται με μεταβολές στα επιθηλιακά κύτταρα του στομάχου, όταν μεταβάλλονται, μπορεί να συνδέονται με το στομαχικούς και άλλους καρκίνους, αν και αυτό είναι αρκετά σπάνιο να συμβεί.

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Συμπτώματα
Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο H. Pylori έχουν λίγα, ή καθόλου συμπτώματα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά είναι:

Ήπιας μορφής γαστρίτιδα
Ρέψιμο
Φούσκωμα
Ναυτία
Έμετος
Κοιλιακή δυσφορία
Συχνά, αυτά τα συμπτώματα απλά υποχωρούν από μόνα τους. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν μια πιο σοβαρή λοίμωξη εμφανίζουν συμπτώματα στομαχικού και δωδεκαδακτυλικού έλκους, ή σοβαρής γαστρίτιδας που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Κοιλιακό άλγος ή/και δυσφορία που συνήθως δεν υποχωρεί
Ναυτία και εμετό μερικές φορές με αίμα που είναι κόκκινο ή έχει χρώμα σαν κατακάθι του καφέ
Σκούρα, ή σαν πίσσα κόπρανα (το μαύρο χρώμα των κοπράνων οφείλεται σε έλκη που αιμορραγούν)
Κόπωση
Χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω αιμορραγίας
Αίσθηση ότι χόρτασαν μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής
Μειωμένη όρεξη γενικά
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Διάρροια
Καούρα
Κακή αναπνοή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ένα άτομο έχει συμπτώματα με μαύρα κόπρανα και κόπωση θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια ή να επισκεφτεί τα Επείγοντα ενός νοσοκομείου, για να κάνει εξετάσεις για ενδεχόμενη εντερική αιμορραγία.

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Είναι μεταδοτικό;
Ναι, το βακτήριο H. Pylori είναι μεταδοτικό. Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχει μια “γκρίζα ζώνη” στην ερμηνεία της έννοιας “μεταδοτικό” σε αυτή την περίπτωση. Ως λέξη, συνήθως εννοεί ότι ο μολυσματικός παράγοντας (δηλαδή το βακτήριο) μεταφέρεται από άτομο σε άτομο. Στην περίπτωση του H. Pylori πολλές φορές υπάρχει απλά “εποίκηση” ενός οργάνου από το βακτήριο, αλλά χωρίς να αναπτυχθεί ασθένεια, ακόμη και αν αυτό έχει μεταφερθεί από άτομο σε άτομο. Η “γκρίζα ζώνη” εμφανίζεται όταν πολλοί άνθρωποι που έχουν το βακτήριο δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, ενώ άλλοι ασθενούν σοβαρά.

Μερικοί μικροβιολόγοι θεωρούν ότι τέτοιου είδους βακτήρια προσαρμόζονται στον οργανισμό που τα “φιλοξενεί” και αλλάζουν σιγά-σιγά, ώστε να αποικίσουν και να μολύνουν τον οργανισμό σταδιακά. Αν και αυτό είναι μια εικασία (δεν έχει αποδειχτεί) φαίνεται ότι ταιριάζει στην συμπεριφορά του H. Pylori.


https://www.pronews.

Δεν υπάρχουν σχόλια: