Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ουγγαρία δεν έχει Αναπληρωτή Πρωθυπουργό…

... όπως εμείς καλή ώρα, που έχουμε τον giorgakis ΣΑΝ πρωθυπουργό, πρωθυπουργεύοντα δηλαδή, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ πρωθυπουργό. (τρομάρα να του ρθει)
Όταν λείπουν από τη χώρα τα καλόπαιδα του ΔΝΤ, τον αφήνουν στο "πόδι τους"
Διαβάστε ένα πολύ ωραίο άρθρο
Η συνομωσία σιωπής που χαρακτηρίζει τα περισσότερα ΜΜΕ στην χώρα μας, έχει αποσιωπήσει πλήρως ένα επίκαιρο γεγονός που συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό και
κορυφώνεται αυτές τις ημέρες.

Η νεοεκλεγείσα κεντροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε αρνήθηκε να υποταχθεί στα κελεύσματα του ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των νέο-σοσιαλιστών Φέρεντς Γκιούρτσαν και του Γκόρντον Μπάιναϊ, που κυβερνούσε την χώρα τα τελευταία 8 χρόνια, είχε υπογράψει το δικό της μνημόνιο με το ΔΝΤ προκειμένου να πάρει δάνειο περίπου 20 δις ευρώ. Εφαρμόζοντας τις επιταγές του μνημονίου η κυβέρνηση των Ούγγρων νέο-«σοσιαλιστών» όδευσε σε εκλογές στις οποίες γνώρισε την συντριβή.
Η νεοεκλεγείσα κεντροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, μόλις ανέλαβε την εξουσία, με σαφώς “αντιδημοκρατικά” μέσα τοποθέτησε εξ εφόδου πιστούς σε αυτήν ανθρώπους στους κυριότερους οργανισμούς που ελέγχουν και κατευθύνουν την δημοσιονομική-οικονομική πολιτική της χώρας.
Έτσι αντικαταστάθηκαν οι επικεφαλείς της Υπηρεσίας Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τους πόρους από την Ε.Ε, της Τράπεζας Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Φόρων, της Αρχής Ελέγχου Χρηματοοικονομικών Θεσμών και του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας αρνήθηκε να παραιτηθεί παρά τις... απαξιωτικές δηλώσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργό που τον κάλεσε να παραιτηθεί. Επικαλέστηκε για να αποφύγει την παραίτηση το ιδιότυπο νομικό καθεστώς που διέπει την λειτουργία των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ε.Ε. (σύνδεση και έλεγχος απ’ ευθείας από την ΕΚΤ).
Βρήκε όμως τον δάσκαλο του λίγο αργότερα, όταν η κεντροδεξιά κυβέρνηση μείωσε τις μηνιαίες αποδοχές του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας κατά 75 %.
Συγκεκριμένα, από 30.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας, που πρότεινε συνεχώς λιτότητα για τους υπόλοιπους Ούγγρους (όπως κάνει σε κάθε ευκαιρία και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλος παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου που τον ακούει εκστασιασμένος), αναγκάσθηκε να παίρνει μόνο 7.500 ευρώ τον μήνα και φυσικά παραιτήθηκε.
Στην συνέχεια, η νεοεκλεγείσα κεντροδεξιά κυβέρνηση αρνήθηκε να συνεργαστεί, κατά κοινή ομολογία πολύ άκομψα (ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να συναντήσει τους απεσταλμένους του ΔΝΤ επειδή πήγε στην Νότιο Αφρική να παρακολουθήσει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου), με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που επισκέφθηκε την χώρα).
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διερευνήσει το ΔΝΤ τις απόψεις της νέας κυβέρνησης και να επιβάλει νέους και πιο σκληρούς όρους, προκειμένου να μειωθεί το Δημόσιο Έλλειμμα από 4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε 3,8 % το 2010 και σε 3 % το 2011.
Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του ΔΝΤ απαίτησε από την νεοεκλεγείσα Ουγγρική κυβέρνηση πρόσθετες μειώσεις 1 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια προκειμένου να καλυφθούν οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι. Για να γίνει αυτό έπρεπε (σύμφωνα με το ΔΝΤ) να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι δαπάνες (όπως κάνει υπάκουα και πειθήνια στην Ελλάδα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου). Είχαν μάλιστα έτοιμή και την συνταγή περικοπή δαπανών στην υγεία και κλείσιμο κρατικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να υπακούσει στις επιταγές του ΔΝΤ. Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Σκιέργκι Μάτολσι, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και σε εθνικό δίκτυο δήλωσε με σαφήνεια για το τι σκόπευε να κάνει η νέα κυβέρνηση απέναντι στο «μνημόνιο» που είχαν υπογράψει οι Ούγγροι νέο-«σοσιαλιστές».
• «Αυτό το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα θέλαμε να καταργήσουμε τις ατυχείς συνέπειες αυτών των βημάτων. Είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν εξετάζουμε σε καμία περίπτωση τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας».
Όμως, η πολιτική της νέας Ουγγρικής κυβέρνησης έδωσε και απάντηση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Θέλετε περικοπές 1 δις ευρώ!
Πολύ ωραία, εμείς θα βρούμε έσοδα 1 δις ευρώ χωρίς ταυτόχρονα να φορολογήσουμε τον λαό.
Έτσι συντάχθηκε νομοσχέδιο (που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Ουγγρική Βουλή) που επέβαλε:
α) έκτακτη εισφορά για τρία χρόνια ύψους 0,45 % επί των εσόδων (προσέξτε επί των εσόδων και όχι επί των κερδών που αναφέρονται στους τραπεζικούς ισολογισμούς), των τραπεζών
β) έκτακτη φορολογία 5,2 % στις ασφαλιστικές εταιρείες και 6% στις χρηματιστηριακές εταιρείες και στις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες.
Έτσι, μόνο για τα δηλωθέντα έσοδα του 2009, η Ουγγρική κυβέρνηση βρήκε επί πλέον έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η Ουγγρική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον φορολογικό συντελεστή:
1) στο 10 % των επιχειρήσεων που έχουν μικτά κέρδη μέχρι 1,8 εκατ. Ευρώ
2) στο 16 % των φυσικών προσώπων.
Εξηγώντας ότι σκοπεύει να ισοσκελίσει την απώλεια φορολογικών εσόδων από τις παραπάνω μειώσεις από τα χρήματα της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στα έσοδα των τραπεζών.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά μέσα ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει μία πρωτοφανή επίθεση εναντίον της Ουγγρικής κυβέρνησης, είτε γιατί η έκτακτη εισφορά στα έσοδα των τραπεζών που πλήττει κυρίως γερμανικές και αυστριακές τράπεζες, που είναι ιδιοκτήτες του 80% των Ουγγρικών τραπεζών, είτε για την απείθεια της Ουγγρικής κυβέρνησης στις επιταγές του ΔΝΤ.
Ο λόγος εξαιρετικά ευνόητος.
Φοβούνται μήπως το μέχρι σήμερα επιτυχημένο Ουγγρικό μοντέλο άρνησης στις επιταγές του ΔΝΤ βρει οπαδούς και μιμητές και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Θα θέλαμε να δούμε και τον δικό μας αναπληρωτή Πρωθυπουργό να ασκεί μία τέτοια πολιτική. Αφού μία πολιτική άρνησης του μνημονίου και του ΔΝΤ εφαρμόζεται με συνέπεια και επιτυχία από μία δεξιά κυβέρνηση, τότε είναι λογικά ότι μπορεί να εφαρμοσθεί ακόμα καλύτερα από μία σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Θα θέλαμε να δούμε τον δικό μας αναπληρωτή Πρωθυπουργό να πάει διακοπές στην Πάρο όταν στην Αθήνα βρίσκεται η Τρόικα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση του στις παρεμβάσεις της Τρόικας.
Να μειώσει για λόγους παραδειγματισμού τις μηνιαίες αποδοχές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κατά 50%.
Να συγκαλέσει σύσκεψη για σύνταξη νομοσχεδίου, που θα παίρνει πίσω με τους νόμιμους τόκους τα κρατικά κεφάλαια που έχουν δοθεί στις Τράπεζες να χαράξει στρατηγική εξόδου της χώρας από το μνημόνιο κλπ.
Μάλλον ζητάμε πολλά από τους νέο-«σοσιαλιστές» που κυβερνούν σήμερα την χώρας μας.
Τέτοιες πολιτικές και κινήσεις ΕΙΔΑΜΕ και ΖΗΣΑΜΕ από τους Α. Παπανδρέου και τον Γ. Γεννηματά, Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομίας αντίστοιχα το 1993, όταν και πάλι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να αντιμετωπίσει δημοσιονομική κρίση όμοια με αυτήν που μαίνονταν τον Οκτώβριο του 2009 και εξανάγκασε τον Κ. Καραμανλή να καταφύγει σε εκλογές.
Τότε η χώρα δεν κατέφυγε στο ΔΝΤ. Τα έβγαλε πέρα μόνη της και δεν χρειάσθηκε να γίνει ούτε σκέψη για προσφυγή στον δανεισμό του ΔΝΤ.
Σήμερα επί νέο-«σοσιαλισμού» έγινε ακριβώς το αντίθετο.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει συστήσει επιτροπή υπό τον Λάσλο Πάπτσακ (βουλευτή και σημαίνων στέλεχος της Δεξιάς), η οποία ερευνά εάν βλάφθηκε το δημόσιο συμφέρον από την προηγούμενη κυβέρνηση των νέο-«σοσιαλιστών». Στην συνέχεια και αν το πόρισμα είναι καταδικαστικό θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, εάν παραπέμψει μέλη των κυβερνήσεων των σοσιαλιστών σε Ειδικό Δικαστήριο.



Για την αντιγραφή και τις επισημάνσεις

Μέσος Μαύρος Δάχτυλος
Από sibilla - Υπογράφει ο Δευκαλίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: