Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΤΑΙΠΕΔ: Καλούνται σε απολογία οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο με τα 28 ακίνητα

«Έφυγαν» οι κλήσεις προς τους κατηγορουμένους οι οποίοι διώκονται για το αδίκημα της απιστίας για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ και ήδη οι πρώτοι εμπλεκόμενοι προσήλθαν ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς, Κωνσταντίνου Σαργιώτη και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν τον Απρίλιο. Πρόκειται για μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνώμων του ΤΑΙΠΕΔ την περίοδο 2011-2014.

Η έρευνα για την υπόθεση διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς και σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο εκπονήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς εντοπίστηκαν περιπτώσεις υποτίμησης της αξίας πώλησης των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις σημειώνονται διαδικασίες όπου δεν εκτιμήθηκε σωστά η αξία γης ή σε άλλες δεν υπήρξε ακριβής εκτίμηση για τη μελλοντική τους υπεραξία, ενώ εκτιμάται ότι υπήρξε και ...υπέρογκος καθορισμός των ετήσιων μισθωμάτων καθώς και επαχθείς όροι μίσθωσης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ που αποφάσισαν τις εν λόγω πωλήσεις δεν διώκονται για απιστία, καθώς ο καταστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ το απαγορεύει, όταν οι όποιες εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, έχουν τύχει της έγκρισης του επιστημονικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και έχουν, επίσης, «περάσει» τον έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προϋποθέσεις που ίσχυσαν εν προκειμένω για το σύνολο της πώλησης των 28 ακινήτων. Η εισαγγελία διαφθοράς με βάση τα παραπάνω έβαλε στο αρχείο την κατηγορία ως προς τα μέλη του δ.σ..

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς αξιολογήθηκε η ευθύνη του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενο από Έλληνες και αλλοδαπούς επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι είχαν τις ειδικές γνώσεις και την ικανότητα να εισηγηθούν την τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, εν τούτοις, όπως αναφέρεται, ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πορίσματα της Δικαιοσύνης, η διαδικασία αυτή αποδείχθηκε ασύμφορη και η ζημιά ελληνικού Δημοσίου φέρεται να υπερβαίνει το αστρονομικό ποσό των 580.000.000 ευρώ!

Πλέον οι κατηγορούμενοι εμπειρογνώμονες αναμένεται να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις απολογούμενοι ενώπιον του κ. Σαργιώτη, ο οποίος μαζί με την αρμόδια εισαγγελέα θα αποφασίσει μετά την απολογία των εμπλεκομένων για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.

Στα χέρια του ανακριτή διαφθοράς, Κωνσταντίνου Σαργιώτη, βρίσκεται και το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης αφορά την μη απόδοση τόκων από το ΤΑΙΠΕΔ προς το Δημόσιο από την κατάθεση του τιμήματος στους λογαριασμούς του Ταμείου έως την απόδοση στο Δημόσιο. Για την πράξη αυτή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των μελών της προηγούμενης διοίκησης με βάση τις διατάξεις περί υπεξαίρεσης. Να σημειωθεί ότι ως προς την κατηγορία αυτή δεν ισχύει το «ακαταδίωκτο» των μελών του δ.σ., αφού αυτό αφορά μόνο αδικήματα που σχετίζονται με το στοιχείο του συμφέροντος ή μη για το Δημόσιο των συμβάσεων που καταρτίζουν. Με αυτό το αντικείμενο εκκρεμούν ενώπιον των Ανακριτών της Διαφθοράς και άλλες υποθέσεις από συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων.


http://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: