Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Η μήνη της νήσου και οι Ιερές καινοτομίες

Μπλέξαμε με τους παπαρολόγους ιατρούς εν όψει Καλλικράτη και ξεχάσαμε την πανώλη της ιεροσύνης?
Αφήστε ήσυχα τα παιδιά μας υποκριτές ρασοφόροι! Το χάσατε το παιχνίδι. Το χάσατε όταν κάνατε κόμμα συνεργασίας κάτω από το ράσο της υποκρισίας και της μαϊμουδιάς, βγάζοντας στην επιφάνεια αυτού του χαρισματικού τόπου για να διοικήσουν, ημιμαθείς γκριζοπράσινοι χαμαιλέοντες που άρπαζαν ότι έγλυφαν με τη μακριά τους γλώσσα τη συγκυρία που τους βόλευε, απλά και μόνο για να καταστούν από τους γύρω τους προσωπικότητες. Κλέφτες, ψεύτες, ραδιούργοι, κολλαριστοί λαμογιολάγνοι, εξαπατητές συνειδήσεων… όλοι, ένας στάβλος από όνους. Κι εσείς, τα εκμαγεία των μασκών της ιερότητας και της κατήχησης, που δεν χάσατε την ευκαιρία να βολέψετε το φαρισαϊσμό σας, γίνατε επιστήμονες οικοδόμοι, ντοκτοράδες μηχανολόγοι, καρακιτσολόγοι αρχιτέκτονες των μνημείων μας. Όλοι, ίδιοι κι απαράλλαχτοι. Πως το καταφέρατε αυτό; Πόση συνομωσία και απέχθεια για την αισθητική κρύβετε εκεί κάτω από το μαύρο ρούχο τελικά; Ποιοι είστε εσείς που.... θα αναλάβετε τα παιδιά μας για να κατηχηθούν κοντά σας; Πότε μας ρωτήσατε για τα έργα σας και τώρα, ζητάτε; Ζητάτε τι; Χώρο για να αναπτύξετε δράσεις καταστολής και απάθειας εν μουλωχτό αδελφές;
Αν θέλετε πραγματικά να δουλέψετε και να ανταποκριθείτε με ευπρέπεια αλλά και να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων που οι καιροί μας το απαιτούν, κρατείστε από το χέρι και διαπαιδαγωγείστε, χειραγωγήσετε τα παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα τσιγγανάκια επί παραδείγματος χάριν. Είναι μια καλή ευκαιρία για να δείξετε το πρόσωπο του Θεού και σε μας. Ζητιανεύουν, κλέβουν, γυρνούν βρώμικα, αρρωσταίνουν, πεινούν, είναι αναλφάβητα, αβάπτιστα, με άγαμους γονιούς… Όσο για χώρους, υπάρχουν και είναι αρκετοί. Ο Άγιος Νικόλαος. Και μέσα στην πόλη που μένει κλειστός αλλά και το μοναστήρι (κούνδουρος). Ανοίξτε τα, κρατήστε τα ζωντανά, διαμορφώστε τα σε σχολεία, σε αίθουσες εκπαίδευσης για αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Σταθείτε κοντά τους αν πραγματικά θέλετε να καινοτομήσετε με προσφορά στην πόλη! Κι εμείς αρωγοί. Κάπως έτσι θα σεβαστούμε το αγώνα της ιεροσύνης. Μοναστήρια με ιστορία και αίγλη καταστράφηκαν από την απραξία των ρασοφόρων τους και άλλοτε με την χείριστη επέμβαση του σκοπού που χαϊδεύει το «μέσον». Δεν θα ξεχάσω, παπά νεοδιόριστο σε ενορία της πόλης που έμπαινε στα σπίτια μας για ευχέλαιο και μας απαγόρευε να βγάλουμε χρήματα να τον πληρώσουμε για το χρόνο του, που μας έλεγε: «Είναι καθήκον μου»? Με το πέρασμα του χρόνου, σκέφτηκε ότι θα ήταν καλύτερα να απλώνει το χέρι με το πρόσχημα του φιλόπτωχου ταμείου!!!
Η επιστολή του ιερωμένου στο etolikonews που ζητά δημοτικό χώρο για να αναπτύξει ταυτόχρονα και τη δημοτικότητά του εύκολα κρίνεται ύποπτη αφού παραβλέπει τα δύσκολα για να καταπιαστεί με ένα σχετικώς χειραγωγημένο «ανθρώπινο υλικό».
Αν η εκκλησία παπά μου θέλει να κάνει έργο κι έχει τόση ικανότητα στην οργάνωση εντευκτηρίων, ας περπατήσει μέχρι τα γούπατα του αναλφαβητισμού των τσιγγανόπαιδων διαμορφώνοντας αυτή την κοινωνικά άρρωστη και ανένταχτη ανθρώπινη ενεργή ψυχή σε πολύτιμο θησαυρό για την πόλη!
Παπά, χτύπα με το χάρισμα της ιεροσύνης σου την ιεροσυλία του ιστορικού και ταπεινού μοναστηριού του Αγίου Αθανασίου και μεθόδευσε την άρση του νεκροταφείου που δημιουργήθηκε από την ανθρώπινη ματαιότητα με μαρμάρινα οικοδομήματα για την επίδειξη πλούτου. Συνένοχες σε αυτή την καταστροφή της απλότητας και του ωραίου, οι ευλογίες σας και η αδιαφορία του Δήμου.
Παπά μου, την συμπάθειά σου ζητώ για όσα αναφέρω. Αλλά είναι μια εξομολόγηση που χρόνια ήθελα να κάνω δημοσίως και η επιστολή σου ξύπνησε το θυμό της ψυχής μου. Στις μέρες μας, η μήνη που εξεγείρεται είναι και η αλήθεια, αυτή που θάφτηκε κάτω από το πετραχήλι της αναφοράς μας με ένα ευχολόγιο. Το παρατήρησαν αυτό οι ρασοφόροι γιατροί της ψυχής μας και του πνεύματός μας; Τα συμπεράσματά σας στο εκκλησιαστικό συμβούλιο για δράσεις, βγαίνουν από υπερήλικους ή από νεολαίους και ποιο είναι το εκκλησιαστικό συμβούλιο από ποια μέλη απαρτίζεται; Μπορεί η νήσος να έχει γνώση; Ανακοινώστε ονόματα. Και εφόσον είστε γνώστες Η/Υ είναι εύκολο να ανοίξετε διάλογο με τα BLOGS του Αιτωλικού για να έχουμε όλοι άποψη και όχι μόνο ο στενός κύκλος του εκκλησιάσματος.



ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: