Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Τα δέκα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια του κόσμου - Ποια είναι






Σας παρουσιάζουμε τη λίστα με τα δέκα από τα πιο αινιγματικά άλυτα μυστήρια και κώδικες όλου του κόσμου.

 

1. Γλώσσα Proto-Elamite

Υπάρχουν περίπου 573 νεκρές γλώσσες που γνωρίζουμε σήμερα. Κανείς δεν τις μελετά ή τις μιλά και πολλές από αυτές είναι χαμένες στην ιστορία. Από όλες τις νεκρές γλώσσες, μερικές αποτελούν μυστήριο, όπως η Proto-Elamite. Είναι η αρχαιότερη γλώσσα του κόσμου, που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμα.


 
Πάνω από 160 πήλινες επιγραφές του 4ου αι. π.Χ. από το Ιράν είχαν πάνω τους γραμμένη την εν λόγω γλώσσα, αλλά μέχρι σήμερα η φύση του τι είναι γραμμένο σε αυτές, παραμένει μυστήριο.

...

2. Μάτσου Πίτσου

AFP

To Μάτσου Πίτσου είναι ένα από τα πιο διάσημα μνημεία στο Περού. Χτίστηκε πριν πάνω από 500 χρόνια στην κορυφή ενός βουνού, και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι επρόκειτο για μια υπέροχη πόλη της Αυτοκρατορίας των Ίνκας. Αλλά κανείς δεν ξέρει για ποιον λόγο χτίστηκε.

Μερικοί αναφέρουν ότι ήταν όντως μια πόλη. Άλλοι ότι ήταν ένα τουριστικό θέρετρο για τους ευγενείς. Άλλοι ότι επρόκειτο για έναν ναό. Και φυσικά, υπάρχει και η θεωρία ότι είχε χτιστεί από εξωγήινους.

Οι Ίνκας δεν ανέφεραν ποτέ το Μάτσου Πίτσου στα γραπτά τους, και γι’ αυτό υπάρχει τόσο πολύ μυστήριο γύρω από αυτό. Αρχαιολογικά στοιχεία από τον χώρο προσφέρουν μερικά στοιχεία για τον σκοπό της πόλης. Περίπου 200 σκελετοί βρέθηκαν στον χώρο, αλλά η πόλη ήταν αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει εκατοντάδες παραπάνω κόσμο, οπότε είναι περίεργο που δεν βρέθηκαν περισσότερα πτώματα τριγύρω.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν τον χώρο και τις γύρω περιοχές με την ελπίδα ότι ο λόγος δημιουργίας αυτού του χώρου θα γίνει πιο ξεκάθαρος.


AFP

3. Πώς ακριβώς έμοιαζε ο Ιησούς

Για το μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού κόσμου, ο Ιησούς εμφανίζεται ως ένας λευκός άντρας με μούσι. Αυτό, όμως, είναι κάτι που έχει αμφισβητηθεί πολλές φορές από ιστορικούς και θεολόγους, που αναφέρουν ότι ο Ιησούς δεν προερχόταν από ένα μέρος του κόσμου όπου υπήρχαν πολλοί λευκοί.

Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να μάθουμε πώς ακριβώς έμοιαζε ο Ιησούς, και έτσι οι εικασίες είναι πιθανό να συνεχίσουν να υπάρχουν για πολύ καιρό ακόμα.

4. Ο φάρος των Νήσων Φλάναν

To 1900 υπήρχαν τρεις φαροφύλακες στις Νήσους Φλάναν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Και μετά εξαφανίστηκαν. Κανένα ίχνος των ανδρών δεν βρέθηκε ποτέ, και κανείς δεν τους ξαναείδε. Υπήρχε ακόμα μια πλήρης απουσία ενδείξεων για το τι απέγιναν.

Πάνω από 100 χρόνια αργότερα, προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη. Μια θεωρία είναι ότι μπορεί να παρασύρθηκαν από την κακοκαιρία που επικρατούσε. Άλλες εικασίες έκαναν λόγω για έγκλημα, λόγω ενός μισοτελειωμένου γεύματος και μιας αναποδογυρισμένης καρέκλας που βρέθηκε στον φάρο.

Φωτογραφία: YouTube

5. DB Cooper

To FBI έκλεισε την έρευνά του για την εξαφάνιση του DB Cooper το 2016. Δηλαδή, 45 χρόνια αφότου έκανε μια αεροπειρατεία και εξαφανίστηκε με 200.000 δολάρια. Ο Cooper πήδηξε με αερόστατο από το αεροπλάνο με τα χρήματα και δεν τον είδε ποτέ κανείς ξανά.

Το όνομα DB Cooper ήταν ένα ψευδώνυμο. Κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν αυτός ο άνδρας και τι απέγιναν τα χρήματα που έκλεψε, η αξία των οποίων θα ανερχόταν σήμερα στα ένα εκατ. δολάρια. Μερικοί πιστεύουν ότι τα χρήματα βρίσκονται ακόμα εκεί έξω, καθώς ένα αγόρι βρήκε 5.800 δολάρια στον Ποταμό Κολούμπια το 1980.

Μέχρι και το 2020, ανακαλύπτονταν νέα στοιχεία για την υπόθεση, αλλά κανείς δεν κατάφερε να ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα του DB Cooper.

6. Οι δολοφονίες του Hinterkaifeck

To 1922, σε μια μικρή φάρμα στη Βαυαρία, έξι άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Η Viktoria Gabriel, οι γονείς της, τα δύο της παιδιά και η οικιακή βοηθός ανακαλύφθηκαν τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία τους, όταν οι γείτονες άρχισαν να ανησυχούν όταν παρατήρησαν ότι ένα από τα παιδιά δεν πήγαινε στο σχολείο.

Αργότερα στοιχεία έδειξαν ότι όποιος είχε διαπράξει αυτά τα εγκλήματα είχε ζήσει στο σπίτι, ίσως κρυμμένος στην σοφίτα για καιρό. Τίποτα δεν είχε κλαπεί, και ένα μεγάλο ποσό χρημάτων βρισκόταν ακόμα στο σπίτι.

Ακόμα και αν πολλοί ύποπτοι είχαν συλληφθεί ανά τα χρόνια, κανείς δεν βρέθηκε ένοχος για το έγκλημα. Μέχρι και το 2007, η υπόθεση εξακολουθούσε να ερευνάται, ακόμα και με λίγα νέα στοιχεία.


Πρόκειται για μια υπόθεση γεμάτη μυστήριο που εκτυλίχθηκε στην Αυστραλία. Ένα πτώμα ξεβράστηκε στις ακτές του Somerton στην περιοχή Αδελαΐδα, το 1948. Το θύμα δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, δεν έφερε κανένα τραύμα και δεν βρέθηκε δηλητήριο στον οργανισμό του. Κανείς δεν γνωρίζει πώς πέθανε.

7. Η υπόθεση Tamam Shud

Το μόνο στοιχείο που βρέθηκε πάνω του ήταν ένα σημείωμα με τις λέξεις «Tamam Shud», (τετέλεσται). Η φράση ήταν απόσπασμα από ένα βιβλίο με ποιήματα του Ομάρ Καγιάμ, το οποίο βρέθηκε κοντά στο πτώμα. Μέσα στο βιβλίο οι αρχές βρήκαν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που ακόμα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και η υπόθεση παραμένει άλυτη.

8. Η επιγραφή του Shugborough

AFP

Εκ πρώτης όψεως, αυτό το μνημείο από τον 18ο αιώνα στο Staffordshire της Αγγλίας, δεν έχει κάτι το παράξενο. Όμως, με μια πιο προσεκτική ματιά, ο παρατηρητής θα δει μία μυστηριώδη επιγραφή: DOUOSVAVVM.

Εδώ και 250 χρόνια, κανείς δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει τι σημαίνουν αυτά τα γράμματα. Παρ’ όλο που η ταυτότητα του ανθρώπου που χάραξε την επιγραφή παραμένει άγνωστη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο εν λόγω κώδικας θα μπορούσε να αποτελεί σημαντικό κωδικοποιημένο μήνυμα του Τάγματος των Ναϊτών σχετικά με την τοποθεσία του Ιερού Δισκοπότηρου.

Πολλά μεγάλα μυαλά του παρελθόντος, όπως ο Κάρολος Ντίκενς και ο Κάρολος Δαρβίνος, επιχείρησαν να σπάσουν τον κώδικα, ανεπιτυχώς όμως.


Ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης Beale περιλαμβάνει τρία κρυπτοκείμενα που υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν την τοποθεσία ενός από τους μεγαλύτερους κρυμμένους θησαυρούς στην ιστορία των ΗΠΑ: χιλιάδες λίρες από χρυσό, ασήμι και κοσμήματα. Η ύπαρξη του θησαυρού αρχικά «εντοπίστηκε» από έναν μυστηριώδη άνδρα με το (γνωστό) όνομα Thomas Jefferson Beale, το 1818 στο Κολοράντο.

9. Ο αλγόριθμος Beale

Από τα τρία κρυπτοκείμενα, μόνο το δεύτερο αποκωδικοποιήθηκε. Έχει ενδιαφέρον ότι η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ήταν το κλειδί για να γίνει η αποκρυπτογράφηση. Πρόκειται για ένα περίεργο γεγονός, δεδομένου ότι ο Beale μοιράζεται το όνομά του με τον συγγραφέα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Το «σπασμένο» κείμενο αποκαλύπτει μεν την κομητεία όπου ο θησαυρός θάφτηκε: το Bedford County στη Βιρτζίνια, αλλά η ακριβής θέση του είναι πιθανόν κωδικοποιημένο σε έναν από τους δύο υπόλοιπους αλγόριθμους κρυπτογράφησης. Μέχρι σήμερα, κυνηγοί θησαυρών εξακολουθούν τις εκσκαφές στην περιοχή (συχνά παράνομα) για τα λάφυρα.

10. To Χειρόγραφο Βόινιτς

AFP

Το χειρόγραφο πήρε το όνομά του από τον πολωνικής καταγωγής αμερικανό βιβλιοπώλη και παλαιοπώλη, Wilfrid M. Voynich, ο οποίος το απέκτησε το 1912. Το εν λόγω χειρόγραφο είναι ένα λεπτομερές βιβλίο 240 σελίδων, γραμμένο σε μια γλώσσα που παραμένει και σήμερα εντελώς άγνωστη. Οι σελίδες του είναι γεμάτες με πολύχρωμα σχέδια, παράξενα διαγράμματα, περίεργα γεγονότα και φυτά που δεν θυμίζουν κανένα γνωστό είδος, συμβάλλοντας έτσι στην ίντριγκα του εγγράφου και στη δυσκολία αποκρυπτογράφησης.

Ο συγγραφέας του χειρογράφου παραμένει επίσης άγνωστος, αλλά η χρονολόγηση του άνθρακα αποκάλυψε ότι οι σελίδες του έγιναν κάποια στιγμή μεταξύ του 1404 και του 1438. Έχει τον τίτλο του «πιο μυστηριώδους χειρόγραφου στον κόσμο».

Οι θεωρίες αφθονούν σχετικά με την προέλευση και τη φύση του χειρογράφου. Κάποιοι πιστεύουν ότι γράφτηκε για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας στη μεσαιωνική ή στην πρώιμη σύγχρονη ιατρική. Πολλές από τις φωτογραφίες βοτάνων και φυτών υπαινίσσονται ότι πρόκειται για κάποιο είδος εγχειριδίου για έναν αλχημιστή. Κάποιοι ισχυρίζονται ακόμα ότι ενδέχεται το βιβλίο να είναι εξωγήινης προέλευσης.

Αυτό στο οποίο οι περισσότεροι θεωρητικοί συμφωνούν είναι το ότι απ αποκλείεται να πρόκειται για φάρσα, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο, τα χρήματα και τις λεπτομέρειες που χρειάστηκαν για να γίνει.

 

GALLERY





Δεν υπάρχουν σχόλια: