Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

«Ο Καραϊσκάκης νικάει τις δυνάμεις του Κιουταχή στο Κερατσίνι »

Σαν σήμερα η ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, αποκρούει επίθεση του Κιουταχή στο Κερατσίνι, προξενώντας του βαρύτατες απώλειες.

Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του «γιου της καλογριάς» η οποία αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά αλλά και η ικανότητα του Καραϊσκάκη να αντιληφθεί από νωρίς τη στρατηγική σημασία του Κερατσινίου του έδωσε το πλεονέκτημα της ενίσχυσης των πολιορκημένων. Όπως ορθά είχε τονίσει έχοντας το παραθαλάσσιο Κερατσίνι ως ορμητήριο θα μπορούσε να εφοδιάζει ευκολότερα τις δυνάμεις του από τα ...πλοία.


Η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών του μετοχίου καθήλωσε τους Τούρκους, οι οποίοι αργότερα αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή, όταν εμφανίστηκε το ιππικό του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, που τους προξένησε βαρύτατες απώλειες. Λίγο αργότερα έφθασαν ενισχύσεις από την Καστέλα, ολοκληρώνοντας την ολοκληρωτική ήττα του Κιουταχή.

Οι απώλειες των Τούρκων ήταν σημαντικές για τη δύναμη που παρέταξαν. Οι νεκροί ανήλθαν σε 300 και οι τραυματίες σε 500 άνδρες. Οι Έλληνες έχασαν 3 άνδρες, ενώ τραυματίστηκαν περί τους 25.
Το αποτέλεσμα της μάχης δικαίωσε για μια ακόμα φορά τις επιλογές του Καραϊσκάκη και των «απειθάρχητων» Ελλήνων και έδωσε την πιο ισχυρή απάντηση σε όσους πίστευαν ότι μόνο με τακτικό στρατό θα μπορούσαν να αντικρούσουν τους Τούρκους.


Το ηρωικό Κερατσίνι παρέμεινε στα χέρια των Ελλήνων αποδεικνύοντας την ημέρα εκείνη την ανδρεία και γενναιοψυχία τους. Η αφοβία των Ελλήνων εξέπληξε τους εχθρούς, διότι αν και ολιγάριθμοι αναχαίτισαν πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό. Ο εχθρός, αρχικά και πρώτος επιτιθέμενος βρέθηκε να πολεμάει αμυνόμενος και σύντομα αναγκάστηκε να υποχωρήσει


Δημήτριος Κ. Καμμένος
http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: