Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Το τσουνάμι του Κορινθιακού: Βάρκες πάνω σε στέγες σπιτιών και χταπόδια σε δέντρα (vid)



Σαν σήμερα το 1963, παλιρροϊκό κύμα ύψους 10 μέτρων σάρωσε την παραλία του Αιγίου. Ο απολογισμός ήταν τραγικός με 4 νεκρούς και 26 τραυματίες.

Μπορεί να το βλέπουμε κυρίως στο εξωτερικό και δη στην αμερικανική και ασιατική Ήπειρο, ωστόσο σαν σήμερα το 1963, σημειώθηκε τσουνάμι στην Ελλάδα και δη στον Κορινθιακό με το παλιρροϊκό κύμα να προκαλεί μεγάλες καταστροφές και 4 νεκρούς και ακόμη 26 τραυματίες.

Το πρωτοφανές αυτό παλιρροϊκό κύμα που σάρωσε από 2-3 χλμ δυτικά από το Αίγιο έως την περιοχή του Νέου Ερινεού, το οξύμωρο είναι πως ΔΕΝ προήλθε από σεισμό. Οι κάτοικοι άκουσαν αρχικά μια υπόκωφη βοή και όταν βγήκαν έξω για να δουν τι συμβαίνει, είδαν τη θάλασσα να υποχωρεί και να απομακρύνεται από την παραλία και μετά από ελάχιστα λεπτά τεράστιες μάζες νερού ύψους 6 μέτρων (σ.σ. άλλοι ανέφεραν πως έφτασαν ακόμη και 20 μέτρα) έπληξαν με σφοδρότητα τις ακτές, παρασύροντας τα πάντα.

...

Χαρακτηριστικό της βιβλικής καταστροφής, είναι πως βρέθηκαν βάρκες πάνω σε σκεπές σπιτιών σε απόσταση δεκάδων μέτρων από τη θάλασσα, οι ακτές γέμισαν με ψάρια ενώ τις επόμενες μέρες έβρισκαν χταπόδια… πάνω σε δέντρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: