Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Εσύ το ήξερες; - Ιδού ο λόγος που τα ψάρια εξαφανίζονται όταν γίνεται σεισμός (βίντεο)






Ο σεισμός, αποτελεί ένα γεωφυσικό φαινόμενο που δεν υπάρχει ίχνος ζωντανού να μην το φοβάται ή να μην τρομάζει κατά την διάρκειά του.

Πραγματικά το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά των ψαριών οι ντόπιοι ψαράδες το έχουν νιώσει το τελευταίο διάστημα μετά τους συνεχόμενους σεισμούς βόρεια το νησιού μας και ειδικά οι περισσότεροι ψαράδες της παραλίας.

Τα ψάρια που έχουν παρατηρηθεί σαν τα κάπως πιο ανθεκτικά και να μην επηρεάζονται τόσο πολύ από το σεισμό είναι οι τσιπούρες σε ανοιχτές θάλασσες, με αμμουδιά όμως. Οι επιστήμονες λοιπόν κάνουν λόγο για το γνωστό γι’ αυτούς ’’πρόδρομο φαινόμενο των σεισμών’’ το οποίο συνδέουν άμεσα με την ...επιβάρυνση του θαλασσινού νερού από διάφορα αέρια που αναδύονται από τα έγκατα της γης ύστερα από κάθε σεισμό, καθώς και με χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα, τα όποια επηρεάζουν τη συμπεριφορά των θαλάσσιων οργανισμών.

Από παρατηρήσεις ψαροτουφεκάδων ψάρια υπάρχουν στις ξέρες, αυτά απλώς δεν μετακινούνται και δεν τρώνε. Για το καταγεγραμμένο στη διεθνή βιβλιογραφία σαν «πρόδρομο φαινόμενο σεισμών» οι επιστήμονες λένε: «Υπάρχει το θέμα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί και να τεκμηριωθεί επιστημονικά, έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει πολύ συχνά πριν ή μετά την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού. Η σύσταση του νερού, η πιθανή περιεκτικότητά του σε μεθάνιο, αλλά και κάποια χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι πιθανές αιτίες που επηρεάζουν αρνητικά τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Σίγουρα χρειάζεται μια προσεκτική προσέγγιση του θέματος, είναι κάτι το οποίο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια». Με αφορμή τον σεισμό της Λευκάδας το 2003 είχε αναφερθεί η περίεργη συμπεριφορά των ψαριών πριν και ύστερα από μια ισχυρή σεισμική δόνηση. Εκδηλώνεται με νευρικές και αφύσικες κινήσεις, οι οποίες έχουν αιτία τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προηγούνται από έναν σεισμό επιδρούν στο νευρικό σύστημα των ψαριών, με αποτέλεσμα αυτά να συμπεριφέρονται μη φυσιολογικά. Μάλιστα στην Ιαπωνία η συμπεριφορά των ψαριών χρησιμοποιείται και ως μέθοδος πρόγνωσης ενός σεισμού.

Γι’ αυτό σε πολλά ερευνητικά κέντρα, αλλά και σε κτίρια, υπάρχουν εγκατεστημένες μεγάλες γυάλες με ψάρια, των οποίων η συμπεριφορά ελέγχεται προσεκτικά. Όταν διαπιστώσουν ότι αυτά αρχίσουν να συμπεριφέρονται νευρικά και αφύσικα, τότε καταλαβαίνουν ότι επίκειται κάποιος σεισμός.



https://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: