Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Σύλλογος Αλιέων Αιτωλικού: ΥΠΌΜΝΗΜΑ : προς τη Δημοτική αρχή και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για άμεση λύση στα ζωτικά προβλήματα της Λιμνοθάλασσας.





( εκ παραδρομής, γράψαμε την ονομασία του σωματίου  Ντολμάς, ζητούμε συγνώμη για το λάθος)
Το σωματείο Ντολμάς ουδεμία σχέση έχει με τις συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, με τη Νίδοβα, το Βιολογικό καθαρισμό της πόλης μας και την απόφραξη των Γεφυριών του Αιτωλικού. 


ΥΠΟΜΝΗΜΑ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΙΤΩΛΙΟΥ- ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΄΄ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ΄΄
εδρεύοντος στο Αιτωλικό, νομίμως εκπροσωπουμένου

ΠΡΟΣ
Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λύρο

Κοινοποιήσεις :

Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας- κ. Μαρία Σαλμά

ΑντιπεριφερειάρχηςΥποδομών και Έργων- Αθανάσιος Μαυρομάτης

ΔΕΥΑΜ Μεσολογγίου



ΘΕΜΑ: Υφιστάμενη κατάσταση στη περιοχή Νίδοβα της Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου, ως τελικός αποδέκτης του Βιολογικού καθαρισμού της πόλης του Αιτωλικού.
Προτάσεις για τη λήψη μέτρων και αλλαγή του τελικού αποδέκτη.


Μετά τις αντιδράσεις του συλλόγου μας για ορισμό της νησίδας Ντολμάς (όπως προβλέπονταν από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) , ως τελικό αποδέκτη των λυμάτων του ΒΙΟΚΑ της πόλης του Αιτωλικού , η τότε δημοτική αρχή του δήμου Αιτωλικού, όρισε τη θαλάσσια περιοχή της Νίδοβας, ώστε να είναι αυτή, ο αποδέκτης των λυμάτων της πόλης.

Μετά από τόσα χρόνια εφαρμογής αυτής της απόφασης, τα συμπεράσματα που βγαίνουν, είναι αρνητικά από κάθε άποψη.



Η περιοχή της ανατολικής Νίδοβας, χαρακτηρίζεται από την ελάχιστη ως ανύπαρκτη κίνηση υδάτων (εσωτερική μετακίνηση) ή θαλάσσιων ρευμάτων.
Αυτό οφείλετε, στη συσσωρευμένη ...οργανική και ανόργανη ύλη που έχει εναποτεθεί στις καμάρες των ανατολικών γεφυριών της πόλης του Αιτωλικού, εξαιτίας της αδιάλειπτης παροχής θρεπτικών χημικών στοιχείων, από τα λύματα του ΒΙΟΚΑ και των υπολειμμάτων των νεκρών ζωικών οργανισμών .
Η συσσώρευση αυτή εμποδίζει την ύπαρξη οποιασδήποτε μετακίνησης θαλάσσιου όγκου νερού από και προς το κανάλι του Αιτωλικού.

Από την νότια πλευρά ( θέση Πόρος), επίσης υπάρχει το ίδιο πρόβλημα και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό, μιας και εκεί δεν έχουμε μόνο την επίδραση των θρεπτικών χημικών στοιχείων στην ανάπτυξη της οργανικής ύλης, αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την λανθασμένη επιλογή της εναπόθεσης των βυθοκορημάτων του διαύλου.
Αυτή η λάθος επιλογή, έχει δημιουργήσει φραγμό στην από νότο είσοδο των υδάτων, τα οποία είναι και τα πλέον απαραίτητα, μιας και προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Πατραϊκό κόλπο.


Στη Δυτική πλευρά, υφίσταται ο χωμάτινος δρόμος Κατράκειο – Πόρος, ο οποίος παρότι έχει εγκριθεί η άρση του και έχουν καταβληθεί τα χρήματα, αυτός συνεχίζει να υπάρχει, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανταλλαγή υδάτων με την Δυτική Νίδοβα.

Στην Ανατολική πλευρά, υφίσταται ακόμη, ο καταυλισμός των Αθίγγανων, ο οποίος δεν έχει έστω και υποτυπώδεις εγκαταστάσεις αποχέτευσης.
Ο εν λόγω καταυλισμός και σε συνδυασμό με την λειτουργία του αντλιοστασίου που βρίσκετε σε αυτή τη θέση, πολλαπλασιάζει την ποσότητα θρεπτικών χημικών στοιχείων, που έχουν ως τελικό αποδέκτη την ανατολική Νίδοβα.

Το Φαινόμενο του Ευτροφισμού.

Όλοι μας έχουμε δει, στη περιοχή της Νίδοβας και μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν (ηλιοφάνεια - θερμοκρασία), η επιφάνεια όλης αυτής της λιμνοθαλάσσιας περιοχής, να θυμίζει περισσότερο πράσινο γήπεδο, παρά λιμνοθάλασσα.

Αυτό συμβαίνει γιατί πρωτίστως οι φυτικοί μικροοργανισμοί (φυτοπλαγκτόν) και αργότερα οι ποιο σύνθετοι και μεγαλύτεροι οργανισμοί (φύκια), εκμεταλλεύονται τα θρεπτικά χημικά στοιχεία που λαμβάνουν από τα λύματα του ΒΙΟΚΑ, του καταυλισμού και του αντλιοστασίου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ταχύτατα σε κυτταρικό αριθμό και βιομάζα.

Αιτωλικό: Λιμνοθάλασσα και όνειρα αργοπεθαίνουν... - Το Περιοδικό

Όλη αυτή η διαδικασία, οδηγεί τη περιοχή στα όρια της οικολογικής καταστροφής.
Έτσι η Νίδοβα πλέον, δεν υφίσταται , ως αλιευτικό πεδίο, στερεί από το εισόδημά μας πολύτιμους πόρους και λειτουργικά θυμίζει περισσότερο ανοικτό βόθρο, παρά ένα ζωντανό τμήμα της Λιμνοθάλασσας.

Προτάσεις

Ως σύλλογος αλιέων της Λιμνοθάλασσας, προτείνουμε την τάχιστη αλλαγή του τελικού αποδέκτη του ΒΙΟΚΑ, την εκβάθυνση (με βυθοκόρο ή ντραγκλάιν), της νότιας εισόδου στη Νίδοβα (θέση Πόρος), καθώς και των καμαρών των Ανατολικών Γεφυριών.
Την εκτροπή των υδάτων του αντλιοστασίου της συγκεκριμένης περιοχής, εκτός λιμνοθάλασσας και την άμεση μετακίνηση του καταυλισμού των Αθιγγάνων.


Τελικός Αποδέκτης

Η κατάσταση του οικοσυστήματος της περιοχής (ανατολική Νίδοβα) , κρίνεται επικίνδυνη λόγο του μεγάλου οργανικού φορτίου, αλλά και της μεγάλης ποσότητας των θρεπτικών χημικών στοιχείων, που εναποτίθενται στον πυθμένα της και τα οποία μπορούν να μεταφέρονται, σε μεγάλες ποσότητες και στην υπόλοιπη λιμνοθάλασσα, όταν τα καιρικά φαινόμενα το επιτρέψουν (ισχυροί άνεμοι – θαλασσοταραχή).
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι, δυνητικά έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των κατοίκων (όταν σαπίζουν τα φύκια ).

Για όλους αυτούς τους λόγους, προτείνουμε την μεταφορά του τελικού αποδέκτη ως προσωρινή λύση, άλλα άμεσα αναγκαία, στη θέση βάλτος του Ράγκου.

Αυτή η περιοχή κρίνεται ως η πλέον κατάλληλη, μιας και είναι ένα κλειστό κομμάτι γης, περίπου 500 στεμμάτων.
Υπάρχει έτοιμος και φυσικός καλαμιώνας, ο οποίος θα λειτουργήσει ως φυσικό φίλτρο, δέσμευσης των θρεπτικών χημικών στοιχείων, από τα λύματα του ΒΙΟΚΑ.
Ακόμη και στην περίπτωση που γεμίσει η συγκεκριμένη έκταση του βάλτου, με λύματα από τον ΒΙΟΚΑ, ο ρυθμός εξόδου, θα είναι ιδανικός για τον καλαμιώνα, ώστε να μπορεί παίξει το ρόλο που προσδοκούμε.

Βέβαια η τελική λύση θα πρέπει να είναι η μεταφορά του ΒΙΟΚΑ σε άλλη περιοχή, μακριά από τη Λιμνοθάλασσα μιας και αυτή η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν είναι συμβατή ούτε με το ευαίσθητο οικοσύστημα της Λιμνοθάλασσας, αλλά έρχεται και σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες ΡΑΜΣΑΡ και ΝΑΤΟΥΡΑ 2000.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να προστατεύσει και να διασφαλίσει το αλιευτικό μας εισόδημα, την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής, αλλά και να αποκαταστήσει τη λειτουργίας του Λιμνοθαλάσσιου οικοσυστήματος, διορθώνοντας λάθος επιλογές και παρεμβάσεις του παρελθόντος.

                                        Για το Δ.Σ του Συλλόγου


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                             ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τσίντζος Αθανάσιος                                                     Μπότας Θεόδωρος








1 σχόλιο:

Γιώργος Σφυρής είπε...

AMΕΣΗ μεταφορά λυμάτων στο βίο.κα. Οινιάδων, άρση δρόμου και εγκαταστάσεων βίο.κα. Αιτωλικού από τη καρδιά της λιμνοθάλασσας μας. Διάνοιξη ανατολικού και καθαρισμό δυτικού αύλακα. Καθαρισμός και ανύψωση γεφυριών. Έλεγχος και σταμάτημα ρυπογόνων εστιών. Η φύση τότε θα κάνει τη δουλειά της, διαφορετικά θα μας εκδικηθεί.