Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ανάλυση Ιγνατίου: H Ελλάδα σε κίνδυνο, το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης






Οι επισκέπτες μπορεί να αποδειχθούν και «πυρηνική βόμβα» για την Ελλάδα
Ηελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι ξένοι τουρίστες που θα επισκέπτονται την Ελλάδα το καλοκαίρι δεν θα υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον κορονοϊό. Αυτή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα έχει κάνει μεγαλύτερο λάθος στη διάρκεια της θητείας της. Πρόκειται για απόφαση που πρέπει να ανακληθεί αμέσως.

 Η Ελλάδα θα τεθεί σε πολύ μεγάλο κίνδυνο και οι θυσίες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης θα πάνε στράφι.

του Μιχάλης Ιγνατίου για το ethnos.gr

Καταλαβαίνω την κατάσταση της οικονομίας, για την οποία δεν ευθύνονται ο πρωθυπουργός και οι Έλληνες αξιωματούχοι που ασχολούνται με αυτήν. Το ίδιο πρόβλημα έχουν όλες οι χώρες. Καταλαβαίνω ότι ο τουρισμός είναι βασική πηγή εσόδων για την Ελλάδα μας, διότι καμία κυβέρνηση, από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν φρόντισε να ...αναπτυχθεί βιομηχανικά η χώρα. Φτάσαμε στο σημείο όπου ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας. Δεν έχουμε τίποτε άλλο, πέραν μερικών κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, οι οποίοι όταν πρέπει να επενδύσουν εξαφανίζονται.

Στη διάρκεια της λεγόμενης «κρίσης χρέους», που αργότερα ονομάστηκε «οικονομική κρίση», οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωναν αυτή τη λεπτομέρεια: Ότι ενώ η Ελλάδα δεν μπορούσε να αντλήσει επενδύσεις, καθώς κανένας ξένος οικονομικός παράγοντας δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στη χώρα, οι Έλληνες «κροίσοι» και επιχειρηματίες όχι μόνο δεν επένδυσαν, αλλά ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, πήραν τις εταιρείες τους και τις πήγαν σε άλλες χώρες. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, με πιο τρανταχτό της Coca Cola, αλλά δεν είναι της ώρας. Θα καταθέσω και κάτι άλλο που γνωρίζω από πρώτο χέρι: Έλληνας υπουργός, από τους καλούς και σοβαρούς -δεν αναφέρω το όνομά του διότι δεν έλαβα τη σχετική άδεια- είχε συνάντηση με δυνατούς επιχειρηματίες, επικεφαλής hedge funds και επίδοξους επενδυτές.


Έκανε μια καλή παθιασμένη παρουσίαση και ενημέρωση, από αυτές που λες «wow» για να θυμηθούμε και τον «εμπρηστή» Γιάνη Βαρουφάκη. Φαινόταν ότι εντυπωσιάστηκαν οι Αμερικανοί. Ένας εξ αυτών απάντησε ότι θα σκεφτεί να επενδύσει όταν δει πως επενδύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες. Προσέξτε: Είναι βαριά η κουβέντα του. Στην ουσία έλεγε ότι αν οι Έλληνες εμπιστευθούν την Ελλάδα και επενδύσουν, θα είναι πιο εύκολο να «κατέβουν» και οι ξένοι… Μετά την παρένθεση πάμε ξανά στο θέμα μας… Καταλαβαίνω, λοιπόν, ότι μετά την επιτυχία αντιμετώπισης της κρίσης, πρέπει πάραυτα και με όλα τα μέσα, οι πάντες στην κυβέρνηση και στον επιχειρηματικό κόσμο να ασχοληθούν με την οικονομία. Πρέπει να σωθεί για άπειρους λόγους, που ο καθένας καταλαβαίνει. Ως γνωστόν, όποια χώρα έχει γερή και στιβαρή οικονομία δεν φοβάται κανέναν εχθρό. Και η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, λόγω της οικονομικής κρίσης από το 2010 μέχρι το 2020, και στη συνέχεια λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας και της πανδημίας έχει μια ταλαιπωρημένη οικονομία. Ένα γρήγορο έσοδο θα προέλθει από τους τουρίστες.

Όμως, την ίδια στιγμή, οι επισκέπτες μπορεί να αποδειχθούν και «πυρηνική βόμβα» για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση πέτυχε και στον Έβρο, όπου αντιμετώπισε την τουρκική εισβολή μέσω μεταναστών, και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Διαβάστε τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορεί να κρύψει κανείς αυτή την επιτυχία. Όμως, εάν δεν εισαγάγει η Ελλάδα τις εξετάσεις όλων όσοι εισέρχονται στη χώρα, μπορεί να ομιλούμε τον Αύγουστο για τη μεγαλύτερη τραγωδία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: