Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού χρήζει προστασίας για να διασωθεί το οικοσύστημα





Ο επαγγελματίας δύτης Λάμπρος Χαρέλος μίλησε στο topetmou.gr για τις εμπειρίες του από τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, που αποτελεί ένα ζωντανό οικοσύστημα ψαριών και ζώων του βυθού.

Ο Λάμπρος Χαρέλος ξεκίνησε να καταγράφει και να φωτογραφίζει τα είδη που ζουν στη λιμνοθάλασσα όταν ξεκίνησε να πραγματοποιεί καταδύσεις, πριν από δεκαπέντε χρόνια. Ανήκει στο Σύλλογο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου “Το Αιτωλικό”, στο τμήμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης. Ο Σύλλογος επιτελεί σημαντικό έργο, πασχίζοντας να αναδείξει στην κοινωνία τα είδη που ζουν στη λιμνοθάλασσα, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια επίσημη έρευνα ή καταγραφή των ειδών που ζουν στον βυθό.

...
Τσιπούρα

Το σημαντικότερο εύρημά του μέχρι σήμερα είναι η αποικία των ιπποκάμπων που ανακάλυψε σε μια κατάδυσή του το 2019. Μέχρι τότε, οι ειδικοί και οι κάτοικοι της περιοχής δεν γνώριζαν ότι υπάρχει αποικία ιπποκάμπων, οι οποίοι είναι είδος προς εξαφάνιση. Οι καταγραφές και οι φωτογραφίσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με σκοπό τη συνεχή και έγκυρη ενημέρωση του κοινού σε σχέση με το συγκεκριμένο οικοσύστημα.

Μπλε καβούρι

Η ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας που περιλαμβάνει τη στεριά και τα γύρω βουνά ανήκει στις περιοχές Natura 2000, δηλαδή προστατεύεται ως εθνικό πάρκο. Στο παρελθόν, ο Λάμπρος Χαρέλος ήταν εξωτερικός συνεργάτης στην Ομάδα Διατήρησης του Εθνικού Πάρκου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.

Γόνος κεφάλου

Αυτό που επισημαίνει ο επαγγελματίας δύτης, είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια, ο αριθμός των ψαριών και των ζώων της λιμνοθάλασσας φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά. Στο παρελθόν μπορούσε κανείς να συναντήσει χέλια και κοπάδια από κεφάλους, τα οποία σήμερα έχουν ελαττωθεί εμφανώς. Γι’ αυτό ευθύνεται η μείωση του οξυγόνου στη λιμνοθάλασσα, η οποία δέχεται πολλές ροές από γλυκά νερά, φυτοφάρμακα, και ρέματα, που εμποδίζουν τα ψάρια από το να ζήσουν και να ευημερήσουν στο περιβάλλον που τους αρμόζει. Αν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει, λίγα χρόνια τα ψάρια δεν θα υπάρχουν, και η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού θα νεκρωθεί.

Θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας

Ένα από τα είδη των ζώων που ζει στο Αιτωλικό και μοιάζει με μικρή ζαργάνα είναι η ταινιοσακοράφα ή κατουρλίδα, η οποία στο κεφάλι μοιάζει πάρα πολύ με τον ιππόκαμπο, ανήκει στην οικογένεια των ιπποκάμπων, κινείται, τρέφεται, και αναπαράγεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως ο ιππόκαμπος. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της κατουρλίδας, όπως και του ιπποκάμπου, το αρσενικό εκκολάπτει τα αυγά.

Ταινιοσακοράφα ή Κατουρλίδα

Στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού συναντώνται συχνά το λαβράκι, η τσιπούρα, ο γάστρος, η αθερίνα, ο γαύρος, η σαλιάρα, το καβούρι, και η χελώνα Καρέτα Καρέτα. Είναι καθοριστικής σημασίας να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τον πλούτο ζωής στις θάλασσες της χώρας μας, και το πρώτο βήμα γι’ αυτό δεν μπορεί παρά να είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση. Εξίσου χρήσιμο θα ήταν να γίνει και επίσημη καταγραφή των ειδών, ώστε να γνωρίζουν οι ειδικοί ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα γι’ αυτό το σημαντικό εγχείρημα.

https://www.topetmou.gr/alla-katikoidia/i-limnothalassa-tou-aitolikou-chrizei-prostasias-gia-na-parameinei-ena-plousio-oikosystima-gemato-zoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: