Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Σουσάμι: Γιατί δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας






Μία από τις τροφές που προσφέρει ενέργεια αλλά και θρέψη ειδικά τη χειμερινή περίοδο, είναι το αγαπημένο σε όλους μας σουσάμι. Ο πολύτιμος αυτός σπόρος μπορεί και πρέπει να έχει εξέχουσα θέση στο χειμερινό μας διαιτολόγιο, καθώς τα οφέλη από την κατανάλωσή του είναι πολλαπλά. Ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος (giannischrysou.gr) μας τα παρουσιάζει. 

...

Ενισχύει την τριχοφυΐα και προστατεύει την επιδερμίδα

Αντιμετωπίζεις πρόβλημα τριχόπτωσης; Πρόσθεσε σουσάμι στη διατροφή σου. Η σύστασή του ενισχύει τη ρίζα της τρίχας ενώ τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, την ενυδάτωση της επιδερμίδας στο τριχωτό της κεφαλής και βελτιώνουν τη μικρο-κυκλοφορία. Παράλληλα, χάρη στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, το σουσάμι προστατεύει την επιδερμίδα, γεγονός το οποίο -ειδικά παλαιότερα- οδηγούσε τον κόσμο στο να το χρησιμοποιεί και εξωτερικά, για τη θεραπεία των πληγών. Σήμερα, βέβαια, προτιμούμε να το απολαμβάνουμε ενισχύοντας τον οργανισμό μας "εκ των έσω"!

Βελτιώνει την πέψη και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Τα έλαια που περιέχουν οι σπόροι σουσαμιού συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. 

Συμβάλλει στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας

Το σουσάμι αποτελεί φυσική πηγή ασβεστίου και ψευδάργυρου, συνεπώς είναι μία ιδανική επιλογή για άτομα που αποφεύγουν ή δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων και στοχεύουν στη φυσική ενίσχυση της οστικής πυκνότητας.  Το μόνο που θα πρέπει να έχουμε κατά νου σε αυτές τις περιπτώσεις  είναι ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων βιταμίνης D, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη απορρόφηση του ασβεστίου.

Προσφέρει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών 

Παράλληλα, το σουσάμι αποτελεί μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και ιδανική λύση για άτομα που θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη, χωρίς να καταναλώσουν κρέας ή άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ιδανική επιλογή για την περίοδο της νηστείας αλλά και για όσους αγαπούν την άθληση και θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. 

Βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης

Το σουσάμι είναι μία τροφή πλούσια στο αμινοξύ τυροσίνη, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη δραστηριότητα της σεροτονίνης – ενός νευροδιαβιβαστή ο οποίος, με τη σειρά του, συνδέεται άμεσα με την καλή διάθεση του ατόμου. 

Αποτελεί πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών 

Το σουσάμι είναι πλούσιο σε σησαμίνη και σησαμολίνη, στοιχεία με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην προστασία των αγγείων και την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση σουσαμιού μειώνει τον βαθμό οξείδωσης της LDL και αντιμετωπίζει το οξειδωτικό στρες σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γονάτου, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση. 

Πώς να προσθέσεις το σουσάμι στη διατροφή σου

Παραδοσιακά, το σουσάμι βρίσκεται σε πολλά αρτοπαρασκευάσματα, όπως το κουλούρι Θεσσαλονίκης. Βέβαια, το σουσάμι έχει εξαιρετικό γαστρονομικό ενδιαφέρον καθώς προσθέτει γεύση αλλά και ενδιαφέρουσα υφή σε πολλές συνταγές. Δοκίμασέ το σε σαλάτες πράσινων λαχανικών, σε noodles και ζυμαρικά ή ακόμα και στο  κοτόπουλο και το ψάρι. Άλλη μία ιδιαίτερη πρόταση είναι η προσθήκη του σε χυμούς και smoothies, δίνοντάς τους μία πιο γεμάτη και ξεχωριστή γεύση. 

Επίσης, ένας ακόμα τρόπος που μπορείς να απολαύσεις το σουσάμι και όλα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του, είναι μέσα από το ταχίνι. Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, το οποίο διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του πολύτιμου σπόρου, ενώ είναι αρκετά εύκολο στη χρήση του. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις είτε αλειμμένο σε ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, είτε σαν συστατικό σε διάφορες συνταγές όπως ταχινόσουπα ή ταχινόπιτα ή ακόμα και με φρούτα, προσθέτοντας γεύση και ενέργεια στο πρωινό ή το σνακ σου μέσα στην ημέρα.


https://www.capital.gr/health/3483095/sousami-giati-den-prepei-na-leipei-apo-ti-diatrofi-mas

Δεν υπάρχουν σχόλια: