Ο σεισμός, αποτελεί ένα γεωφυσικό φαινόμενο που δεν υπάρχει ίχνος ζωντανού να μην το φοβάται ή να μην τρομάζει κατά την διάρκειά του.
Πραγματικά το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά των ψαριών οι ντόπιοι ψαράδες το έχουν νιώσει το τελευταίο διάστημα μετά τους συνεχόμενους σεισμούς βόρεια το νησιού μας και ειδικά οι περισσότεροι ψαράδες της παραλίας. Τα ψάρια που έχουν παρατηρηθεί σαν τα κάπως πιο ανθεκτικά και να μην επηρεάζονται τόσο πολύ από το σεισμό είναι οι τσιπούρες σε ανοιχτές θάλασσες, με αμμουδιά όμως. Οι επιστήμονες λοιπόν κάνουν λόγο για το γνωστό γι’ αυτούς ’’πρόδρομο φαινόμενο των σεισμών’’ το οποίο συνδέουν άμεσα με την ...επιβάρυνση του θαλασσινού νερού από διάφορα αέρια που αναδύονται από τα έγκατα της γης ύστερα από κάθε σεισμό, καθώς και με χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα, τα όποια επηρεάζουν τη συμπεριφορά των θαλάσσιων οργανισμών.
Από παρατηρήσεις ψαροτουφεκάδων ψάρια υπάρχουν στις ξέρες, αυτά απλώς δεν μετακινούνται και δεν τρώνε. Για το καταγεγραμμένο στη διεθνή βιβλιογραφία σαν «πρόδρομο φαινόμενο σεισμών» οι επιστήμονες λένε: «Υπάρχει το θέμα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί και να τεκμηριωθεί επιστημονικά, έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει πολύ συχνά πριν ή μετά την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού. Η σύσταση του νερού, η πιθανή περιεκτικότητά του σε μεθάνιο, αλλά και κάποια χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι πιθανές αιτίες που επηρεάζουν αρνητικά τους θαλάσσιους οργανισμούς.
Σίγουρα χρειάζεται μια προσεκτική προσέγγιση του θέματος, είναι κάτι το οποίο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια». Με αφορμή τον σεισμό της Λευκάδας το 2003 είχε αναφερθεί η περίεργη συμπεριφορά των ψαριών πριν και ύστερα από μια ισχυρή σεισμική δόνηση. Εκδηλώνεται με νευρικές και αφύσικες κινήσεις, οι οποίες έχουν αιτία τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προηγούνται από έναν σεισμό επιδρούν στο νευρικό σύστημα των ψαριών, με αποτέλεσμα αυτά να συμπεριφέρονται μη φυσιολογικά. Μάλιστα στην Ιαπωνία η συμπεριφορά των ψαριών χρησιμοποιείται και ως μέθοδος πρόγνωσης ενός σεισμού.
Γι’ αυτό σε πολλά ερευνητικά κέντρα, αλλά και σε κτίρια, υπάρχουν εγκατεστημένες μεγάλες γυάλες με ψάρια, των οποίων η συμπεριφορά ελέγχεται προσεκτικά. Όταν διαπιστώσουν ότι αυτά αρχίσουν να συμπεριφέρονται νευρικά και αφύσικα, τότε καταλαβαίνουν ότι επίκειται κάποιος σεισμός.
Ένα χιουμοριστικό ηλεκτρονικό ημερολόγιο, που έχει σκοπό να σχολιάζει την καθημερινότητά μας, τα έργα και τις ημέρες μας, με οδηγό τη σάτιρα, και το "ιδιόμορφο" χιούμορ των συντακτών του.
Αιτωλικό: ''Μη Ενεργοί Πoλίτες''
H ελεύθερη έκφραση της γνώμης είναι μία από της αρχές της Δημοκρατίας. Μια ελευθερία που κάποιοι, μη μπορώντας να την ανεχτούν, προσπαθούν να τη ''φιμώσουν''. Ο σκοπός του blog -είναι να εκφράζει αυτό που κάποιοι δεν τολμούν ελεύθερα να πουν. Όποιος θέλει να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του μπορεί να επικοινωνεί με το Blog στο email:
Ελιά σε γλάστρα
-
Η ελιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μεσογειακού τοπίου και από την
αρχαιότητα καλλιεργείται για τον καρπό της, από τον οποίο παράγεται το
πολύτιμο ελ...
Απο τούδε και στο εξής...
-
*ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΟ therapeftis.eu*
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να
αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας...
Το ναυάγιο του «Χειμάρρα»
-
Η βύθιση του ατμόπλοιου «Χειμάρρα» στις 19 Ιανουαρίου 1947 στον Νότιο
Ευβοϊκό είναι το πιο πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα στη χώρα μας. Έμεινε στην
ιστορία ως...
Πρόταση στους αγρότες για άνοιγμα των δρόμων!
-
Ξεκαθαρίζουμε εξ’ αρχής ότι οι ίδιοι οι αγρότες είναι αυτοί που θα πάρουν
τις αποφάσεις για τις μορφές και την κλιμάκωση του αγώνα τους.
Ξεκαθαρίζουμε ότ...
ΤΡΟΚΤΙΚΟ??? ΠΑΡΟΝ!!! ( έτσι απλά...)
-
Πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που έγινε ουσιαστικά η τελευταία
ανάρτηση...
Λάβαμε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης, άλλα με περισσότερο
ρο...
ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΑΞΗ !!! Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
-
*Πριν από λίγο μιλούσα με την αγαπημένη μου Φιλόλογο την κυρία Μαρία
Κονταξή!!! *
Είναι στα Γιάννενα !
Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΕ…
...
“Παραδοσιακή ριβανή από τα χωριά του Βάλτου”
-
Ένα γλυκό που φτιάχνεται παντού, αλλά σε κάθε τόπο με τον δικό του μοναδικό
τρόπο...
Την περίοδο των γιορτών, στις επισκέψεις μας σε σπίτια συγγενών και...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου