Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΝΕΡΟ!



Συνεδρίασε την Δευτέρα 29-2-2016 το ΔΣ Μεσολογγίου με θέμα το νερό του Αιτωλικού, σε μια κατάμεστη αίθουσα από Αιτωλικιώτες.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ο Δ/ντης της Δ/νσης Υγιεινής Νικόλαος Φατούρος, ο Στ Γεωργιάδης τεχνικός σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ.....

προσκεκλημένος από τον Δήμαρχο, οι επικεφαλείς όλων των παρατάξεων του ΔΣ Μεσολογγίου, καθώς και τα μελή της επιτροπής για το νερό Γιώργος Π Ζηνεμπής, Θεόδωρος Γ Μπότας, Σταύρος Γκίζας και από τους πολίτες του Αιτωλικού ο Γρηγόρης Αυδής.
Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε ότι η ΔΕΥΑΜ έκανε παρεμβάσεις σχετικές με την επίλυση του προβλήματος ύψους 114.500€ μετά από υποδείξεις της Δ/νσης Υγείας και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ και τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που κατέβαλαν.


Στο σημείο αυτό οφείλουμε να συγχαρούμε τον κ. Δήμαρχο και την ΔΕΥΑΜ για τα μεγάλα αυτά έργα. Μια εταιρία όπως η ΔΕΥΑΜ με ετήσιο προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων με το να διαθέτει 114.500€ για το νερό του Αιτωλικού, προσφέρει τεράστιο έργο στο Αιτωλικό ανεξαρτήτως αν το νερό δεν είναι ακόμα πόσιμο!!!


Στη συνέχεια ανέφερε ότι η λύση στο πρόβλημα είναι οι εξής ….τέσσερις λύσεις.
Πρώτη λύση η τοποθέτηση φίλτρων άνθρακα κόστους 15.000€ περίπου.
Δεύτερη λύση η κατασκευή διυλιστηρίου κόστους 500 εως 700 χιλιάδων ευρώ.
Τρίτη λύση η αμμοδιύλιση κόστους πλέον των 2 εκατομμυρίων ευρώ και
Τέταρτη λύση η μεταφορά νερού από τον Εύηνο στο Αιτωλικό κόστους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ όπως.



Κατόπιν έκανε ενημέρωση ο Δ/ντής της Δ/νσης Υγείας Ν Φατούρος, ο οποίος είπε ότι μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις για 12 μήνες, ώστε να δούμε την καταλληλότητα του νερού και τις 4 εποχές, και εφόσον φυσικά έχουν εξαλειφτεί τα κολοβακτηρίδια που υπάρχουν στην πηγή του Κεφαλοβρύσου, θα δοθεί άδεια κατανάλωσης του.



Μετά μίλησε ο προσκεκλημένος τεχνικός σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος προσπάθησε να πείσει ότι το νερό είναι κατάλληλο με προσθήκη χλωρίου, παρά τα κολοβακτηρίδια, σε αντίθεση με αυτά που λέει η Δ/νση Υγείας.


Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι επικεφαλείς των παρατάξεων του ΔΣ Μεσολογγίου και η συζήτηση μεταφέρθηκε σε πολιτικό επίπεδο, κάνοντας τους συγκεντρωμένους Αιτωλικιώτες να αρχίσουν να αποχωρούν αγανακτισμένοι από την στείρα αντιπαράθεση και την παράβλεψη της ουσίας που είναι η λύση του προβλήματος ύδρευσης του Αιτωλικού.


Σχεδόν στο σύνολό τους, πρότειναν να επιλεγεί η λύση της υδροδότησης του Αιτωλικού από τον Εύηνο, παρότι είναι η πιο ακριβή λύση αλλά και χρονοβόρα αφού εκτιμάται ότι θα χρειαστούν το λιγότερο 5 χρόνια για να υλοποιηθεί. Και ήρθε η πρόταση του κ. Μαργαρίτη, ο οποίος πρότεινε ευθαρσώς αυτό που απέφευγαν να πουν οι άλλοι ευθέως. «ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΗΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ».


Το Αιτωλικό δεν πίνει νερό από το 2008 και θεωρείται δευτερεύων πρόβλημα και προέχει να πάει νερό στο Μεσολόγγι που έχει μεν νερό αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα τους μήνες αιχμής, ε και ότι περισσέψει ας το πάρει το Αιτωλικό!!!!!!!


Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής των Αιτωλικιωτών όπου και τέθηκαν τα ερωτήματα:


Υπάρχει διαγνωστική μελέτη για την προέλευση του προβλήματος; Υπάρχει μελέτη για κάποιο έργο που θα λύση το πρόβλημα;


Γνωρίζει ο Δήμος τους λόγους της υπερπαραγωγής νερού και ποια λύση προωθεί;

Υπάρχει πρόθεση μείωσης των λογαριασμών του Αιτωλικού;

Ο Βιολογικός που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους λογαριασμούς, γιατί δεν λειτουργεί;

Σαν απάντηση λοιπόν μάθαμε ότι έχει γίνει μια προμελέτη (δηλαδή μια έκθεση ιδεών, η οποία δεν παρουσιάστηκε) και τίποτ’ άλλο. Για το θέμα του Βιολογικού ο Δήμαρχος ανέφερε ότι δεν θα απαντήσει, μετά από την παρατήρηση του Προέδρου του ΔΣ ότι ο Βιολογικός δεν είναι το θέμα της ημέρας και ας πληρώνουμε επιπλέον 60% επι της αξίας του νερού για αποχέτευση τη στιγμή που δεν λειτουργεί Βιολογικός και μάλιστα οι πληροφορίες μας από την Περιφέρεια είναι ότι για το λόγο αυτόν ετοιμάζεται και διοικητικό πρόστιμο εις βάρους του Δήμου.


Για το θέμα της μείωσης των λογαριασμών τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της ΤΚ Αιτωλικού κ. Γ Γένδουλας ο οποίος ενώ εκλέχτηκε από τους Αιτωλικιώτες σαν αγωνιστής για το νερό και κατά των υπέρογκων λογαριασμών, άρχισε να κραδαίνει έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου επιλεκτικά απομόνωσε φράσεις που λένε ότι δεν επιτρέπεται η μείωση του τιμολογίου του νερού, παραβλέποντας τις επόμενες παραγράφους του εγγράφου που θέτουν τους όρους για να γίνει ανεξάρτητο τιμολόγιο για το Αιτωλικό, στηρίζοντας έτσι τα συμφέροντα της ΔΕΥΑΜ σε βάρος της τσέπης των Αιτωλικιωτών!!!

Ο δε Δήμαρχος το προχώρησε το θέμα λίγο παραπέρα, με την απειλεί για αύξηση του τιμολογίου του Αιτωλικού κατά 25% αν ζητήσουμε διαχωρισμό, λόγο της αύξησης του κόστους όπως ισχυρίστηκε, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των παρευρισκομένων και όσων γνωρίζουν στοιχειώδη μαθηματικά.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι σε ένα θέμα τόσο σοβαρό για το Αιτωλικό και την υγεία των κατοίκων του, περίμενε κανείς να τοποθετηθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Αιτωλικού και να δώσουν προσωπικές μάχες για την λύση του προβλήματος, όμως η εκκωφαντική σιωπή όλων ανεξαιρέτως έδειξε ότι είναι «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουν, ίσως, κάποιο θάμα!» 


Εξαίρεση αποτέλεσε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Σπύρος Βασιλείου, ο οποίος κατέθεσε πρόταση να γίνει άμεσα ψήφιση απόφασης για την εκπόνηση μελέτης που είναι το πρώτο βήμα για τη λύση του προβλήματος και ειδικό τιμολόγιο για το Αιτωλικό. Απόφαση όμως δεν πάρθηκε διότι αυτή η συνεδρίαση κατά τον Πρόεδρο του ΔΣ ήταν απλά για συζήτηση και όχι για αποφάσεις…


Όμως τοποθετήθηκε επί του θέματος ο σύμβουλος της παράταξης του Δημάρχου Τόλης Γεώργιος από τον Άγιο Γεώργιο ορμώμενος και είπε το εξής: «Αφού είναι τόσο δύσκολο το πρόβλημα του νερού του Αιτωλικού, να φύγουν οι Αιτωλικιώτες από τα σπίτια τους και να πάνε να μείνουν αλλού!!!» Φράση την οποία «κατάπιαν αμάσητη» τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι Αιτωλικιώτες Δημοτικοί Σύμβουλοι και την άφησαν ασχολίαστη, όχι όμως και οι παρευρισκόμενοι πολίτες του Αιτωλικού που τον «στόλισαν» κατάλληλα.


Συμπερασματικά, ούτε μελέτη μας παρουσιάστηκε, ούτε κάποια δέσμευση κονδυλίων στον προϋπολογισμό του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ, ούτε αναφορά κάποιου σχετικού έργου στο τεχνικό πρόγραμμα. Μόνο ευχολόγια να βγουν καλές οι μετρήσεις στους επόμενους 12 μήνες για να λυθεί το πρόβλημα μέχρι να ξαναπαρουσιαστεί. Και φυσικά αποδείχτηκε «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» ο ισχυρισμός ότι θα κάνει το έργο της μεταφοράς νερού από τον Εύηνο η ΤΕΡΝΑ με μελέτη που είναι είδη έτοιμη και χρηματοδότηση εξασφαλισμένη!!!!


Δηλαδή ο «Δήμος για τα παιδιά μας» μόνο για τα παιδιά του Αιτωλικού δεν ενδιαφέρεται όπως φάνηκε από τη γύμνια μελετών, και ανικανότητα εξεύρεσης κονδυλίων για τη λύση του προβλήματος. Έτσι ήταν τέτοιος ο εκνευρισμός του Δημάρχου μετά το τέλος της συνεδρίασης ώστε κατά την αποχώρηση επιτέθηκε προσωπικά σε μέλος της επιτροπής, με φράσεις που δεν θα μπορούσαν να γραφούν και οι οποίες χρησιμοποιούνται από άτομα του κατώτατου μορφωτικού επιπέδου και δεν αρμόζουν φυσικά στον Δήμαρχο της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. 


Πιστεύουμε ότι σκεφτόμενος ήρεμα την συμπεριφορά του και μάλιστα προς μία γυναίκα, θα προβεί σε κάποια διόρθωση.



http://etoliko-news.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: