Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Κάποιοι χαίρονται για την κατάργηση της Απλής Αναλογικής στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί νομίζουν ότι θα κόψουν πρώτοι το νήμα.





Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα της  ενισχυμένης αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, με  κατάργηση της απλής αναλογικής που είχε θεσπίσει η προηγούμενη  κυβέρνηση.

Το παράξενο είναι ότι το επιτελείο του Λύρου, δηλαδή ο Στέλλιος και δυο-τρείς  αντιδήμαρχοι, ανοίγουν σαμπάνιες από τη χαρά τους, χωρίς ακόμη και τώρα να ξέρουν, τι χειροκροτούν και τι τους περιμένει, στο φανταστικό σενάριο να ξανακατέβουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές. 

Ίσως να χαίρονται διότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ξεπεράσουν το όριο του 4%, που θέτει ως προϋπόθεση ο νέος νόμος, ώστε να μπορεί να καταλάβει έστω και μια έδρα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ίσως να υπάρχει και κάποιος δευτερεύον λόγος, για τον οποίο, τουλάχιστον εμείς,  δεν μπορούμε  να ανακαλύψουμε.
...

Το μόνο που βρήκαμε στο φατσοβιβλίο είναι οι έωλες σκέψεις του αντιδημάρχου Καραπάνου, όπου αφού πρώτα ρίχνει το ανάθεμα στην απλή αναλογική, ως η κύρια αιτία,  για την ανυπαρξία και την ακυβερνησία που προκάλεσαν οι προσωπικές επιλογές των Λύρου-Στέλλιου, μετά με ένα θαυμαστό τρόπο, αστυνόμου Σαίνη, βγάζει το συμπέρασμα, ότι εάν υπήρχε η ενισχυμένη αναλογική στις τελευταίες εκλογές, η κλίκα του ραδιομεγάρου θα μπορούσε να διοικήσει και να περάσει χωρίς κόπο τις προσωπικές επιλογές του δημάρχου και το δημοτικό σχήμα να δουλέψει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. 

Διαβάσαμε λοιπόν το νέο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει νικητή από τη πρώτη Κυριακή, εάν το ποσοστό είναι 43% + 1 ψήφο, εξασφαλίζοντας τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων. 

Ανατρέξαμε λοιπόν στα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών και ίσως είναι από τις λίγες  περιπτώσεις όπου η αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών μας άφησε άναυδους.

Καραπάνος Νικόλαος
43,48 
14
Λύρος Κωνσταντίνος
42,28 
14

 
Με αυτές τις προϋποθέσεις σήμερα θα είχαμε δήμαρχο τον μπανιέρα και τον αντιδήμαρχο Καραπάνο μαζί με τον Λύρο, σε μια καρέκλα του δημοτικού συμβουλίου, να διαμαρτύρεται για την φασίζουσα άσκηση της εξουσίας από τη δημοτική αρχή, λόγο του αντιδημοκρατικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Ο δε Στέλλιος, θα ήταν ακόμη στην Αιχμή της οσφυοκαμψίας του, επιχειρώντας επαναπροσέγγιση με τον μπανιέρα, μπας και του δώσει το μπαξίσι, για να γράψει κάποιο άρθρο υπέρ του.

Όσο για τα 3/5 που θα είχε ως πλειοψηφία, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον αντιδήμαρχο Καραπάνο, ότι σήμερα και με αυτή τη πολιτική που ασκεί η σημερινή δημοτική αρχή, έχει χάσει πάνω από το 1/3 των συμβούλων του και το ακόμη χειρότερο είναι ότι όλοι τους ήταν σε επιτελικές θέσεις και όχι απλοί σύμβουλοι-χειροκροτητές. 
Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα γίνονταν εάν στο θεωρητικό σενάριο, έβγαινε  ο Λύρος από τη πρώτη Κυριακή με 3/5 και στη συνέχεια να είχαμε τα γνωστά αποτελέσματα.

Ίσως θα ήταν ο μοναδικός δήμαρχος ανά το κόσμο, που θα έτρεχε μόνος του και θα έβγαινε δεύτερος.

Βέβαια το ευφάνταστο σενάριο του αντιδημάρχου Καραπάνου, στηρίζεται σε προϋποθέσεις όπως, θα κέρδιζαν αυτοί τις εκλογές από τη πρώτη Κυριακή, ο δήμαρχος θα ήταν πανίσχυρος και κανένας δεν θα τολμούσε να σηκώσει κεφάλι, διότι τα αποθέματα σε συμβούλους χειροκροτητές, θα ήταν μεγάλα. 

Άστο αντιδήμαρχε, αυτά τουλάχιστον μη τα λες μεγαλοφώνως γιατί η μαρίδα της περιοχής είναι έτοιμη να σας πάρει μεγαλοφώνως στο κράξιμο, δεν θα έχετε που να σταθείτε. 

Ακόμη και ο ίδιος ο Έωλος, εάν άκουγε, αυτά τα σενάρια που σκαρφίζεσαι εσύ και ο Στέλλιος,  θα έψαχνε το κουτί της Πανδώρας για να κρυφτεί, από τη ντροπή του 


 Η ΓΕΚΙΑ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: