Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Καλαμών: Αναβρασμός στο Αιτωλικό με βολές Αγ. Συλλόγου σε εργοστάσια, μεσίτες, βουλευτές






Γενική Συνέλευση μέσα σε κλίμα αναβρασμού για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού, μιας περιοχής με την μεγαλύτερη παραγωγή στην Ελλάδα.


Γενική Συνέλευση μέσα σε κλίμα αναβρασμού για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού, μιας περιοχής με την μεγαλύτερη παραγωγή στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φώτης Ακρίδας έκανε λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο για εξαθλιωμένους παραγωγούς, που δεν έχουν χρήματα όχι για να κάνουν συγκομιδή, αλλά ούτε να ζήσουν τις οικογένειές τους, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν σύνεση. Σύμφωνα με τον ίδιο με τις τιμές που έχουν ακουστεί για τις φρέσκες δεν είναι καθόλου συμφέρουσα η καλλιέργεια.

Ο Σύλλογος του Αιτωλικού εξέδωσε και μια σκληρή ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι τα εργοστάσια-μεσίτες θα πρέπει να μην πιέζουν τους παραγωγούς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία «πίνοντάς τους το αίμα» καθώς αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξαθλίωσή των οικογενειών τους και τελικά την εγκατάλειψη των ελαιώνων.

Στόχος του Συλλόγου μας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι να βελτιωθεί η συνεργασία των παραγωγών με τους εμπόρους καθώς αυτό επιτάσσει το συμφέρον όλων όσοι ζουν από την ελιά, το εθνικό μας προϊόν.


...

Αυτή τη στιγμή ο μόνος άνθρωπος και το μοναδικό εργοστάσιο που δείχνει καλή διάθεση και προσπαθεί να υποβοηθήσει την κατάσταση και να στηρίξει τους παραγωγούς είναι ο αντιπρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κ. Κώστας Ζούκας, επισημαίνει ο Σύλλογος του Αιτωλικού, που καταφέρεται και κατά των βουλευτών της περιοχής, κατηγορώντας τους για παράλογη και συνάμα εξοργιστική απουσία του συνόλου τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού έχει ως εξής:

Σε έκτακτη γενική συνέλευση παρουσία της πλειοψηφίας των μελών του ο Αγροτικός Σύλλογος Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού συζήτησε διεξοδικά το φλέγον ζήτημα της επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς «καλαμών», η οποία και αποτελεί τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής της περιοχής μας. Σε μια πολύωρη «ζωηρή» συζήτηση στην οποία συνέβαλαν σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι και που διεξήχθη με όλες τις προβλεπόμενες λόγω της πανδημίας προφυλάξεις Διοικητικό Συμβούλιο και παραγωγοί κατέληξαν στα παρακάτω:

Θα ήταν επωφελές για όλους του παραγωγούς να επικεντρωθούν στη συλλογή της ανώτερης δυνατής ποιότητας ελαιόκαρπού. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αδιάθετη παραγωγή στις αποθήκες και κατά κύριο λόγο τα μικρότερα μεγέθη διότι οι μεσίτες εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του παραγωγού φέτος επέλεγαν μόνο τα μεγέθη που επιθυμούσαν. Αυτό, σε συνδυασμό με τις τιμολογιακές τάσεις που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή για τη νέα παραγωγή, έχει σαν αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι παραγωγοί αν θα πρέπει να αποθηκεύσουν τα μικρότερα μεγέθη ή να τα πάνε για λάδι καθώς πιθανή μακροχρόνια αποθήκευσή τους ή πώληση σε πολύ χαμηλή τιμή είναι ασύμφορη.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε από όλους μας σχετικά με την στάση που θα πρέπει να έχουν τα μέλη μας απέναντι στα εργοστάσια τυποποίησης και ιδιαίτερα την περίοδο που αυτά έχουν ανάγκη για καρπό. Μια συνεργασία θα πρέπει να είναι επωφελής και μακροχρόνια και όχι στη λογική της μίας φοράς από πλευράς παραγωγών. Αντίστοιχα και τα εργοστάσια-μεσίτες θα πρέπει να μην πιέζουν τους παραγωγούς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία «πίνοντάς τους το αίμα» καθώς αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξαθλίωσή των οικογενειών τους και τελικά την εγκατάλειψη των ελαιώνων.

Στόχος του Συλλόγου μας είναι να βελτιωθεί η συνεργασία των παραγωγών με τους εμπόρους καθώς αυτό επιτάσσει το συμφέρον όλων όσοι ζουν από την ελιά, το εθνικό μας προϊόν.

Αυτή τη στιγμή ο μόνος άνθρωπος και το μοναδικό εργοστάσιο που δείχνει καλή διάθεση και προσπαθεί να υποβοηθήσει την κατάσταση και να στηρίξει τους παραγωγούς είναι ο αντιπρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κ. Κώστας Ζούκας.

Η ελιά καλαμών, το εθνικό προϊόν όπως προαναφέραμε, αποτελεί τον πυλώνα της οικονομίας της περιοχής μας. Στο πλαίσιο αυτό μας φαίνεται παράλογη και συνάμα εξοργιστική η ουσιαστική απουσία του συνόλου των βουλευτών του νομού μας.

Αν τους είναι αδιάφορος ο κλάδος των ελαιοπαραγωγών ο οποίος αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας του νομού μας τότε καλώς απουσιάζουν. Σε αντίθετη περίπτωση τους προτείνουμε να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό μας διότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις οικογένειές μας αλλά το σύνολο των κατοίκων του νομού εκλογής τους.

Ας αφήσουν πλέον τα κόμματα στην άκρη και ας ενωθούν και οι 7 για να στηρίξουν τον κλάδο μας. Δρώντας όλοι μαζί στηρίζοντας τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν από την ελιά έχετε μόνο να κερδίσετε. Διαφορετικά η τωρινή σας απουσία θα εκτιμηθεί και την ώρα της κάλπης.

Ο κλάδος της ελιάς περνάει μεγάλη κρίση. Αποτελεί υποχρέωση όλων μας: παραγωγών, μεσιτών, εμπόρων αλλά και των τοπικών βουλευτών να συστρατευθούμε όλοι μαζί με ένα και μόνο στόχο: Να σώσουμε την ελιά!

Εκ του ΔΣ του Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού

Μπίκας Αλέξανδρος













Δεν υπάρχουν σχόλια: